Το νέο μας εξώφυλλο είναι αφιερωμένο στη Μαρίνα Γαλανού, μία τρανς γυναίκα που έγραψε τη δική της ιστορία και πάλεψε για ένα καλύτερο -δικό μας- μέλλον!
Σ’ αυτό το τεύχος ανοίγουμε τον μεγάλο φάκελο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, συνομιλώντας με εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας αλλά και ΛΟΑΤ+ μαθητές/τριες, σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε τι συμβαίνει (ή δεν συμβαίνει) με τη συμπερίληψη στις σχολικές αίθουσες.
Επίσης, ασχολούμαστε με τον κακοποιητικό λόγο που δέχονται καθημερινά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη δημόσια σφαίρα ενώ συζητάμε με τον Παντελή και Μιχάλη Καλογεράκη για την ποίηση, το τραγούδι και την ελευθερία να ζεις χωρίς στερεότυπα και ταμπέλες.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις γνωστές μας στήλες μόδας, πολιτισμού, υγείας κλπ.
Παράλαβε το νέο τεύχος στον χώρο σου, χωρίς χρέωση (αρκεί να μένεις στην Ελλάδα και να είσαι άνω των 18 ετών). Για να εγγραφείς στη δωρεάν συνδρομητική υπηρεσία πάτα εδώ
Editorial 99
Δεν σας κρύβω πως δεν είναι λίγες οι φορές που με έχει προβληματίσει ο όρος “κοινότητα”, που χρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να αναφερθούμε συνολικά στα ΛΟΑΤ+ άτομα. Πώς γίνεται να αποτελούμε κοινότητα, εξ αιτίας αποκλειστικά και μόνο μιας ταυτότητας, όταν υπάρχουν τόσες άλλες που μας χωρίζουν; Έχουν τελικά δίκιο όσ@ πεισματικά αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τον όρο αυτόν, δηλώνοντας ευθαρσώς τη δυσφορία τους να “καταμετρηθούν” με χιλιάδες άλλα άτομα; Λίγες ώρες πριν κλείσει αυτό το τεύχος, ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Μαρίνας Γαλανού. Παγώσαμε και για να είμαι ειλικρινής δυσκολευτήκαμε να το πιστέψουμε (σ.σ. κυρίως γιατί δεν θέλαμε). Όταν όμως ξεπεράσαμε το αρχικό σοκ, πήραμε την απόφαση να καθυστερήσουμε την κυκλοφορία του περιοδικού, ώστε να δημιουργήσουμε κάτι για εκείνη. Δεν το κάνουμε συχνά αυτό, να αλλάξουμε, δηλαδή, τελευταία στιγμή εξώφυλλο και περιεχόμενο. Αλλά η Μαρίνα Γαλανού πέτυχε κάτι δύσκολο και εξαιρετικά σπάνιο. Μας έμαθε πώς να χρησιμοποιούμε τον όρο “κοινότητα”, με λιγότερους ενδοιασμούς. Κι αυτό το πέτυχε με πολλούς τρόπους. Δεν υπάρχουν, βλέπετε, πολλά άτομα στην Ελλάδα, που το έχουν καταφέρει αυτό. Η Μαρίνα, ο Ζακ ίσως και άλλα δύο. Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να τα θυμόμαστε και να τα τιμάμε. Εμείς κάνουμε τη δική μας αρχή με αυτό το τεύχος.
Ένα εξώφυλλο για τη Μαρίνα!
Βασίλης Θανόπουλος