Ακύρωση του Pride στην Τιφλίδα μετά από βίαιες συγκρούσεις και ομοφοβικές επιθέσεις

05/07/2021
από

ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές ματαίωσαν την προγραμματισμένη για σήμερα πορεία Υπερηφάνειας στην Τιφλίδα της Γεωργίας, μετά από βίαιη επίθεση που δέχθηκαν στα γραφεία.

«Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και να διαδηλώσουμε σε δρόμους γεμάτους βίαιους ανθρώπους έτοιμους να επιτεθούν….», εξηγούν με ανάρτηση στην σελίδα τους στο Facebook οι διοργανωτές.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, αντίθετοι με την πορεία διαμαρτυρήθηκαν σήμερα το πρωί κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην Τιφλίδα.

Ορισμένοι επιτέθηκαν στην αστυνομία και χτύπησαν δημοσιογράφους σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τα στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν από το δίκτυο Mtavari TV.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Pride, τα γραφεία τους έγιναν επίσης στόχος επίθεσης των ομοφοβικών πολιτών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπατσβίλι είχε ταχθεί κατά της πραγματοποίησης της πορείας.

«Η πραγματοποίηση μίας ονομαζόμενης Pride πορείας δεν είναι κάτι λογικό, διότι δημιουργεί απειλή σύγκρουσης μεταξύ των πολιτών», είπε κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, υποστηρίζοντας ότι οι πορείες «δεν είναι αποδεκτές για μεγάλο μέρος της γεωργιανής κοινωνίας».

Οι δηλώσεις του καταγγέλθηκαν από τους διοργανωτές του Pride που καταδίκασαν τα λόγια του που ενθαρρύνουν την ομοφοβία και την ανικανότητα της κυβέρνησης να υπερασπισθεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι διοργανωτές της πορείας είχαν θεωρήσει ότι η πραγματοποίησή της θα έδειχνε ότι η γεωργιανή κοινωνία έχει αρχίσει να αλλάζει. Αν και αρκετές τέτοιες πορείες έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Γεωργία, η χώρα παραμένει βαθιά συντηρητική και προσκολλημένη στην ορθόδοξη εκκλησία.

Αλλωστε, η ορθόδοξη εκκλησία είχε καλέσει σε δημόσια προσευχή κατά της πορείας σήμερα το απόγευμα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ακόμη 16 χώρες είχαν ζητήσει από την γεωργιανή κυβέρνηση να διασφαλίσει «το δικαίωμα ειρηνικής συνάθροισης όλων των πολιτών στην Γεωργία χωρίς εξαιρέσεις».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP
Δες και αυτό!