Ακυρώθηκε ΛΟΑΤΚΙ+ εκδήλωση στην Ινδονησία έπειτα από απειλές για την ασφάλεια των πολιτών

13/07/2023
από
Ομάδες δικαιωμάτων ακύρωσαν μια ΛΟΑΤΚΙ+ εκδήλωση στη Νοτιοανατολική Ασία στην Ινδονησία, αφού δέχθηκαν απειλές ασφαλείας, δήλωσαν οι διοργανωτές, το πιο πρόσφατο σημάδι της αυξανόμενης πίεσης που ασκείται στην κοινότητα από τους θρησκευτικούς συντηρητικούς στη χώρα.

Η ομοφυλοφιλία αποτελεί θέμα ταμπού στην Ινδονησία, το πολυπληθέστερο μουσουλμανικό έθνος στον κόσμο, παρόλο που δεν είναι παράνομη, εκτός από την επαρχία Aceh, όπου επικρατεί η Σαρία.

Άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχουν, επίσης, ακυρωθεί στην Ινδονησία λόγω αντιρρήσεων από ισλαμικές ομάδες. Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου τους για την κοινότητα, αφού ένα κληρικό σώμα κατήγγειλε την επίσκεψη.

Η Τζακάρτα επρόκειτο να φιλοξενήσει από τις 17 Ιουλίου την “Εβδομάδα Προάσπισης Queer (Queer Advocacy Week) της ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) “, όπου θα συγκεντρώνονταν ακτιβιστές από όλη τη Νοτιοανατολική Ασία για να συζητήσουν την υπεράσπιση και την αντιμετώπιση προκλήσεων. Διοργανώθηκε από κοινού από την ομάδα δικαιωμάτων ASEAN SOGIE Caucus με έδρα τις Φιλιππίνες, την Arus Pelangi με έδρα την Ινδονησία και άλλους ακτιβιστές.

Ωστόσο, η ASEAN SOGIE Caucus δήλωσε ότι έχει πλέον μεταφέρει την εκδήλωση εκτός Ινδονησίας “για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την προστασία τόσο των συμμετεχόντων όσο και των διοργανωτών”.

“Οι διοργανωτές της Εβδομάδας ASEAN Queer Advocacy Week αποφάσισαν να μεταφέρουν τον τόπο διεξαγωγής του προγράμματος εκτός Ινδονησίας, αφού έλαβαν μια σειρά απειλών για την ασφάλεια από διάφορες ομάδες”, ανέφερε η ASEAN SOGIE Caucus σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Τρίτης.

Οι διοργανωτές δεν αποκάλυψαν τον νέο τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια όλων.

Η εκδήλωση τράβηξε επίσης την προσοχή καθώς η Ινδονησία φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα μια περιφερειακή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ασίας, εγείροντας ερωτήματα από ορισμένες ομάδες κατά των ΛΟΑΤΚΙ σχετικά με το αν η εκδήλωση συνδέεται με τη συγκέντρωση της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας δήλωσε ότι η εκδήλωση δεν είχε “καμία σχέση” με το περιφερειακό μπλοκ.

Η εκδήλωση των ΛΟΑΤΚΙ καταδικάστηκε στο διαδίκτυο και από ισλαμικές ομάδες.

“Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δώσει άδεια σε μια εκδήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες των θρησκειών στην Ινδονησία”, δήλωσε ο Anwar Abbas του Ινδονησιακού Συμβουλίου Ulema, του ισχυρού ισλαμικού κληρικού σώματος. Έτσι, προειδοποιούμε και προτρέπουμε την κυβέρνηση να μην δώσει άδεια για την εκδήλωση”.




Δες και αυτό!