Αλήθεια, προς τι τόση βιασύνη κύριε Υπουργέ;

0
92
Eίναι απορίας άξιον πώς ένα τόσο ογκώδες νομοσχέδιο που όχι μόνον είναι 180 άρθρων, αλλά έρχεται να ρυθμίσει τόσο σοβαρά θέματα για τις ζωές πολλών ανθρώπων ενώ επηρεάζει τη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, τίθεται σε διαβούλευση για τόσες λίγες ημέρες.

Από την προηγούμενη Τρίτη το απόγευμα, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, για τον Νέο Μεταναστευτικό Κώδικα. Φυσικά είναι απορίας άξιον πώς ένα τόσο ογκώδες νομοσχέδιο που όχι μόνον είναι 180 άρθρων, αλλά έρχεται να ρυθμίσει τόσο σοβαρά θέματα για τις ζωές πολλών ανθρώπων ενώ επηρεάζει τη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας, τίθεται σε διαβούλευση για τόσες λίγες ημέρες καθώς η διαβούλευση λήγει αύριο Τρίτη στις 10.00 το πρωί.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών ως οργάνωση που από την αρχή της αύξησης των προσφυγικών ροών έχει συντρέξει για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων αλλά και συνολικά -όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΔ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-, θα καταθέσει προτάσεις και θέσεις επί του νομοσχεδίου.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΔ: 

Σήμερα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών – Transgender Support Association (ΣΥΔ), ως μία οργάνωση που από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, βρίσκεται στο πλευρό όλων των προσφύγων και μεταναστών με κάθε τρόπο και ιδιαίτερα αυτών που εγκατέλειψαν τη χώρα καταγωγής τους, λόγω διώξεων, απειλών για τη ζωή ή την ελευθερία τους ή βίας που υφίσταντο για λόγους ταυτότητας ή έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, θα καταθέσει δημόσια με υπευθυνότητα (όπως πάντα κάνει) τις θέσεις, τις παρατηρήσεις του και συγκεκριμένες προτάσεις στο επί διαβούλευση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, για τον Νέο Κώδικα Μετανάστευσης.

Ένα μαμούθ ΣχΝ με πάρα πολλά φλύαρα και προβληματικά Άρθρα (συνολικά 180 Άρθρα, με άπειρες παραγράφους και σημεία), που ο νομοθέτης παρότι προσπαθεί να ενσωματώσει σε αυτό αρκετές Κοινοτικές Οδηγίες, οι περισσότερες εξ αυτών δεν ενσωματώνονται οριζόντια, αλλά à la carte, αναφέρεται σε παλιές νομοθεσίες ενώ αυτές έχουν αναθεωρηθεί και τροποποιηθεί, χρησιμοποιεί σε κάποια σημεία παρωχημένη και λανθασμένη ορολογία, ενώ δεν αναφέρει σε κανένα σημείο στην έκφραση, την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό, δηλαδή τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ.

Ένα νομοθέτημα, που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μόλις πριν 6 ημέρες και λήγει αύριο, παρότι ο νόμος ορίζει ότι η δημόσια διαβούλευση επί των νομοσχεδίων θα πρέπει να διαρκεί δύο εβδομάδες. Εν ολίγοις, δεν τηρούνται καν οι δεσμεύεις που έχουν τεθεί από το ίδιο το κράτος.

Πραγματικά, μας είναι ακατανόητο γιατί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, το έθεσε προς διαβούλευση μόνο τόσες λίγες ημέρες, και χωρίς μάλιστα να υπάρχουν επαρκείς τεκμηριωμένοι λόγοι που δεν τηρείται το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρονικό όριο διαβούλευσης.

Αλήθεια, προς τι τόση βιασύνη κύριε Υπουργέ;

Εν πάση περιπτώσει, το ΣΥΔ θα κάνει παρέμβαση επί της οποίας τα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση.