Ακραία ομοφοβικά/σεξιστικά σχόλια καθώς και απειλές σωματικής βίας μετά τη δημοσίευση ενός ποιήματος

26/06/2023
Ομοφοβικά και σεξιστικά σχόλια, καθώς και σοβαρές απειλές σωματικής βίας δέχονται άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τη δημοσίευση ενός ποιήματος.

Συγκεκριμένα, μετά από ανάρτηση στα Facebook ενός ποιήματος με μηνύματα κατά της πατριαρχίας, τόσο το άτομο που το ανέβασε όσο και η δημιουργός του άρχισαν να δέχονται πλήθος κακοποιητικών σχολίων από έναν λογαριασμό. Όταν, μάλιστα, ένας άλλος χρήστης έσπευσε να απαντήσει σε αυτή την κακοποίηση δέχθηκε και ο ίδιος απειλές. Η ρητορική μίσους και οι απειλές συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έχει κοινοποιηθεί από αρκετούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε αυτό το προφίλ «εκφράστηκαν φαντασιώσεις βασανισμού γυναικών και των “οπαδών τους” τις οποίες το συγκεκριμένο άτομο επικρότησε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αναρτήσεις μίσους ανακατευθυνθηκαν σε άτομο με το οποίο είχαν έρθει σε αντιπαράθεση σε ιδιωτική συνομιλία, την οποία ανέβασε δημόσια, παραβιάζοντας τα προσωπικά του δεδομένα. Απείλησε, δε, ότι θα πάει στον χώρο εργασίας του μιλώντας σε ανώτερο του και καταγγέλλοντας το για διασπορά μίσους. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο συγκεκριμένος, από δεύτερο δικό του προφίλ, παρενοχλούσε την χρηστρια που ανάρτησε το ποίημα».

Η καταγγελία καταλήγει τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή «δεν είναι, φυσικά, μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί, αφενός, σε σειρά απειλητικών, προσβλητικών και παραβιαστικών γενικότερα μηνυμάτων που δέχονται θηλυκότητες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όσο και σε περιστατικά βίας στη βάση της ταυτότητας φύλου και/ή της σεξουαλικότητας που κλιμακώθηκαν το τελευταίο διάστημα».

Ολόκληρη η καταγγελία

TW: Ρητορική μίσους /κακοποιητικος λόγος/ απειλές
Χθες βράδυ (24/6), μετά από ανάρτηση ποιήματος σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, χρηστρια στο φεησμπουκ όσο και η ποιήτρια δέχτηκαν ρητορική μίσους με μια σειρά μισογυνικων, ομοφοβικων και ικανοτικων χαρακτηρισμων. Όταν ένας άλλος χρήστης απάντησε, δέχτηκε ρητή απειλή βίας, τόσο κάτω από την ιδια ανάρτηση, όσο και μέσω του προφίλ του συγκεκριμένου που έκανε την επίθεση. Η ρητορικη μίσους συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα (25/6) από το προφίλ του συγκεκριμένου ο οποίος σε δημόσια ανάρτηση του συνέχισε με απειλές σωματικής βίας σε άτομα που στο ενδιάμεσο απάντησαν στην κακοποιητικη συμπεριφορά του. Στο ίδιο προφίλ εκφράστηκαν φαντασιώσεις βασανισμου γυναικών και των “οπαδών τους” τις οποίες το συγκεκριμένο άτομο επικροτησε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αναρτήσεις μίσους ανακατευθυνθηκαν σε άτομο με το οποίο είχαν έρθει σε αντιπαράθεση σε ιδιωτική συνομιλία, την οποία ανέβασε δημόσια, παραβιαζοντας τα προσωπικά του δεδομένα. Απείλησε, δε, ότι θα πάει στον χώρο εργασίας του μιλώντας σε ανώτερο του και καταγγελλοντας το για διασπορά μίσους. Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο συγκεκριμένος, από δεύτερο δικό του προφίλ, παρενοχλουσε την χρηστρια που ανάρτησε το ποίημα με 47 αντιδράσεις στις αναρτήσεις της.
Η διαδικτυακή αυτή επίθεση δεν είναι, φυσικά, μεμονωμένο περιστατικό, αλλά έρχεται να προστεθεί, αφενός, σε σειρά απειλητικων, προσβλητικων και παραβιαστικων γενικότερα μηνυμάτων που δέχονται θηλυκότητες στις πλατφόρμες κοινωνικης δικτύωσης, όσο και σε περιστατικά βίας στη βάση της ταυτότητας φύλου και/ή της σεξουαλικοτητας που κλιμακωθηκαν το τελευταίο διάστημα. Τόσο οι μεν όσο και οι δε, βρίσκουν τ@ εαυτ@ τ@ πιασμεν@ σε μια γραφειοκρατία που καθόλου δεν βοηθά την προστασία τους, αντίθετα, συχνά οδηγεί στην περαιτέρω εξάντληση τους,την ίδια στιγμή που όσοι ξεκινούν αυτά τα περιστατικά ενθαρρύνονται να τα συνεχίσουν.
Σκοπός αυτών των μηνυματων είναι να εκφοβισουν και να βάλουν στη θέση τους θηλυκότητες και λοατκι ατομα, όσο και αρρενωποτητες που συνασπιζονται μαζί τους, με το πρόσχημα της προστασιας των παιδιών μας. Ειρωνικά, βέβαια, η προστασία των παιδιών μας δεν έκανε τον κόσμο που σήμερα επιχειρει να επιβληθει δια της βίας να σταθεί αλληλέγγυος στο έγκλημα στον Κολωνό, ενώ είναι το ίδιο επιχειρημα της προστασιας που αφενός στερει από τα παιδιά το δικαίωμα στη σεξουαλικη διαπαιδαγωγηση, που εκτός των άλλων τα προστατεύει από παραβιαστικες συμπεριφορές και τα διδάσκει την αυτονομία του σώματος και, αφετέρου, οδηγεί σε βανδαλισμό γκράφιτι σχολείων όπου απεικόνιζεται η αναγκη των παιδιών για μια πιο δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία.
Αυτή η ρητορικη που θέλει οτιδήποτε δεν αναπαράγει το χαρούμενο και ηρωικό αφήγημα της ελληνικότητας και καταγγελλει το ρατσισμό και την πατριαρχια, να δαιμονοποιειται και να φιμωνεται, με την επίκληση στη δημοκρατία (!) έχει οδηγήσει με επιτυχία σε λογοκριτικες πρακτικές – αναφέρουμε ενδεικτικά την απαγόρευση έργων λοατκι συγγραφέων στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Πολωνία με τη δικαιολογία ότι συνιστούν προπαγάνδα.
Σε μια εποχή όπου οι ελευθερίες μας κινδυνεύουν, καταγγέλλουμε οτιδήποτε προσπαθεί να μας φιμωσει και να μας κλείσει στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε την εθνοπατριαρχια και σας καλούμε να προωθήσετε το κείμενο μας ώστε να γνωστοποιηθει.
Ανησυχία για τις επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ τις τελευταίες ημέρες

Την έντονη ανησυχία του για τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας έχει εκφράσει και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, από τα τέλη Μαΐου έως και σήμερα έχουν καταγραφεί ήδη τέσσερις επιθέσεις, όπου οι τρεις αφορούν τρανς πρόσωπα και μία κατά ενός queer ατόμου.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!