Αντί ασύλου… Αμυγδαλέζα

30/04/2015

omofyla_zevgariaΠέρασε σχεδόν ενάμισης χρόνος από τότε που γράφαμε για τον Μοχάμεντ και τον Μισέλ και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν να ζήσουν μαζί στη χώρα μας, όπως κάθε ζευγάρι που βγαίνει ξέγνοιαστο για καφέ ή κάνει μια βόλτα στην Ακρόπολη, χωρίς τον φόβο της Αστυνομίας. Θα ίσχυε και γι’ αυτούς το αυτονόητο, γράφαμε τότε, αν λειτουργούσε απρόσκοπτα η πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου ή αν είχαν ίσα δικαιώματα τα ομόφυλα ζευγάρια στη χώρα μας. Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Το Σάββατο, ο Μοχάμεντ συνελήφθη σε έλεγχο της Αστυνομίας να μην έχει χαρτιά, κρατήθηκε στο Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα, όπου κατάφερε να κάνει -επιτέλους!- αίτημα για άσυλο, και από κει μεταφέρθηκε στην Αμυγδαλέζα. Ναι, στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, παρά την κοινή απόφαση των αναπλ. υπουργών Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη πριν από περισσότερο από δύο μήνες ότι η Αμυγδαλέζα θα κλείσει ή -σε κάθε περίπτωση- πως δεν θα κρατούνται όσοι ζητούν άσυλο.

«Κυνηγημένοι»

«Ζούμε όλα αυτά τα χρόνια με τον σύντροφό μου σαν κυνηγημένοι, στερούμαστε την κοινωνική μας ζωή στο μεγαλύτερό της μέρος, αλλά και την ψυχική μας ηρεμία, από φόβο μήπως συμβεί αυτό που συνέβη σήμερα, από φόβο δηλαδή μήπως συλληφθώ και τεθώ σε κράτηση, προτού κατορθώσω να ζητήσω άσυλο», αναφέρει ο Μοχάμεντ, που υπέβαλε στη Δικαιοσύνη αντιρρήσεις κατά της κράτησής του.

Ζητά να μην απελαθεί, να αρθεί η κράτησή του και να μεταβεί στην υπηρεσία Ασύλου, ώστε να καταγραφεί και εκεί το αίτημα ασύλου και να οριστεί ημερομηνία για τη συνέντευξη.

Γνωρίστηκαν πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην Αθήνα. Ο Μισέλ από την Αυστρία ζει στο σπίτι που έχει αγοράσει πριν σχεδόν 25 χρόνια στη χώρα μας. Ο Μοχάμεντ από το Πακιστάν έφυγε από τη χώρα του, όπου απαγορεύεται στον ποινικό κώδικα η ομοφυλοφιλία, και αναζήτησε στην Ευρώπη ανθρώπινη ζωή.

Οπως μας έλεγαν πριν από ενάμιση χρόνο, περίμεναν ώρες και μέρες στην ουρά στην υπηρεσία Ασύλου, χωρίς να τα καταφέρουν να μπουν. Πήγαν στην αυστριακή πρεσβεία, όπου μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου, αλλά κι από κει τους έδιωξαν με απειλές.

Αν ίσχυε στη χώρα μας το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως το ζητά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα μπορούσαν να είχαν αναγνωρίσει τη σχέση τους και να ήταν νόμιμος ο Μοχάμεντ.

«Αναρωτιέται κανείς πόσο ελεύθερη είναι η μετακίνηση προσώπων εντός του ενιαίου χώρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία υποτίθεται ότι εγγυάται η Ε.Ε., όταν αυτόματα συνεπάγεται παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή (άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), λόγω της νομοθεσίας και της πρακτικής που ακολουθείται σε μία χώρα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος του ζευγαριού Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα.

πηγή: efsyn.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!