Η Ολυμπιονίκης Σίλγια Κοσόνεν κατέκτησε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο στη σφυροβολία, με τη σύντροφό της, Σέννι Βίρεν, η οποία είναι επίσης Φινλανδή αθλήτρια, να βρίσκεται εκεί και να παρακολουθεί την επιτυχία της.
Η Φινλανδή αθλήτρια, Σίλγια Κοσόνεν, κατέκτησε τον σημαντικότερο τίτλο της καριέρας της, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στη γυναικεία σφυροβολία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας.
Η νίκη αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή στην πορεία της και την οδήγησε να μιλήσει δημόσια για πρώτη φορά ανοιχτά ως κουήρ αθλήτρια.
Η 23χρονη είναι ήδη έμπειρη Ολυμπιονίκης. Έκανε το Ολυμπιακό της ντεμπούτο στους Αγώνες του Τόκιο το 2021, φτάνοντας στον τελικό σε ηλικία μόλις 18 ετών, και στη συνέχεια κατέλαβε την εντυπωσιακή πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024.
Αν, όπως αναμένεται, η Κοσόνεν εκπροσωπήσει τη Φινλανδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028, θα το κάνει πλέον και ως υπερήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Σύμφωνα με τα αρχεία που έχει συγκεντρώσει ο ιστορικός Τόνι Σκάπαμ-Μπίλτον, δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν Ολυμπιονίκης στη σφυροβολία, άνδρας ή γυναίκα, που να έχει κάνει δημόσια coming out.
Ανάμεσα σε εκείνους που πανηγύριζαν για τη νίκη της Κοσόνεν στο «Alexander Stadium» ήταν και η σύντροφός της, Σέννι Βίρεν. Η 26χρονη είναι και η ίδια μια καταξιωμένη αθλήτρια, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες παίκτριες του φινλανδικού πρωταθλήματος και αγωνίζεται με την εθνική ομάδα φούτσαλ (ποδόσφαιρο σάλας).
Το ζευγάρι είναι μαζί από τις αρχές του έτους, αφού γνωρίστηκαν στο Ράισιο, μια πόλη στη νοτιοδυτική Φινλανδία, όπου ζουν και οι δύο.
Μιλώντας στον εθνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα YLE μετά τη συγκινητική νίκη της, η Κοσόνεν μίλησε για το πόσο σημαντικό ήταν για εκείνη να έχει τη Βίρεν στις εξέδρες. «Ονειρευόμουν ήδη τη στιγμή που θα μπορούσα να πανηγυρίσω μαζί της στην άκρη του αγωνιστικού χώρου. Ήταν υπέροχα», δήλωσε η πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Η Κοσόνεν μίλησε επίσης ανοιχτά για το πώς η γνωριμία της με τη Βίρεν έχει αλλάξει τη ζωή της, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. «Από τότε που γνώρισα τη Σέννι, στις αρχές του έτους, η ζωή άρχισε να μου “χαμογελάει” με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε.
Η επιτυχία της Κοσόνεν στη διεθνή σκηνή έγινε τεράστιο θέμα στην πατρίδα της και όπως αποκάλυψε η ίδια, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, επικοινώνησε προσωπικά μαζί της για να τη συγχαρεί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου.
Μετά τη νίκη της και την είδηση για τη σχέση της, η Κοσόνεν μίλησε για την αντίδραση του κόσμου.
Μιλώντας στην Iltalehti, εξήγησε ότι, παρόλο που δεν είχε προγραμματίσει να μιλήσει ανοιχτά για την προσωπική της ζωή, ένιωσε ότι ήταν σημαντικό να είναι αυθεντική σε αυτή τη σημαντική στιγμή του θριάμβου της.
«Τα περισσότερα μηνύματα ήταν πραγματικά θετικά», δήλωσε η αθλήτρια. «Υπάρχουν πάντα και τα αρνητικά. Δεν είχαμε σχεδιάσει εκ των προτέρων να το δημοσιοποιήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο αλλά ένιωσα ότι ήθελα να απολαύσω τη στιγμή και να μοιραστώ τη χαρά μου με τους άλλους».
Η Κοσόνεν δεν ήταν η μόνη ανοιχτά κουήρ Φινλανδή που αγωνίστηκε στο Μπέρμιγχαμ. Η Σέννι Σάλμινεν, επίσης δύο φορές Ολυμπιονίκης, κατέλαβε την 21η θέση στο τριπλούν.
Με τον ευρωπαϊκό τίτλο πλέον εξασφαλισμένο και τη δυνατή στήριξη στην πατρίδα της, η Κοσόνεν επιστρέφει στις προπονήσεις, έχοντας πλέον ως στόχο την τρίτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή τη φορά στο Λος Άντζελες.









