Απότομη αύξηση των LGBT προσφύγων αιτούντων άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο

18/01/2017
από

Απότομη αύξηση των LGBT προσφύγων αιτούντων άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία σημειώνεται απότομη αύξηση περισσότερο του 400% τα τελευταία 5 χρόνια στον αριθμό των LGBT ατόμων, που αναζητούν άσυλο στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2014 καταγράφτηκαν 1.115 περιστατικά, όπου ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτέλεσε αιτία για να αιτηθεί κάποιος άσυλο. Το 2009 ο αριθμός των ίδιων καταγεγραμμένων περιστατικών ήταν μόλις 200.

Οι πρόσφυγες μπορούν να αναζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο με την αιτιολογία, ότι αντιμετωπίζουν διώξεις στη χώρα τους, εξαιτίας της σεξουαλικότητάς τους ή της ταυτότητας φύλου τους.

Η χώρα προέλευσης των αιτούντων άσυλο εμφανίζεται να είναι συχνότερα το Πακιστάν, εκεί όπου ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση. Η Τζαμάικα, η Νιγηρία κι η Γκάνα είναι οι αμέσως επόμενες χώρες για όσους αναζητούν άσυλο βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ο Οργανισμός για τους Πρόσφυγες, το άσυλο και τους Μετανάστες (ORAM) διαχειρίζεται κυρίως θύματα πολέμου. Ο Neil Grungas, Γενικός Διευθυντής του ORAM στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει: “Οι άνθρωποι αυτοί είναι τρομοκρατημένοι, οπότε είναι σχεδόν αδύνατον να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αποκάλυψη, ενώ πιστεύουν, ότι αν το κάνουν θα οδηγηθούν κυριολεκτικά στο θάνατο”.

Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/Getty Images

“Ο αριθμός των LGBT ατόμων που καταφέρνει να περάσει μέσα από τους μηχανισμού και να βγει ζωντανός, ώστε να ζητήσει άσυλο είναι μικρός, δεν αγγίζει καν το ποσοστό των LGBTQI ατόμων, που εκπροσωπούν τον διεθνή πληθυσμό.”

Οι ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις είναι συχνές μεταξύ των προσφύγων, με αποτέλεσμα να απομονώνονται και να κακοποιούνται τα LGBT άτομα, από τον ίδιο τον προσφυγικό πληθυσμό.

Για το 2017 προβλέπονται 170.000 θέσεις επανεγκατάστασης, αν και οι επιλέξιμοι πρόσφυγες είναι περισσότεροι από 1.19 εκατομμύρια – πολλοί λιγότεροι βέβαια σε σχέση με το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό, που φτάνει τα 60 εκατομμύρια.
Δες και αυτό!