Αργεντινή: Αστυνομικοί κατηγορούνται για τη δολοφονία τρανς γυναίκας

23/05/2024
από
Οι αρχές της Αργεντινής άσκησαν δίωξη σε 10 αστυνομικούς για τη δολοφονία της Sofia Fernández, μιας 39χρονης τρανς γυναίκας.

Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν την 1η Μαΐου, έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, και στη συνέχεια τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε σχέση με τη δολοφονία της 39χρονης πρώην καθηγήτριας ξένων γλωσσών Sofia Fernández, η οποία βρέθηκε στραγγαλισμένη, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Fernández επρόκειτο να ξεκινήσει την καριέρα της στη νοσηλευτική και είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Συνελήφθη αφού κατηγορήθηκε για ληστεία από έναν γείτονα και κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για αρκετές ημέρες πριν ανακαλυφθεί το πτώμα της στο κελί της.

Η οικογένειά της επιμένει ότι δεν είχε ποινικό μητρώο πριν από τη σύλληψη και δεν της επιτράπηκε να επικοινωνήσει μαζί τους κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Η αστυνομία αρχικά ισχυρίστηκε ότι η Fernández πέθανε ξαφνικά, στη συνέχεια δήλωσε ότι αυτοκτόνησε.

Η αυτοψία αποκάλυψε σημάδια βασανιστηρίων και ξυλοδαρμών, ενώ ένα κορδόνι και ένα κομμάτι αφρώδους ελαστικού -που πιθανότατα προέρχεται από το στρώμα του κελιού- είχαν χωθεί στο λαιμό της, γεγονός που «εμπόδιζε τους αεραγωγούς».

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Ignacio Fernández, δήλωσε στο Blade ότι το κατηγορητήριο «δεν καλύπτει μόνο την τριπλή ανθρωποκτονία, αλλά και τη [φερόμενη] συγκάλυψη και την παραποίηση εγγράφων από επτά άλλους αστυνομικούς».

Πρόσθεσε ότι η ιατροδικαστική έκθεση αποκάλυψε «τη φρικιαστική φύση του εγκλήματος», προσθέτοντας: «Η έρευνα ανέδειξε επίσης τη φερόμενη εμπλοκή αστυνομικών στο έγκλημα, γεγονός που προκάλεσε έντονο έλεγχο της συμπεριφοράς των αρχών επιβολής του νόμου.

«Η εφαρμογή της οπτικής του φύλου στη δικαστική διαδικασία ήταν καθοριστικής σημασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αναγνώρισης και της αντιμετώπισης της βίας που στρέφεται κατά των τρανς ατόμων».

Μιλώντας στην αργεντίνικη ειδησεογραφική έκδοση Presentes τον Απρίλιο, η αδελφή της Fernández, Mabel Valdez, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσει κανείς πώς αισθάνεται όταν η αδελφή του δολοφονείται… ειδικά όταν μαθαίνει (ή φαντάζεται) σιγά-σιγά όλη τη δοκιμασία που υπέστη σε εκείνο το καταραμένο αστυνομικό τμήμα».

Συνέχισε λέγοντας: «Ελπίζω η δικαιοσύνη να κινηθεί γρήγορα. Ας πληρώσουν όλοι, ανεξάρτητα από το ποιοι ήταν, – χωρίς προνόμια για κανέναν».
Δες και αυτό!