Ανακοίνωση δέκα οργανώσεων για τη διαρροή ονομάτων παιδιών

20/09/2021
από
Μπογδάνος
Μπογδάνος

Με αφορμή το ζήτημα της διαρροής της λίστας με τα ονόματα παιδιών σε νηπιαγωγείο της Αθήνας, την οποία αναδημοσίευσε ο βουλευτής της ΝΔ Κων. Μπογδάνος, στο όλο θέμα παρεμβαίνουν με σχετική ανακοίνωση 10 οργανώσεις.

Μετά τις παρεμβάσεις της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας και της Αρχή ςΠροστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε ανακοίνωση προχώρησαν οι εξής δέκα οργανώσεις: Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Equal Rights Beyond Borders, η Fenix – Humanitarian Legal Aid, η HIAS Ελλάδος, η Human Rights 360, η Ιατρική Παρέμβαση, το Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, η Safe Passage, η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Συμβούλιο της Ευρώπης, και η Solidarity Now.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το lawandorder.gr, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε και την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος, αναμένεται να ζητήσει συνδρομή του ηλεκτρονικού εγκλήματος προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος έκανε τη διαρροή του επίμαχου αρχείου. Ακολούθως, τα στοιχεία αυτά θα αποσταλούν στον κ. Ελευθεριάνο που θα ερευνήσει αν εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με τη διαχείριση της λίστας.

Η δε Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφέρει τα εξής:

«Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ανάρτηση της ενημερωτικής ιστοσελίδας “mea culpa” με τίτλο “Ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας” και τη δημοσίευση του καταλόγου με τα ονόματα μαθητών και της δασκάλας του εν λόγω νηπιαγωγείου, αλλά και σχετικές αναφορές που έλαβε για το εν λόγω θέμα, κίνησε διαδικασία αυτεπάγγελτου ελέγχου της υπόθεσης από την άποψη της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Mε μεγάλη δυσφορία πληροφορηθήκαμε τη διαρροή ονομάτων παιδιών νηπιαγωγείου και της εκπαιδευτικού τους σε ηλεκτρονικό μέσο με στόχο να καταδειχθεί η μη ελληνική καταγωγή κάποιων εξ αυτών. Επιπλέον, είναι πάρα πολύ λυπηρό ότι η διαρροή αυτή έγινε από μέλος του ελληνικού Kοινοβουλίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι η παραπάνω ενέργεια παραβιάζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και μάλιστα παιδιών. Επιπλέον, πληροφορίες και στοιχεία που σχετίζονται με τη φυλετική ή εθνική προέλευση, αποτελούν «ευαίσθητα» προσωπικά δεδομένα η δημοσίευση των οποίων -και μάλιστα με κίνητρο την δημόσια έκθεση παιδιών λόγω της καταγωγής τους- αντιβαίνει στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 και την ελληνική νομοθεσία, N.4624/2019. (Σημειωτέον ότι τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται και από το άρθρο ΣΤ της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Πέρα όμως από τα παραπάνω, η συγκεκριμένη διαρροή ονομάτων έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με όσα ορίζονται για το βέλτιστό συμφέρον του παιδιού και την αρχή της μη διάκρισης στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η οποία αποτελεί και νόμο του ελληνικού κράτους [2101/92]). Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της ανάρτησης του βουλευτή, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους, παρέχεται δωρεάν και είναι υποχρεωτική για κάθε παιδί ηλικίας 4 έως 15 ετών, χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ το δικαίωμα σε αυτή προστατεύεται από την διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. [1]

Εν κατακλείδι το δικαίωμα στην εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού. Ενέργειες όπως αυτή του συγκεκριμένου βουλευτή καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και ταυτόχρονα οδηγούν στην υπονόμευση των δικαιωμάτων των παιδιών με μεταναστευτικό προφίλ, θέτουν υπέρμετρα εμπόδια στην ενσωμάτωσή τους και ευνοούν την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό τους αποκλεισμό.

Παρόλο που κρίνουμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση η χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την οποία καταδικάζεται ο βουλευτής, ως Κοινωνία των Πολιτών, εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για τέτοιες ενέργειες ειδικά όταν εκδηλώνονται από εκπροσώπους του κοινοβουλίου και αναμένουμε μια πιο άμεση και αυστηρή στάση σε ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά και τα δικαιώματα τους.

Θετικό είναι και το γεγονός ότι ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εκκίνησε ποινική προκαταρκτική έρευνα για την ως άνω αναφερόμενη δημοσίευση και διαρροή στοιχείων.
Καλούμε την ελληνική πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και κυρίως την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Καλούμε επίσης την πολιτεία να εκπληρώσει το καθήκον της για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση.


[1] Ενδεικτικά : Το άρθρο 14 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΔΘ), σχετικά με το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση, το άρθρο 14 της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ και το άρθρο 27 της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ για την αναγνώριση. Στην ελληνική νομοθεσία τα άρθρα 28 και 51 του Ν. 4636/2019 προβλέπουν την εκπαίδευση των παιδιών αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας και την πρόσβαση σε αυτή και το άρθρο 60 περ. η΄ του Ν. 4636/2019 προβλέπει την πρόσβαση των ασυνόδευτων παιδιών στην εκπαίδευση. Περαιτέρω, το άρθρο 21 παρ. 7 και 8 του Ν. 4251/2014 και το άρθρο 40 του Ν. 2910/2001 προβλέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των παιδιών τρίτων χωρών στην εκπαίδευση. Για την απαγόρευση των διακρίσεων το άρθρο 21 του ΧΔΘ και το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ σε συνδυασμό από το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 1 της ΕΣΔΑ και από την ελληνική νομοθεσία το άρθρο 3 παρ. 2 περ. γ΄του Ν. 4443/2016.

https://avmag.gr/315549/enosi-dikigoron-gia-mpogdano-soreia-ratsistikon-adikimaton-kai-paraptomaton/
Δες και αυτό!