Απαγόρευση συμμετοχής των τρανς γυναικών σε τουρνουά σκακιού

17/08/2023
από
Ετοιμάζεται απαγόρευση συμμετοχής τρανς γυναικών στα ανταγωνιστικά τουρνουά σκακιού για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η Διεθνής Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14 Αυγούστου), μετά τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Fide της χρονιάς, μια λίστα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Μεταξύ των αποφάσεων ήταν και μία για την επικαιροποίηση της πολιτικής της FIDE σχετικά με τη συμμετοχή τρανς σκακιστών και σκακιστριών.

Η πρόσφατα πολιτική ορίζει ότι οι τρανς γυναίκες δεν έχουν «κανένα δικαίωμα» να συμμετέχουν σε επίσημες διοργανώσεις της FIDE για γυναίκες μέχρι να ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις.

«Τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε περαιτέρω ανάλυση και θα πρέπει να ληφθούν από το συμβούλιο της FIDE το συντομότερο δυνατό, αλλά όχι περισσότερο από εντός [μιας διετούς] περιόδου», αναφέρεται στην πολιτική.

Οι παίκτες που πρόσφατα έκαναν πρόσφατα coming out ως τρανς θα τοποθετηθούν προς το παρόν σε ένα «ανοιχτό τμήμα».

Η ρυθμιστική αρχή του σκακιού δεν ανέφερε τους λόγους για την απόφασή της, αλλά πρόσθεσε ότι οι κανόνες εφαρμόζονται σε όλες τις διοργανώσεις που υπάγονται σε αυτήν.

Οι τρανς άνδρες φέρεται να πρόκειται να στερηθούν τυχόν τίτλους, αν αυτοί είχαν κερδηθεί πριν από τη φυλομετάβαση, εκτός αν, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή: «Το άτομο κάνει detransition και μπορεί να αποδείξει την κατοχή της αντίστοιχης ταυτότητας FIDE».

Κανονισμοί είχαν επίσης επιβληθεί στην υποβολή αίτησης για νέο αριθμό ταυτότητας FIDE (FIN), ο οποίος απαιτείται για τη συμμετοχή σε ανταγωνιστικά σκακιστικά τουρνουά.

Οι FIN που αναγνωρίζουν μια νέα ταυτότητα φύλου είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να αποκτηθούν, εκτός αν έχουν εγκριθεί από έναν εθνικό υπεύθυνο αξιολόγησης.

Ο επαγγελματίας παίκτης, Yosha Iglesias, ο οποίος είναι τρανς, κατέκρινε τη νέα πολιτική σε ένα tweet την Τρίτη (15 Αυγούστου).

«Μπορεί κάποιος να μου πει τι χαρακτηρίζεται ως επίσημη εκδήλωση της FIDE;». ρώτησε ο Iglesias. «Θα μου επιτραπεί να παίξω στο γαλλικό πρωτάθλημα σε τρεις ημέρες; Το ευρωπαϊκό κύπελλο συλλόγων τον Σεπτέμβριο;».

Οι χρήστες απάντησαν στο ερώτημα με απόλυτη απογοήτευση για το γεγονός ότι η FIDE έλαβε την απόφαση χωρίς φαινομενικά καμία αιτιολόγηση, με έναν να γράφει: «Διανύουμε σκοτεινούς καιρούς».

Ο Κώδικας Δεοντολογίας και Πειθαρχίας 2022 της FIDE αναφέρει στην ενότητα 6.6 ότι δεν ανέχεται διακρίσεις στο σκάκι με βάση «τη φυλή, το φύλο, την εθνική καταγωγή, το χρώμα, την κουλτούρα, τη θρησκεία, τις πολιτικές απόψεις, την οικογενειακή κατάσταση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή οποιονδήποτε άδικο ή άλλο άσχετο παράγοντα, εκτός αν επιτρέπεται από το νόμο».
Δες και αυτό!