Αριζόνα: Νόμος καθιστά τις αμβλώσεις κακούργημα

11/04/2024
από
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα απαγόρευσε σχεδόν πλήρως τις αμβλώσεις στην πολιτεία, αφού με ψήφους 4-2 ενέκρινε νόμο του 1864 που καθιστά την άμβλωση κακούργημα.

Ο νόμος έχει μία εξαίρεση που επιτρέπει την άμβλωση για να σωθεί η ζωή του ατόμου που κυοφορεί, όπως αναφέρει το The Hill. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία. Ο νόμος ισχύει για οποιοδήποτε προβαίνει άμβλωση ή βοηθάει κάποιο άτομο να κάνει. Θα τεθεί σε ισχύ σε 14 ημέρες και οι παραβάτες θα υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης δύο έως πέντε ετών.

Η απόφαση αναιρεί την ισχύουσα απαγόρευση των αμβλώσεων από τις 15 εβδομάδες και άνω, που ψηφίστηκε το 2022 από τον πρώην κυβερνήτη Doug Ducey (R).

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, περιφρόνησε το δικαστήριο για την απόφασή του: «Εκατομμύρια κάτοικοι της Αριζόνα θα ζουν σύντομα κάτω από μια ακόμη πιο ακραία και επικίνδυνη απαγόρευση των αμβλώσεων, η οποία αποτυγχάνει να προστατεύσει τις γυναίκες ακόμη και όταν η υγεία τους βρίσκεται σε κίνδυνο ή σε τραγικές περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας».

«Αυτή η σκληρή απαγόρευση τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το 1864 -πριν από 150 και πλέον χρόνια, πριν καν η Αριζόνα γίνει πολιτεία και πολύ πριν οι γυναίκες εξασφαλίσουν το δικαίωμα ψήφου. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της ακραίας ατζέντας των Ρεπουμπλικάνων εκλεγμένων αξιωματούχων που έχουν δεσμευτεί να ξηλώσουν την ελευθερία των γυναικών», πρόσθεσε.

Ο Δημοκρατικός γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Kris Mayes, χαρακτήρισε την απόφαση «ασυνείδητη και προσβολή της ελευθερίας».

«Μην κάνετε κανένα λάθος, ακυρώνοντας ουσιαστικά έναν νόμο που ψηφίστηκε αυτόν τον αιώνα και αντικαθιστώντας τον με έναν νόμο 160 ετών, το Δικαστήριο έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των Αριζοναίων».
Δες και αυτό!