Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν ένα αρχαίο ρωμαϊκό “σνακ μπαρ” στην Πομπηία της Ιταλίας, ανακάλυψαν ρωμαϊκά “ομοφοβικά γκράφιτι” χαραγμένα στο “μπαρ”.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου από το Pompeii Sites, το πολύχρωμο Thermopolium του Regio V ήταν ένα από τα “σνακ μπαρ” της Πομπηίας, που τελικά αποκαλύφθηκε στο σύνολό του από ομάδα των αρχαιολόγων.

ρωμαϊκά «ομοφοβικά γκράφιτι», ανασκαφή, Πομπηία

Μετά από χρόνια εργασίας, ανακάλυψαν ζωγραφιές, υπολείμματα τροφίμων, οστά ζώων, σκελετούς θυμάτων της ηφαιστειακής έκρηξης και, μερικά ομοφοβικά γκράφιτι.

Αρχαίος ομοφοβικός βανδαλισμός

Στην τελευταία πλευρά του πάγκου του μπαρ που είχε μείνει για ανασκαφή, πάνω από μία ζωγραφιά ενός σκύλου, βρέθηκε ένας αρχαίος ομοφοβικός βανδαλισμός με τη φράση: «Nicia cinaede cacator.» 

Ο Νικίας (Nicia) είχε πιθανότατα απελευθερωθεί από την Ελλάδα και ήταν ο ιδιοκτήτης του μπαρ, ενώ το «cinaede cacator» μεταφράζεται ως «catamite χέστης».

Η λέξη «catamite» δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς στη σύγχρονη εποχή, αλλά αναφέρεται σε ένα έφηβο αγόρι που είναι ο σεξουαλικός σύντροφος ενός νεαρού άνδρα. Το πλαίσιο γύρω από αυτές τις σχέσεις συζητείται από τους κύκλους των ιστορικών. Αξίζει να σημειώσουμε, όμως, ότι τα έφηβα αγόρια είχαν την ίδια ηλικία με τα κορίτσια που τα πάντρευαν εκείνη την εποχή.

Βέβαια, όταν η λέξη «catamite» απευθυνόταν σε έναν ενήλικο άνδρα ήταν προσβλητική.

Το Pompeii Sites υπογραμμίζει ότι η ομοφοβική φράση «πιθανότατα γράφτηκε από κάποιον φαρσέρ, που προσπαθούσε να πειράξει τον ιδιοκτήτη, ή από κάποιον που εργαζόταν στο Thermopolium.» 

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι άνδρες είναι γνωστό ότι έχουν γράψει ερωτική ποίηση για άλλους άντρες και οι γυναίκες έγραφαν ποίηση για άλλες γυναίκες. Ορισμένες αναφορές δείχνουν ακόμη ότι υπήρχαν τελετές ομόφυλων γάμων, και υπήρχε ακόμη και ένας ομοφυλόφιλος Ρωμαίος αυτοκράτορας (ήταν ο ένας από του λεγόμενους Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες, πρόκειται για τον Πόπλιο Αίλιο Τραϊανό Αδριανό).

Παρόλο που ένας άνδρα που απολαμβάνει διεισδυτικό σεξ στιγματίζεται στην Αρχαία Ρώμη, ήταν η άφιξη της χριστιανικής κυριαρχίας που οδήγησε σε τιμωρίες, όπως το κάψιμο σε πάσσαλο.

Η Daisy Dunn, συγγραφέας του «Catullus’ Bedspread: The Life of Rome’s Most Erotic Poet», είχε δηλώσει στο PinkNews: «Η σεξουαλικότητα δεν κατηγοριοποιήθηκε με τον ίδιο τρόπο όπως σήμερα, οπότε είναι δύσκολο να βάλουμε ετικέτες στο πώς οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονταν τότε, αλλά η ιστορία του σεξ, της αγάπης και της ποίησης είναι αρκετά συναρπαστική.”