Η Γερμανία πλέον, μαζί με τη Μάλτα, την Ταϊβάν, το Εκουαδόρ και τη Βραζιλία, ανήκει στις χώρες που έχουν απαγορεύσει τη “θεραπεία” μεταστροφής.

Ένα νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε σήμερα από τη γερμανική κυβέρνηση, καθιστά τη χώρα, τη δεύτερη στην Ευρώπη, που θεσπίζει μια τέτοια νομοθεσία.

Η “θεραπεία” μεταστροφής είναι ένα ευρέως γνωστό σύνολο πρακτικών, που στοχεύει στην αλλαγή της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας του φύλου. Στην πραγματικότητα, αυτές οι μέθοδοι, που μπορεί να χρησιμοποιούν από πρακτικές με ηλεκτροσόκ και βασανιστήρια με νερό, μέχρι την «προσευχή των ομοφυλόφιλων» και τον εξορκισμό, συνιστούν μορφές κακοποίησης, τόσο σωματικής όσο και και ψυχικής, και μερικές φορές οδηγούν σε σοβαρή κατάθλιψη, ή θάνατο από αυτοκτονία.

Οι μέθοδοι έχουν περιγραφεί ως αναποτελεσματικές, επιβλαβείς και θανατηφόρες από κάθε σημαντικό ιατρικό σύλλογο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και από άλλους παγκόσμιους οργανισμούς υγείας.

Η απαγόρευση αυτή στην Γερμανία έρχεται από τον Γερμανό υπουργός Υγείας, Jens Spahn, που το υποσχέθηκε τον Ιούνιο του 2019. Μέχρι τον Νοέμβριο, κυκλοφόρησε ένα σχέδιο της νομοθεσίας, που θα τιμωρούσε τους παραβάτες με ένα έτος φυλάκισης, ή με πρόστιμο. Τώρα, αυτός ο νόμος έχει περάσει και το πρόστιμο ανέρχεται σε περίπου 30.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο απαγορεύει σε επαγγελματίες, καθώς και σε γονείς, ή στους νόμιμους κηδεμόνες, να αναγκάζουν τα παιδιά τους να λάβουν μέρος σε “θεραπείες μεταστροφής” του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, ή του φύλου τους.

Σύμφωνα με το BBC, το Πράσινο Κόμμα της Γερμανίας θέλει να αυξηθεί η ηλικία στα 26 και το αριστερό Κόμμα θέλει να είναι 27 – αυτή τη στιγμή το όριο είναι τα 18. Η Ομοσπονδία Λεσβιών και Γκέι της Γερμανίας χαιρέτισε αυτήν την πρόσκληση και δήλωσε, ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενισχύσει το νομοσχέδιο περισσότερο, όπως είναι για παράδειγμα, το να διασφαλίζει ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται με συνέπεια.

Πέντε χώρες και είκοσι πολιτείες στις Η.Π.Α. απαγορεύουν αυτήν την πρακτική σήμερα, ενώ η Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε, επίσης, να εξετάζει την απαγόρευση της πρακτικής.

Στην Ελλάδα του 2020, παιδοψυχίατρος προτείνει πλέον ανοιχτά θεραπείες μεταστροφής σε βάρος τρανς ατόμων