Η ακτιβίστρια Κάσα Ζακλίν Ναμπαγκεσέρα από την Ουγκάντα, η οποία έχει ξυλοκοπηθεί, έχει συλληφθεί και έχει δεχτεί απειλές για το έργο της για την προώθηση των LGBT δικαιωμάτων στη χώρα της, τιμήθηκε χθες με το “Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ”, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα Right Livelihood Award της Σουηδίας, που απονέμει τα βραβεία αυτά.

Η 35χρονη έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία νόμιμες οδούς για να προωθήσει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας στην Ουγκάντα, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη. Οργάνωσε επίσης το πρώτο Pride στην πατρίδα της.

“Η Ναμπαγκεσέρα είναι μια ακτιβίστρια της Αφρικής με μεγάλο θάρρος και παρρησία” ανέφερε το ίδρυμα στον ιστότοπό του.

Τα βραβεία αυτά, τα “Εναλλακτικά Νόμπελ”, όπως αποκαλούνται, απονέμονται κάθε χρόνο από το 1980.

Η Ναμπαγκεσέρα, η “μητέρα” του κινήματος LGBT στην Ουγκάντα, είχε φωτογραφηθεί τον Ιούνιο για το εξώφυλλο του περιοδικού Time, φορώντας κοστούμι και καπελάκι του μπέιζμπολ. “Ακόμη και αν στην πατρίδα μου το έργο μου θεωρείται ανήθικο και εγκληματικό, τουλάχιστον υπάρχουν άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που εκτιμούν τις προσπάθειές μου” είπε η ίδια μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς από την Καμπάλα.

Η Ναμπαγκεσέρα από νεαρή ηλικία δήλωνε λεσβία. Μολονότι η οικογένειά της την αποδέχτηκε, στο πανεπιστήμιο δεχόταν συνεχώς παρενοχλήσεις. Για τον λόγο αυτό ίδρυσε την οργάνωση Freedom and Roam Uganda το 2003, που υπερασπιζόταν τα δικαιώματα της κοινότητας των LGBT. Άνοιξε μάλιστα και το πρώτο gay μπαρ στην Καμπάλα.

Το 2011 η Ναμπαγκεσέρα και ο συνάδελφός της Ντέιβιντ Κάτο μήνυσαν την εφημερίδα Rolling Stone της Ουγκάντας –και κέρδισαν τη δίκη– επειδή αποκάλυψε ότι ήταν gay σε ένα άρθρο με τίτλο “Κρεμάστε τους”.

Ο Κάτο σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ναμπαγκεσέρα ίδρυσε το πρώτο περιοδικό της κοινότητας LGBT με σκοπό να αλλάξει τη στάση των συμπατριωτών της απέναντι στους ανθρώπους με διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις. Εκατοντάδες εθελοντές το μοίρασαν εθελοντικά σε όλη τη χώρα, σε βουλευτές, σε εκκλησίες, σε σουπερμάρκετ, ακόμη και στον πρόεδρο. Αν και ορισμένοι έκαιγαν το περιοδικό και απείλησαν ότι θα της κόψουν το κεφάλι, άλλοι αντέδρασαν θετικά.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!