Αντί-τρανς πολιτικές ψήφισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ιστιοπλοΐας

24/05/2024
από
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ιστιοπλοΐας ψήφισε περιοριστικούς κανόνες για τη συμμετοχή των τρανς γυναικών σε αγώνες. Θα ισχύουν από τις αρχές του 2025.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο ψήφισε την υιοθέτηση πολιτικών που θα απαγορεύουν στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες και διοργανώσεις γυναικών, εάν έχουν «περάσει την ανδρική εφηβεία», αναφέρει το PinkNews.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι τρανς γυναίκες που επιθυμούν να αγωνιστούν σε αγώνες ή εκδηλώσεις μπορούν να το κάνουν «μόνο αν δεν έχουν περάσει την ανδρική εφηβεία μετά το δεύτερο στάδιο Tanner – το οποίο συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 11 ή 12 ετών», σύμφωνα με το PinkNews.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χρήση των αναστολέων της εφηβείας περιορίστηκε πρόσφατα από το NHS στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Οι τρανς συμμετέχουσες θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αποδείξουν επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από 2,5 νανομόλια (nanomoles) ανά λίτρο για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τον αγώνα και συνεχώς μετά από τον αγώνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας David Graham, ο οποίος παραδέχτηκε ότι γνωρίζει ότι «αυτά τα νέα θα απογοητεύσουν κάποιους», δήλωσε: «Η κατανόηση αυτού του πολύπλοκου τομέα της ρύθμισης συνεχίζει να αναπτύσσεται και αυτή η πολιτική θα παραμείνει υπό παρακολούθηση από την ιατρική μας επιτροπή.

«Η προτεραιότητα της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας κατά τη διαμόρφωση αυτής της πολιτικής ήταν να διασφαλίσει τον δίκαιο ανταγωνισμό σε επίπεδο ελίτ, όπου κανένας συμμετέχων δεν έχει αθέμιτο ή δυσανάλογο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Ειδικότερα, πρέπει να διαφυλάξουμε τη δικαιοσύνη και την ακεραιότητα στις γυναικείες και μεικτές κατηγορίες αγώνων».

Η τρανς ιστιοπλόος Stephanie Helms, μέλος της επιτροπής διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης της US Sailing, δήλωσε στο Outsports: «Είμαι βαθύτατα απογοητευμένη από αυτή την απόφαση, η οποία υιοθετεί μια στάση που δεν ταιριάζει καθόλου σε ένα άθλημα όπως η ιστιοπλοΐα, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εξοπλισμό και πραγματικά δεν μεροληπτεί προς το ένα βιολογικό / κοινωνικό φύλο ή το άλλο όσον αφορά το δυναμικό απόδοσης σε οποιοδήποτε επίπεδο».

Η κίνηση της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας ακολουθεί άλλα διοικητικά όργανα, όπως ο Παγκόσμιος Αθλητισμός και η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας, που επέλεξαν να περιορίσουν τη συμμετοχή των τρανς αθλητών στα αθλήματά τους.
Δες και αυτό!