Oι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο πέρασαν στην ιστορία ως μια σημαντική στιγμή αποδοχής και ορατότητας για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, αλλά και για το ρεκόρ των διακρίσεων που σημείωσαν τα μέλη της.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περισσότεροι από 180 ανοιχτά ΛΟΑΤ+ αθλητές βρέθηκαν στις αίθουσες, τις πισίνες και τα γήπεδα του Τόκιο κερδίζοντας εντυπώσεις και μετάλλια.
Αν όλα τα ΛΟΑΤ+ άτομα που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς, διαγωνίζονταν στην ίδια ομάδα ως μια ξεχωριστή και πολύχρωμη χώρα, θα κατακτούσαν την 7η θέση στις χώρες με τα περισσότερα μετάλλια – συνολικά οι ΛΟΑΤ+ αθλητές/τριες συγκέντρωσαν 11 χρυσά, 12 αργυρά και 9 χάλκινα.
Καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφτασαν στο τέλος τους την Κυριακή, με την προσοχή να στρέφεται τώρα στην έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων στις 24 Αυγούστου, πολλοί επαίνεσαν τους Αγώνες για την προβολή της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.
«Το να έχεις τέτοιου είδους εκπροσώπηση είναι τόσο σημαντικό», δήλωσε στο Reuters o επαγγελματίας κολυμβητής Michael Gunning.
«Όταν μεγάλωνα, δεν είχα ποτέ αυτά τα πρότυπα. Δεν εμπνεύστηκα ποτέ από ΛΟΑΤ+ αθλητές. Μόνο από ανθρώπους εκτός της κοινότητας».
Αυτοί οι Ολυμπιακοί αγώνες θα μείνουν στην ιστορία για πολλούς λόγους. Η Nεοζηλανδή αρσιβαρίστριαLaurel Hubbard έγινε το πρώτο ανοιχτά τρανς άτομο που αγωνίστηκε στους Αγώνες και @ Quinn από τον Καναδά έγινε το πρώτο ανοιχτά non binary άτομο, που κέρδισε χρυσό ως μέλος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.
«Νιώθω απίστευτα περήφανος που λέω ότι είμαι γκέι και επίσης Ολυμπιονίκης», δήλωσε ο Τοm Daley μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην κατάδυση.
Παρά όμως την ορατότητα που έφεραν οι Ολυμπιακοί αγώνες, περιστατικά σαν κι αυτά που συνέβησαν στη Ρωσία δείχνουν η ομοφοβία παραμένει πραγματικότητα σε πολλά μέρη του κόσμου.
Το κρατικό δίκτυο Rossiya 1 της Ρωσίας χλεύασε τον Daley ενώ σε ένα talk show χαρακτήρισαν τα ΛΟΑΤ+ άτομα ως «διεστραμμένα» και «ψυχοπαθή».
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσε ότι θα ερευνήσει τυχόν υβριστικά σχόλια που έγιναν σε ρωσικά κανάλια που ήταν επίσημοι τηλεοπτικοί φορείς των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Οι διακρίσεις δεν έχουν καμία απολύτως θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της.