Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του πρώην προέδρου, “A Promised Land” , έδωσε στο κοινό μια εικόνα για τη ρομαντική ζωή του πρώην προέδρου τα χρόνια πριν από τη συνάντησή του με τη Michelle, ενώ σπούδαζε στο Occidental College του Λος Άντζελες πριν μεταφερθεί στο Columbia.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μετανιώνει για την εφηβική ομοφοβία του προς την ομόφυλη σχέση της θείας του, για την οποία μιλάει για πρώτη φορά, ενώ θυμάμαι να είναι ερωτευμένος με μία αμφιφυλόφιλη κοπέλα στο κολέγιο, η οποία τον ώθησε να διαβάσει Foucault.

Απομνημονεύματα Ομπάμα
Ο νεαρός Barack Obama στο γραφείο νομικής του Harvard (Lane Turner/The Boston Globe via Getty)

«Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν είναι λίγο ντροπιαστικό να αναγνωρίζω το βαθμό στον οποίο η πνευματική μου περιέργεια, αυτά τα δύο πρώτα χρόνια του κολεγίου, παραλληλιζόταν με τα ενδιαφέροντα διαφόρων γυναικών, που προσπαθούσα να γνωρίσω.

«[Karl] Marx και [Herbert] Marcuse, για να έχω κάτι να συζητήσω με τη σοσιαλίστρια, που ζούσε στο κοιτώνα μου. [Frantz]Fanon και Gwendolyn Brooks για την ειδική στην κοινωνιολογία, που δεν μου έριξε ποτέ μια δεύτερη ματιά. [Michel] Foucault και [Virginia] Woolf για την αιθέρια αμφιφυλόφιλη, που φορούσε κυρίως μαύρα.

«Ως στρατηγική για να ρίξω κάποιο κορίτσι, αυτός ο ψευδο-πνευματισμός μου αποδείχθηκε ως επί το πλείστον άχρηστος. Βρέθηκα σε μια σειρά από φιλικές, αλλά αγνές φιλίες.

“Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες εξυπηρετούσαν τελικά έναν σκοπό: Κάτι που διαμόρφωσε μια κοσμοθεωρία πήρε μορφή στο μυαλό μου.” 

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε ακόμη την αποκάλυψη για το ομοφοβικό παρελθόν του.

Στο βιβλίο, ο Ομπάμα μιλά ειλικρινά για τις οπισθοδρομικές απόψεις του προς τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους, που είχε τα χρόνια πριν μπει στην πολιτική, παραδεχόμενος ότι «η στάση του απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τα τρανς άτομα δεν ήταν πάντα ιδιαίτερα διαφωτισμένη.»

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκαλύπτει ότι είχε μια λεσβία θεία και «μετανιώνει» για την εφηβική του ομοφοβία.

Αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά, ότι η θεία του ήταν σε μία ομόφυλη σχέση, ο ηγέτης έγραψε: «Μεγάλωσα τη δεκαετία του ’70, μια εποχή που η ΛΟΑΤ+ ζωή ήταν πολύ λιγότερο ορατή στα άτομα εκτός της κοινότητας, έτσι ώστε η [γιαγιά] αδελφή της Toot (και μία από τις αγαπημένες μου συγγενείς), η θεία Arlene, ένιωθε υποχρεωμένη να συστήνει τη σύντροφό της, που ήταν μαζί της για 20 χρόνια, ως «η στενή μου φίλη Marge» κάθε φορά που μας επισκεπτόταν στη Χαβάη.

«Και όπως πολλοί έφηβοι εκείνα τα χρόνια, οι φίλοι μου και εγώ μερικές φορές πετούσαμε λέξεις, όπως «f*g» ή «gay» ο ένας στον άλλο, ως συνηθισμένες προσβολές – που ουσιαστικά προσπαθούσαμε να ενισχύσουμε την αρρενωπότητά μας και να κρύψουμε τις ανασφάλειες μας.

«Μόλις πήγα στο κολέγιο και έκανα φιλίες με φοιτήτριες/τές και καθηγήτριες/τές, που ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλες/οι, συνειδητοποίησα την ανοιχτή διάκριση και το μίσος που υπέστησαν, καθώς και τη μοναξιά και την αμφιβολία που τους επέβαλε η κυρίαρχη κουλτούρα. Ένιωσα ντροπή για την προηγούμενη συμπεριφορά μου – και έμαθα να κάνω τα πράγματα καλύτερα.”

