Αμερικάνικη κυβέρνηση προς σχολεία και πανεπιστήμια: Να αναγνωρίζεται το δικαίωμα της “τουαλέτας” στα τρανς άτομα

14/05/2016

Η αμερικανική κυβέρνηση έριξε σήμερα όλο της το βάρος στη «μάχη της τουαλέτας», που εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ και δημοσίευσε κατευθυντήριες οδηγίες με τις οποίες ζητά από τις περιφερειακές διευθύνσεις της δημόσιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την χώρα να επιτρέπουν στους τρανς μαθητές και σπουδαστές να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες βάσει της ταυτότητας του φύλου τους κι όχι βάσει του φύλου με το οποίο γεννήθηκαν.

Οι οδηγίες αυτές δόθηκαν καθώς μαίνεται η δικαστική διαμάχη μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας με αφορμή τον νόμο που εγκρίθηκε τον Μάρτιο από την πολιτειακή κυβέρνηση και βάσει του οποίου απαγορεύεται στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες εάν δεν αντιστοιχούν στο βιολογικό τους φύλο.

Οι συστάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης εστάλησαν στις διευθύνσεις όλων των κλάδων της εκπαίδευσης, από τα σχολεία έως τα πανεπιστήμια.

Οι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένοι να μην προβαίνουν σε διακρίσεις σε βάρος των μαθητών, ακόμα και βάσει της ταυτότητας του φύλου τους.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές μας στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διαφυλικούς σπουδαστές σε ολόκληρη την χώρα: εδώ στην Αμερική, είστε ασφαλείς, προστατεύεστε και βρίσκεστε στην ίδια θέση με όλους» δήλωσε η Βανίτα Γκούπτα, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικών Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε μια ανακοίνωση που συνόδευε την επιστολή η οποία εστάλη στις εκπαιδευτικές περιφέρειες.

Στις οδηγίες περιλαμβάνεται μια έμμεση απειλή προς εκείνους που δεν θα συμμορφωθούν στην ερμηνεία του νόμου από την αμερικανική κυβέρνηση: θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με μηνύσεις ή να χάσουν τις επιδοτήσεις από την ομοσπονδιακή διοίκηση.

Ως προϋπόθεση για να λάβει ομοσπονδιακά κεφάλαια, σύμφωνα με την επιστολή, το σχολείο πρέπει να συμφωνήσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόσωπο κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων ή των δραστηριοτήτων διαφορετικά βάσει του φύλου του.

Προστίθεται ότι η ερμηνεία των υφιστάμενων κανονισμών από την κυβέρνηση σημαίνει ότι ένα σχολείο δεν μπορεί να αντιμετωπίζει έναν διαφυλικό μαθητή διαφορετικά από άλλους μαθητές που έχουν την ίδια ταυτότητα φύλου.

Το ζήτημα της πρόσβασης στις τουαλέτες από τους διαφυλικούς πολίτες πυροδότησε μια διαμάχη στην χώρα αφού η Βόρεια Καρολίνα ενέκρινε έναν νόμο τον Μάρτιο με τον οποίο έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες ή να αλλάζουν τουαλέτες στα δημόσια κτίρια και σχολεία επιλέγοντας τουαλέτες που δεν ανταποκρίνονται στο φύλο που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βόρεια Καρολίνα να εκδώσει απόφαση βάσει της οποίας η πολιτεία παραβιάζει την Πράξη Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 και δίνει εντολή στις πολιτειακές αρχές να σταματήσουν να εφαρμόζουν την απαγόρευση.

πηγή: left.gr

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!