Ανοιχτή συζήτηση απ’ το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου

Ανοιχτή εκδήλωση, ενόψει της ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στην Ελλάδα, οργανώνει αύριο, Τρίτη 30 Μαΐου το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 μ.μ. στον πολυχώρο “Σπούτνικ” (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου, Αθήνα). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκδήλωσης, “στη σημερινή εποχή, που ο ρατσισμός επιχειρεί να ανακτήσει έδαφος στη δημόσια σφαίρα και ο σεξισμός διαπερνά όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, είναι πιο κρίσιμος και επίκαιρος από ποτέ ο διάλογος για ισότητα και ελευθερία όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου τους.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων της LGBTQI+ κοινότητας. Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, η κατάργηση του άρθρου 347 Π.Κ., η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και η πρόσφατη εισαγωγή της Θεματικής Εβδομάδας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι αναμφίβολα θετικές εξελίξεις. Οι διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων όμως σε καμία περίπτωση δε σταματούν εδώ. Η κατοχύρωση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το δικαίωμα στην παιδοθεσία κ.λπ. πρέπει να αποτελέσουν στόχους για το επόμενο διάστημα. Διότι μόνο μέσα από την επίτευξή τους θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Πάγιο αίτημα της LGBTQI+ κοινότητας είναι βέβαια και η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου. Για το ζήτημα αυτό δόθηκε σε διαβούλευση πριν από λίγες βδομάδες σχετικό Σχέδιο Νόμου, που επεξεργαζόταν για αρκετό καιρό το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Σχέδιο Νόμου συνιστά ασφαλώς τομή για τα ελληνικά δεδομένα και εισάγει μία αναγκαία ρύθμιση, για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι/ες. Από την άλλη, δεν παύει να χρειάζεται προσθήκες και βελτιώσεις.”

Οι ομιλητές

Στην ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «Ισότητα και ελευθερία σήμερα: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ» θα παρέμβουν:
– Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
– Φίλιππος Παγάνης, Colour Youth – Κοινότητα LGBTQI+ Νέων Αθήνας,
– Άννα Απέργη, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών,
– Κωστής Λιερός, Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,
– Κώστας Τσουκαλής, Επιτροπή Δικαιωμάτων Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

H σελίδα της εκδήλωσης στο facebook

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!