Ήταν πριν από λίγες ημέρες όταν μια περίεργη αφίσα άρχιζε να εμφανίζεται δειλά δειλά σε διάφορους δρόμους της πόλης. Η συνέχεια δόθηκε στο Facebook, όταν αρκετοί χρήστες άλλαξαν τη φωτογραφία προφίλ τους, μ΄αυτή την ίδια εικόνα που συναντούσαμε και στις άγνωστες αφίσες (του δρόμου). Ένα παιδί μ’ ένα χέρι να του κλείνει τα μάτια κι από πάνω η λέξη “ντροπή”.
Σήμερα, λοιπόν, το χέρι αυτό έφυγε αποκαλύπτοντας το (βαμμένο στα χρώματα του ουράνιου τόξου) πρόσωπο του παιδιού καθώς και το μυστήριο γύρω απ΄την προέλευση της εν λόγω αφίσας. Η δε λέξη “ντροπή” αντικαταστάθηκε από τη φράση “θέμα παιδείας”. Όπως έγινε γνωστό και μέσα απ΄τη σημερινή συνέτευξη τύπου, πρόκειται για την επίσημη αφίσα του Athens Pride 2017.
Αν κι αρκετοί είχαμε πιστέψει ότι το εικαστικό που συνόδευε την ανακοίνωση του φετινού συνθήματος (κι είχε κυκλοφορήσει στις αρχές Απριλίου) ήταν η αφίσα της φετινής διοργάνωσης, η ομάδα του Pride μας εξέπληξε ευχάριστα, παρουσιάζοντας την επίσημη επιλογή.
Λίγα λόγια για το Αthens Pride 2017
Στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί φέτος και για πρώτη φορά η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας. Το Athens Pride 2017 δίνει ραντεβού το Σάββατο 10 Ιουνίου στην πρώτη πλατεία της χώρας. Φέτος το σύνθημα του Athens Pride είναι “ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ” αναδεικνύοντας έτσι τα μείζονα ζήτηματα που αντιμετωπίζουν τα LGBTQI άτομα.
Με τον όρο «παιδεία» εννοούμε ένα σύστημα αγωγής, που έχει ως σκοπό να διαμορφώσει προσωπικότητες αυθύπαρκτες, ανεξάρτητες και ολοκληρωμένες, ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συλλογικής ζωής. Ως έννοια συνδέεται συχνά με έννοιες, όπως η εκπαίδευση, η αγωγή και η κουλτούρα. Εντούτοις, θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι διαμορφώνεται από ένα σύνολο παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους είναι το οικογενειακό, θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει και δρα κάθε άτομο, καθώς φυσικά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Συχνά, δεδομένου ότι ως έννοια είναι πολύ ευρεία, η παιδεία γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή μέσω των επιπτώσεων της έλλειψής της: βία (λεκτική, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική), διακρίσεις, ρητορική μίσους, bullying/εκφοβισμός, προκατάληψη. Η LGBTQI* κοινότητα στη χώρα μας παραδοσιακά είναι αποδέκτης όλων αυτών των συμπεριφορών. Ομόφυλα ζευγάρια και τρανς άτομα δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτι λόγω της προκατάληψης των ιδιοκτητών, γκει και λεσβίες υφίστανται “διορθωτικούς” βιασμούς. Νέα άτομα διώχνονται από τα σπίτια τους, και αυτοκτονούν λόγω του διαρκούς εκφοβισμού από συνομηλίκους τους, άτομα απολύονται και τρανς άτομα δεν εξυπηρετούνται σε δημόσιες υπηρεσίες. Όλα αυτά μέσα σε ένα καθεστώςοπου υπάρχουν και καθημερινές σκηνές ρητορικής μίσους από εκπροσώπους της εκκλησίας στα ΜΜΕ και ταυτόχρονη αναπαραγωγή στερεοτύπων, προκαταλήψεων και αναληθειών είναι μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Κοινός παρονομαστής όλων: η έλλειψη παιδείας.
Το Athens Pride 2017 αναδεικνύει ως επιτακτική την ανάγκη προώθησης της συνολικής, ουσιαστικής και ευρείας παιδείας στην ελληνική κοινωνία.
Πολιτική Ομάδα του Athens Pride 2017
Περηφάνια (η, ουσιαστικό). Το συναίσθημα που νιώθει κάποι@ όταν συνειδητοποιεί την αξία τ@ ως άνθρωπος.
Αντίθετο: ντροπή.
Σάββατο 10 Ιουνίου
Πλατεία Συντάγματος