Αναφορά: Το Instagram μπλοκάρει ΛΟΑΤΚΙ+ λογαριασμούς

04/09/2023
από
Είτε πρόκειται για πρόβλημα αστυνόμευσης περιεχομένου, μέσω τεχνητής νοημοσύνης είτε για προκαταλήψεις από ανθρώπους, στο Instagram οι LGBTQ+ λογαριασμοί και οι λογαριασμοί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, φαίνεται να αποκλείονται μερικώς από τους χρήστες, σε σχέση με άλλους λογαριασμούς, που δημοσιεύουν παρόμοιο περιεχόμενο.

Αυτός ο αποκλεισμός περιεχομένου αναφέρεται ως shadowbanning. Η μητρική εταιρεία του Instagram, η Meta, αποκαλεί τις αναρτήσεις αυτές “μη προτεινόμενες” περιεχομένου, σύμφωνα με το Mashable.

Οι λογαριασμοί, που έχουν περιοριστεί με τέτοιο όριο, δεν θα εμφανίζονται σε άλλους χρήστες, εκτός από τους ακόλουθους τους. Ως αποτέλεσμα, οι δημιουργοί, των οποίων το περιεχόμενο έχει επισημανθεί, δεν θα εμφανίζονται στη σελίδα εξερεύνησης του Instagram, και στις προτάσεις ροής, σύμφωνα με την αναφορά. Μπορεί, επίσης, να σημαίνει ότι οι χρήστες δεν μπορούν να αναζητήσουν καν τον λογαριασμό. Από τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουμε, εάν κάποιος υπόκειται σε shadowbanning, ή όχι.

Ξαφνικά, διάφοροι χρήστες άρχισαν να λαμβάνουν μια ειδοποίηση που έλεγε: “Ο λογαριασμός σας δεν μπορεί να εμφανιστεί σε μη ακόλουθους”.

Ο Topher Taylor, ένας δημιουργός με εξειδίκευση στη σεξουαλικότητα, είπε στο Mashable ότι το Instagram είχε κατηγοριοποιήσει τον λογαριασμό του ως μη συνιστώμενο εδώ και χρόνια, επειδή μοιραζόταν εκπαιδευτικές πληροφορίες σχετικά με το σεξ και τα sex toys.

Μόλις έλαβε ειδοποίηση για τους περιορισμούς του λογαριασμού, έκανε ένσταση, κερδίζοντας, κάτι που διεύρυνε αμέσως την εμβέλειά του και του επέτρεψε να διανείμει το περιεχόμενό του ευρύτερα. Είπε ότι τα σχόλια κατά των γκέι και οι αναφορές από φανατικούς χρήστες πιθανότατα συνέβαλαν στην απενεργοποίηση, τη διαγραφή ή τον περιορισμό του λογαριασμού του με την πάροδο του χρόνου.

«Θα λάβετε περισσότερες αναφορές, αν είστε εμφανώς κουήρ», παρατήρησε.

«Αν και το Instagram υποτίθεται ότι επιτρέπει καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις γυμνού, πολλοί χρήστες έχουν παρατηρήσει ότι οι μεγάλοι λογαριασμοί που προωθούν το ανδρικό βλέμμα (π.χ. Playboy, Kardashians) μπορούν να ξεφύγουν από το γυμνό, ενώ οι κουήρ, τα μη λευκά άτομα, και οι φεμινίστριες, είναι περισσότερο πιθανόν να υποστούν περιορισμό στους λογαριασμούς τους από μη ακόλουθους», σύμφωνα με την Annie Brown, καθηγήτρια στο UC San Diego και ιδρύτρια της Reliable, μιας υπηρεσίας εποπτείας περιεχομένου για τα κοινωνικά δίκτυα.

Εκτός από το shadowbank, πολλοί από τους ΛΟΑΤΚΙ+ λογαριασμούς -συχνά λογαριασμοί με ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο- βλέπουν συχνά τις αναρτήσεις τους να αφαιρούνται λόγω παραβίασης των οδηγιών της κοινότητας – πολλές από αυτές λόγω γυμνού ή “σεξουαλική παρότρυνση”.

Η φίμωση των κουήρ φωνών από το Instagram με αυτόν τον τρόπο, σκόπιμα ή ακούσια, είναι ανησυχητική, ειδικά όταν, όπως διαπίστωσε η GLAAD, η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει γίνει πιο επικίνδυνη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Δες και αυτό!