Ο ηγέτης αναγνώρισε «τις φιλίες που έκανα και τις ιστορίες που άκουσα… από ΛΟΑΤΚ άτομα κατά τη διάρκεια του κολεγίου και την πρώιμη καριέρα μου» με το «άνοιγμα της καρδιάς μου στις ανθρώπινες διαστάσεις των ζητημάτων, που θα σκεφτόμουν κάποτε κυρίως με αφηρημένους όρους.» 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του στο Gala της ηγεσίας των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων γυναικών της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής στη Νέα Υόρκη, στις 23 Ιουνίου 2011. (SAUL LOEB / AFP μέσω Getty Images)

Στην πράξη

Φυσικά, ο Ομπάμα έθεσε στην πράξη τις εξελισσόμενες πεποιθήσεις του ως πρόεδρος, καταργώντας την απαγόρευση των ανοιχτά ομοφυλόφιλων στον αμερικανικό στρατό, χρησιμοποιώντας εκτελεστικές εξουσίες για την επιβολή ΛΟΑΤ+ προστασίας χωρίς διακρίσεις, ψηφίζοντας έναν ομοσπονδιακό νόμο για τα εγκλήματα μίσους προς τιμήν του δολοφονημένου γκέι έφηβου Matthew Shepard, και διορίζοντας δύο δικαστές υπέρ των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων στο Ανώτατο Δικαστήριο, που βοήθησαν στην ισορροπία υπέρ της ισότητας του γάμου.

Ανέφερε: «Παράλληλα με την άμβλωση, τα όπλα και σχεδόν οτιδήποτε είχε να κάνει με τη φυλή, τα ζητήματα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ατόμων και της μετανάστευσης είχαν καταλάβει το επίκεντρο των πολιτιστικών πολέμων της Αμερικής εδώ και δεκαετίες, εν μέρει επειδή έθεταν το πιο βασικό ερώτημα στη δημοκρατία μας, ποιο άτομο θεωρούμε πραγματικό μέλος της αμερικανικής οικογένειας, που αξίζει ίσα δικαιώματα, αξίζει τον σεβασμό και το νοιάξιμο που περιμένουμε για τον εαυτό μας; 

«Πίστευα στον ορισμό αυτής της διευρυμένης οικογένειας – περιλάμβανε γκέι, καθώς και στρέιτ, και οικογένειες μεταναστών που είχαν αφήσει τις ρίζες τους και μεγάλωσαν εδώ τα παιδιά τους, ακόμα κι αν δεν είχαν περάσει από την μπροστινή πόρτα. Πώς θα μπορούσα να πιστέψω διαφορετικά, όταν κάποια από τα ίδια επιχειρήματα για τον αποκλεισμό τους είχαν χρησιμοποιηθεί τόσο συχνά για να αποκλείσουν εκείνους που έμοιαζαν με εμένα;​​”

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Barack Obama (@barackobama)

Ο πρώην πρόεδρος δεν έχει μιλήσει δημοσίως για τη σχέση της θείας του

Η θεία του Ομπάμα, Margaret Arlene Payne, πέθανε το 2014 σε ηλικία 87 ετών, αναφέροντας στη νεκρολογία της, ότι επέζησε χάρη στην οικογένειά της και τη «φίλη της Margery Duffey».

Margaret Arlene Payne
Margaret Arlene Payne

Η Duffey, που δούλεψε μαζί με την Payne ως ακαδημαϊκός, έδωσε συνέντευξη για τον θάνατό της εκείνη την εποχή στο The Charlotte Observer, όπου είπε μεταξύ άλλων: «Δεν υπήρχαν πάρα πολλές (γυναίκες) που είχαν διδακτορικά. Νομίζω ότι ήταν περήφανη για τη δουλειά της στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο… και ήταν σε θέση τότε να μοιραστεί τις γνώσεις της με άλλους.»

Όσον αφορά την νεκρολογία της Payne, η οποία δεν αναφέρθηκε με κάποια σημαντική σύνδεση, με τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, πέρα από την αναφορά του στη λίστα των συγγενών, η Duffey είχε πει: «Ήταν στη θέση των συγγενών, αυτό ήταν για εκείνη.” 

Η λίστα με όλα όσα έκανε ο Ομπάμα για την LGBT+ κοινότητα