Φέτος, καμία ευχή δεν είναι εύκολη. Αντιθέτως, αποτελεί μια δυναμική υπόσχεση πολιτικής δράσης. Γι΄αυτό ακριβώς, πριν μπούμε στη διαδικασία να σας ευχηθούμε, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να κοιτάξουμε τον ελέφαντα στο δωμάτιο και να ασχοληθούμε με το φαινόμενο του φασισμού, σε μια προσπάθεια να αντιληφθούμε τα νέα του χαρακτηριστικά και τα πραγματικά του μεγέθη. Όχι με τρόπο θεωρητικό και αποστειρωμένο που διακρίνει σε “εμείς” και “αυτοί”, αλλά ουσιαστικό με διάθεση συλλογικής και ατομικής κριτικής. Το επιβάλλει εξάλλου η εποχή μας, σε σημείο μάλιστα που το “καλή χρονιά” γίνεται το πιο ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα.

antivirus magazine no83 cover

Στις σελίδες μας θα βρείτε επίσης τη συνέντευξη του διάσημου (και ανοιχτά gay) Βρετανού ηθοποιού, Rupert Everett αλλά και αυτές των Θανάση Αλευρά και Μαρίζα Ρίζου.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις γνωστές μας στήλες μόδας, πολιτισμού, υγείας κλπ.

Editorial 83

Αισίως 2019.

Τόσες χιλιετίες βαρβαρότητας, βίας και καταπίεσης αδύναμων ομάδων, ανθρώπων, ιδεών. Χιλιετίες γενοκτονιών και ολοκαυτωμάτων. Χιλιετίες με τόσες φωτεινές στιγμές και ανθρώπους που δίνουν ελπίδα, που μέχρι τώρα όμως δεν έχει υπάρξει αρκετή για να μας φέρει επιτέλους στην ιστορία. Χιλιετίες που αποτελούνται από απλές χρονιές σαν αυτή που περνά. Και αυτή που έρχεται.

Αθώος φέτος ο Αμβρόσιος, για να τα λέμε κι όλα. Νεκρός ο Ζακ μας, στα χέρια “ανθρώπων της διπλανής πόρτας” και αστυνομικών. Μπροστά στα μάτια άπραγων ανθρώπων, μέρα μεσημέρι. Με γκάλοπ στα κανάλια στην προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η δολοφονία. Παιδιά στα σχολεία με εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα. Ακροδεξιές φωνές όλο και πιο ηχηρές σε όλη την Ευρώπη, τη Βραζιλία και η Αμερική μια μούρλια. Στρατόπεδα συγκέντρωσης LGBT στην Ανατολική Ευρώπη. Τα μαχαίρια έχουν ματώσει καιρό και όλα παραπέμπουν σε μνήμες μεσοπολέμου που είναι πιο κοντινές από ποτέ.

Ας κοιτάξουμε επιτέλους το τέρας στα μάτια. Ας ενημερωθούμε, ας μάθουμε, ας ξεβολευτούμε επιτέλους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πια τα στραβά μάτια. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δε την είχαμε.

Ας κάνουμε ακόμη και τώρα ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην επαναληφθεί η προϊστορία μας. Ας φύγουμε επιτέλους από την προϊστορία μας.

Αισίως 2019.

Αισίως μαζί.

Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Σοφιανός