Το γκέι σεξ θα είναι νόμιμο στην Αγκόλα από τον Φεβρουάριο του 2020, αφού η Εθνική Συνέλευση της χώρας ενέκρινε οριστικά τον νέο της Ποινικό Κώδικα.
Οι νομοθέτες στη νοτιοδυτική αφρικανική χώρα ψήφισαν τον Ιανουάριο του 2019 για να καταργήσουν έναν νόμο «πράξεις κατά της φύσης», που ιστορικά χρησιμοποιούσαν οι αρχές για τη δίωξη της ομοφυλοφιλίας.
Ωστόσο, χρειάστηκε μέχρι τώρα το κοινοβούλιο να δώσει την τελική έγκριση στον νέο Ποινικό Κώδικα που αντικαθιστά αυτόν του 1886.
Εν τω μεταξύ, ο κώδικας επεκτείνει τα περιθώριά του, ώστε να περιλαμβάνει και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει: «φυλή, χρώμα, εθνικότητα, τόπο γέννησης, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, ασθένεια, σωματική αναπηρία ή ψυχική, πίστη ή θρησκεία, πολιτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις, κατάσταση ή κοινωνική προέλευση ή οποιαδήποτε άλλη μορφή διάκρισης».
Ο νόμος κατά του γκέι σεξ χρονολογείται από την περίοδο που η Αγκόλα ήταν πορτογαλική αποικία.
Οι νομοθέτες δήλωσαν ότι οι αλλαγές που έχουν κάνει σημαίνει ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας αναφέρεται στην «πραγματική Αγκόλα» για πρώτη φορά.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Francisco Queiroz, προσθέτει ότι «ευθυγραμμίζεται με τις πιο σύγχρονες λύσεις σε διεθνές επίπεδο».
«Πρόκειται για πράξη κυριαρχίας από το κράτος της Αγκόλας, η οποία, μετά από 134 χρόνια διοίκησης στον ποινικό και ποινικό τομέα, με έναν κώδικα που ισχύει από το 1886, από την αποικιακή διοίκηση, έχει πλέον τον Ποινικό Κώδικα εμπνευσμένη από την πολιτική πραγματικότητα, τη νομική, πολιτιστική και κοινωνική Αγκόλα.
Επομένως, είναι μια πτυχή που πρέπει να υπογραμμιστεί, αυτή που αποτελεί την εδραίωση της εθνικής κυριαρχίας».
Παρά τις αλλαγές της Αγκόλας, 72 χώρες συνεχίζουν να ποινικοποιούν το γκέι σεξ. Η συντριπτική πλειοψηφία κληρονόμησε τους αντι-γκέι νόμους από την αποικιοκρατία – ιδιαίτερα της βρετανικής αυτοκρατορίας.
Επιπλέον, τουλάχιστον έξι χώρες τιμωρούν με θανατική ποινή την ομοφυλοφιλία: Ιράν, Βόρεια Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Σομαλία και Υεμένη. Εν τω μεταξύ, η θανατική ποινή αποτελεί επίσης νομική δυνατότητα στο Αφγανιστάν, το Μπρουνέι, τη Μαυριτανία, το Πακιστάν, το Κατάρ και τα ΗΑΕ.
Ακόμα και σε χώρες χωρίς αυτούς τους νόμους, οι αρχές στοχεύουν συχνά ΛΟΑΤ+ άτομα. Χρησιμοποιούν συχνά νόμους κατά του «χουλιγκανισμού», της «πορνογραφίας» και των παραβάσεων δημόσιας τάξης για να διώκουν τους ΛΟΑΤ + πολίτες.