O Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του Animasyros, μιλά στο antivirus για την «τέχνη της εμψύχωσης» και εξηγεί γιατί η διαφορετικότητα αποτελεί μια πυρηνική αξία αυτού του φεστιβάλ.
Ξεκινήσαμε το animasyros το 2008, λίγο πριν την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, με λιγοστά μέσα και αρκετή φιλοδοξία στο νησί της Σύρου, όπου αποδείχθηκε ένα πολύ γόνιμο έδαφος. Θέλαμε να φτιάξουμε ένα φεστιβάλ για τα κινούμενα σχέδια. Αυτό σιγά σιγά μεγάλωσε, πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες και τις επιδιώξεις μας. Όλα αυτά τα χρόνια το παρακολουθήσαμε να ωριμάζει και να μεγαλώνει και να διευρύνεται τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε επίπεδο κοινού. Πλέον, διανύει την 14η έκδοση και τολμώ να πω, ότι ο καλύτερος τρόπος για να σχεδιάζεις το μέλλον είναι τελικά να μην το σχεδιάζεις, γιατί πραγματικά όταν κάνουμε σχέδια πολλές φορές διαψεύδονται ενώ όταν δεν κάνουμε μπορεί τα αποτελέσματα να είναι πέρα από κάθε προσδοκία.
H φετινή διοργάνωση διαπνέεται από επαναστατικό πνεύμα. Όχι τυχαία, γιατί γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Διοργανώνουμε ένα θεματικό αφιέρωμα, μαζί με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας για την ελευθερία. Ταινίες μικρού μήκους απ΄όλο τον κόσμο, αποτελούν αυτό το αφιέρωμα που εξετάζει την έννοια της ελευθερίας σε φυσικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο: από τη φυλάκιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, την πολιτική ελευθερία σε απολυταρχικά καθεστώτα, την αστυνομική καταστολή έως την κοινωνική επανάσταση, τον αγώνα για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, την αναπαραγωγική ελευθερία, ακόμη και την ελευθερία των ζώων, την ανεξαρτητοποίηση από την οικογένεια, αλλά και την απελευθέρωση από την ίδια μας την αδράνεια.
Το animation είναι η τέχνη της εμψύχωσης. H λέξη animation περίπου στη δεκαετία του ’80 αποδόθηκε ως «εμψύχωση». Οπότε, η εμψύχωση είναι η αυστηρή μετάφραση της λέξης.
Ανέκαθεν το φεστιβάλ ήταν πολύ ανοιχτό στη διαφορετικότητα. Από την αρχή ήμασταν ένα φεστιβάλ που ενσωματώναμε πολλές ΛΟΑΤ+ ταινίες στα διαγωνιστικά και πληροφοριακά μας τμήματα. Ήταν, μάλιστα, τέτοιος ο αριθμός, που θα ήταν σαν να κρυβόμασταν πίσω από το δάκτυλό μας, αν δε δημιουργούσαμε μια σχετική ενότητα.
To animapride ξεκίνησε πριν 5 περίπου χρόνια, ως ένα αφιέρωμα για τα ΛΟΑΤ+ ζητήματα με animation ταινίες μικρού μήκους απ΄όλο τον κόσμο. Τολμώ να πω, ότι την πρώτη χρονιά κάναμε την προβολή της ενότητας αυτής, μια ώρα ανώδυνη, που κάπως “απέκλειε” τους μη ενήλικες. Σιγά σιγά, όμως, βάζαμε τις ταινίες αυτές όλο και πιο primetime. Tώρα πια βλέπεις άτομα όλων των ηλικιών να παρακολουθούν τη θεματική του animapride. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αν σκεφτείς πως ένα μικρό μέρος, όπως είναι η Σύρος, έχει αγκαλιάσει αυτή την ενότητα ως οργανικό κομμάτι του φεστιβάλ. Φέτος, εισάγουμε ένα καινούριο στοιχείο, που θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη του animapride, που είναι η διαγωνιστική διαδικασία, άρα έχουμε και μια κριτική επιτροπή με εκπροσώπους από το Athens Pride, το antivirus και το Thessaloniki pride.
Η τέχνη συμβάλλει και σε έναν κοινωνικό διάλογο με έναν πολύ πιο ήπιο τρόπο για να προβληματιστεί ακόμη και ο λιγότερος δεκτικός. Υπάρχουν δηλαδή προεκτάσεις πολύ πέρα του κινηματογράφου και των κινουμένων σχεδίων, που καθιστούν αναγκαία μια τέτοια ενότητα στο φεστιβάλ μας. Οπότε για εμάς είναι και ένα εργαλείο εκπαίδευσης.
Το Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων θα παρουσιαστεί από τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, για δεύτερη χρονιά, σε phygital μορφή. Προβολές, εκπαιδευτικά εργαστήρια, Αγορά, ανοιχτές συζητήσεις και πολλές ακόμη εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν για 14η χρονιά σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου και μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, διαθέσιμης μέσω της ιστοσελίδας animasyros.gr, ενώ οι εργασίες της Αγοράς, που επιστρέφει για 7η χρονιά, θα αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω του Καναλιού YouΤube του Animasyros.