Ανώτατο Δικαστήριο Βραζιλίας: “Οι γκέι και bi άνδρες πρέπει να μπορούν να δίνουν αίμα χωρίς περιορισμούς”

10/05/2020
Edson Fachin

Το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας αναίρεσε τους κανόνες που απαγορεύουν τους γκέι και bi άνδρες να δώσουν αίμα για 12 μήνες, σε μια σημαντική απόφαση για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα στη χώρα.

Η απόφαση πάρθηκε σε μια περίοδο, στην οποία τα περισσότερα κράτη επανεξετάζουν τους περιορισμούς στην αιμοδοσία, που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης HIV / AIDS κατά τη δεκαετία του 1980.

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια δικαστικής διαμάχης, 7 από τους 11 δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ της ανατροπής των κατευθυντήριων γραμμών που υποχρέωναν τους άντρες που κάνουν σεξ με άλλους άντρες, να απέχουν από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα για 12 μήνες, προκειμένου να δώσουν αίμα.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η απαγόρευση ήταν αντισυνταγματική, καθώς επέβαλε περιορισμούς στους γκέι και bi άνδρες, υποστηρίζοντας την πρόταση του ανώτατου δικαστή, Edson Fachin, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση προσβάλλει τη βασική ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ατόμων αυτών.

«Αντί το κράτος να επιτρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους να προωθούν το καλό με τη δωρεά αίματος, περιορίζει αδικαιολόγητα την αλληλεγγύη που βασίζεται στην προκατάληψη και τις διακρίσεις», τόνισε ο Fachin.

Μέχρι στιγμής αρκετές χώρες έχουν χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με την αιμοδοσία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα αποθέματα έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη Βραζιλία η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο το 2016 άλλα χρειάστηκαν σχεδόν 4 χρόνια για να βγει η απόφαση.

Ο Alexandre de Moraes, ένας από τους τέσσερις που ψήφισαν κατά της ανατροπής της απαγόρευσης που επέβαλε το Υπουργείο Υγείας, υποστήριξε ότι η περίοδος αναμονής δεν εισάγει διακρίσεις αλλά βασίζεται σε τεχνικές μελέτες.

Για τους ΛΟΑΤ ακτιβιστές, η απόφαση αποτελεί μια σημαντική νίκη σε μια χώρα, όπου ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος, αλλά τα ΛΟΑΤ + άτομα αντιμετωπίζουν συχνά κυβερνητικές πολιτικές που εισάγουν διακρίσεις.

«Μια ιστορική νίκη για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα. Και το μέτρο ωφελεί όλους όσους χρειάζονται δωρεές, καθώς τα αποθέματα αίματος είναι σχεδόν πάντα ανεπαρκή», έγραψε η πολιτικός Samia Bomfim στο Twitter μετά την απόφαση.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!