Αποκαλύφθηκε το γλυπτό για τον Alan Turing στην Αγγλία

31/01/2024
από
Μετά από χρόνια σχεδιασμού και διαφωνιών, ένα γλυπτό προς τιμή του Alan Turing επιτέλους αποκαλύφθηκε στο King College του Κέιμπριτζ στην Αγγλία, εκεί όπου σπούδασε μαθηματικά, τη βάση της επιφανούς καριέρας του.

Ο Turing, ένας γκέι άνδρας, θεωρείται ο πατέρας της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι πιο γνωστός για το έργο του στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών κωδικών Enigma κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρά την εξαιρετικά σημαντική δουλειά του, τιμωρήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για τη σεξουαλικότητά του, και υπέστη χημικό ευνουχισμό μετά την καταδίκη του το 1952 για «χυδαία προσβολή της δημόσιας αιδούς».

Ο Turing αυτοκτόνησε το 1954. Ήταν 41 ετών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του παραχώρησε επίσημα συμβολική αμνηστία με το Βασιλικό Προνόμιο του Ελέους το 2013. Η Ιστορική Επιτροπή Σχεδιασμού της Αγγλίας, ωστόσο, ήταν λιγότερο επιεικής όταν επρόκειτο για την άδεια κατασκευής του γλυπτού στο Κέιμπριτζ.

«Θεωρούμε ότι θα βλάψει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση των κτιρίων και του τοπίου, ο οποίος κάνει το κολέγιο τόσο αξιόλογο μέρος», έγραψαν σε επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Κέιμπριτζ.

Το μεγάλο γλυπτό αποτελείται από μια βαριά σειρά από κύβους που σκοπό έχουν να απεικονίσουν μια ανδρική φιγούρα. Είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και χαλκό, έτσι ώστε να οξειδώνεται σε ένα βαθύ κόκκινο χρώμα με την πάροδο των ετών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων, ο Sir Antony Gormley, ο σχεδιαστής του γλυπτού, είπε αστειευόμενος ότι ανησυχεί ότι το γλυπτό «δεν ήταν αρκετά αμφιλεγόμενο» και αμφισβήτησε έντονα τις χειροδικίες της επιτροπής.

«Με εκπλήσσει ο τρόπος με τον οποίο το γλυπτό μιλάει στα κτίρια και τα κτίρια στο γλυπτό», είπε. «Μπήκαν αμέσως σε ένα είδος διαλόγου».

«Πρέπει να πω ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσουμε εδώ. Το ταξίδι ξεκίνησε το 2015, όταν η πολεοδομική άδεια ήταν ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν στο ότι μοιάζει σαν να ήταν πάντα εδώ».

Κατά την ομιλία της στην τελετή, η κοσμήτορας του King’s College, Gillian Tett, σημείωσε τη σημασία και τη συμβολή του Turing στον σύγχρονο κόσμο.

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τον Alan Turing και αυτό το φανταστικό γλυπτό του Antony Gormley», είπε. «Ήμουν στο Νταβός την περασμένη εβδομάδα και σε κάθε συνεδρία υπήρχε συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη».




Δες και αυτό!