Ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανάδοχη παιδιών σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, είτε αυτά είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. H επιτροπή ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις από τους εισηγητές των κομμάτων. Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης
«Εμείς κατανοούμε ότι η ρύθμιση δεν μπορεί να εμπεριέχει κάποια διάκριση κι εφόσον κάτι είναι επιτρεπτό στο μεμονωμένο άτομο είναι και στο ζευγάρι είτε ομόφυλο είτε ετερόφυλο». Αυτή ήταν η επίμαχη αναφορά της ειδικής αγορήτριας της ΔΗΣΥ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, που αν και επισήμως διατήρησε επιφύλαξη, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα της θα στηρίξει την πολυσυζητημένη ρύθμιση.
Το επιχείρημα της ίδιας – κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο – ήταν πως από τη στιγμή που η νομοθεσία επιτρέπει το Σύμφωνο Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια και ταυτοχρόνως επιτρέπει σε κάθε μεμονωμένο άτομο που πληροί τις προϋποθέσεις να γίνει ανάδοχος τέκνων, οποιαδήποτε διαφοροποίηση για τα ομόφυλα ζευγάρια θα κατέπιπτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ξεκάθαρα «ΝΑΙ» στην επίμαχη διάταξη είπε Το Ποτάμι διά του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος εξέφρασε την κατανόησή του για τις ενστάσεις που διατυπώνονται, αλλά τόνισε με νόημα πως οι κοινωνίες πηγαίνουν μπροστά μόνο με τολμηρές πρωτοβουλίες οι οποίες απαιτούν την ανάλογη τόλμη κι από τους εκλεγμένους βουλευτές.
«Εάν ο νομοθέτης δεν παρεμβαίνει με την αίσθηση της ανάγκης να προωθεί την κοινωνία, αλλά απλώς για να τακτοποιεί και να ερμηνεύει τις ενστάσεις της δεν πρόκειται να πάμε πουθενά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«ΟΧΙ» εισέπραξε η κυβέρνηση από τη ΝΔ, με την εισηγήτρια Κατερίνα Μάρκου, να ανακοινώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη καθώς θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη να «χωνέψει» μία τέτοια ρύθμιση κι αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα ίδια τα παιδιά.
Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση «υποκριτική στάση», προσπάθεια αποπροσανατολισμού και ψεύτικη προοδευτικότητα.
Για ψήφο κατά συνείδηση από τους ΑΝΕΛ προϊδέασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αφήνοντας για τον εαυτό του ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα κινηθεί στην ψηφοφορία, προϊδεάζοντας επί της ουσίας για προσωπικό «ΝΑΙ». Κατά τον ίδιο πάντως οι αντιδράσεις πολιτών και βουλευτών οφείλονται σε κακή πληροφόρηση. «Κάποιοι δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Είναι ένα θεματάκι μικρό μεν, υπαρκτό δε, και πρέπει να το δούμε με συμπόνια και κάτι να κάνουμε», σημείωσε. Ο ίδιος πάντως επιχειρώντας να πείσει για την ανάγκη από-ιδρυματοποίηση, προκάλεσε αίσθηση χαρακτηρίζοντας τα ιδρύματα που φιλοξενούνται παιδιά προς αναδοχή ή υιοθεσία «κολαστήρια» στα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις όπως είπε χαρακτηριστικά επικρατούν συνθήκες χειρότερες κι από κυνοκομεία.
Κατά της επίμαχης διάταξης για ανάδοχους γονείς και ομόφυλα ζευγάρια τάχθηκε το ΚΚΕ με τον Μανώλη Συντυχάκη να υποστηρίζει ότι η σωστή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών προϋποθέτει να μεγαλώνει σε μία οικογένεια με διακριτό το πλαίσιο μητέρας – πατέρα.
Αρνητική είναι και η Ένωση Κεντρώων εκ μέρους της οποίας ο Αριστείδης Φωκάς, προέταξε λίγο έως πολύ το «πατρίς θρησκεία οικογένεια», τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι πάγια υπέρ του «πατροπαράδοτου, παραδοσιακού θεσμού της οικογένειας», εκτιμώντας ότι η ελληνική κοινωνία είναι «ανώριμη» να δεχτεί μία τέτοια ρύθμιση και κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση για μία «επιχείρηση κακόγουστου αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».
«Δεν κάνουμε πίσω», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου, ξεκαθαρίζοντας ότι τυχόν εξαίρεση των ομόφυλων ζευγαριών από τη δυνατότητα αναδοχή θα απαγόρευσε αυτομάτως το δικαίωμα και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, καθώς η ρύθμιση θα κατέρρεε τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Επιχειρώντας εκ νέου να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να καθησυχάσει όσους εκφράζουν ανησυχίες για την προωθούμενη ρύθμιση, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι η αναδοχή είναι τελείως διαφορετικός θεσμός από αυτόν της υιοθεσίας, αφού η αναδοχή για το παιδί είναι προσωρινή και διατηρεί την επαφή με τη φυσική του οικογένεια στην οποία επιχειρείται να επιστρέψει. Διαβεβαίωσε, δε, ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει όλες τις δικλίδες ασφαλείας για την προστασία του παιδιού μέσω τριπλού ελέγχου. Απευθύνοντας κάλεσμα προς τους «αντιφρονούντες» του ΣΥΡΙΖΑ και τις υπόλοιπες παρατάξει κατέληξε λέγοντας: «Είναι μία εναλλακτική μορφή η αναδοχή για να μη μένουν τα παιδιά στα ιδρύματα. Δεν εξετάζεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός αλλά η καταλληλότητα του ζευγαριού ή του ατόμου να γίνει ανάδοχος. Σηκώθηκε ένας αχός χωρίς λόγο και αφορμή. Δεν μπορούμε εμείς ως βουλευτές επειδή φοβάται η κοινωνία να μην δώσουμε ένα δρόμο μπροστά. Και με τον πολιτικό γάμο φοβόταν».
με πληροφορίες από ΑΜΕ -ΜΠΕ, Skai.gr, efsyn.gr