Ένας αιτών άσυλο που έφτασε στη Βρετανία για να ξεφύγει από το μίσος κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων, αυτοκτόνησε όταν αναγκάστηκε να ζήσει σε άθλιες συνθήκες, λέει η οικογένειά του.

Ο 22χρονος, Romeo Nguase, εγκατέλειψε τη Ναμίμπια πριν από τρία χρόνια, γιατί η ενδοοικογενειακή κακοποίηση ήταν ανυπόφορη, και ζήτησε άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα ήταν ελεύθερος να «είναι αμφιφυλόφιλος.» 

αιτών άσυλο, Romeo Nguase
Romeo Nguase

Η αστυνομία του Humberside τον βρήκε νεκρό στο σπίτι του στην οδό Pendrill, στο Hull το πρωί της 16ης Απριλίου. Από την πρώτη αναφορά είναι ολοφάνερο ότι αυτοκτόνησε, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη έρευνα.

Η αστυνομία ξεκίνησε μια δημόσια έκκληση για να βρει συγγενείς του Nguase και ο ξάδελφός του, Java Kahiha, εντοπίστηκε τελικά χάρη στην «εκτεταμένη δουλειά» της φιλανθρωπικής οργάνωσης Hull Sisters.

Ο Kahiha περιέγραψε τις συνθήκες στις οποίες στεγαζόταν ο ξάδελφός του, όταν φέρεται να αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Hull ενάντια στη θέλησή του.

«Έζησε στο Μάντσεστερ με φιλικά του πρόσωπα, αλλά έμεινε άστεγος, οπότε ήρθε στη Γλασκώβη και ζούσαμε μαζί και τότε ζήτησε άσυλο», δήλωσε ο Kahiha στο Hull Live.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών τον μετέφερε με τη βία και παρά τη θέλησής του, από τη Γλασκόβη στο Νιουκάστλ και στη συνέχεια στο Hull. Ο ίδιος είχε πει ότι δεν ήθελε να εγκαταλείψει τη Γλασκόβη για να ζήσει στην Αγγλία.»

Romeo Nguase
Romeo Nguase

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι αιτούντες άσυλο μένουν σε «ασφαλή και φυλασσόμενη περιοχή» και έχουν πρόσβαση σε 24ωρη γραμμή βοήθειας εάν έχουν «οποιεσδήποτε ανησυχίες». Αλλά, ο Kahiha πιστεύει ότι αυτή η υποστήριξη δε διατέθηκε στον ξάδελφό του.

«Την 1η Απριλίου ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του και κατέληξε στο νοσοκομείο», είπε. «Μετά το νοσοκομείο, δεν ξέρω γιατί δεν του παρείχαν προστασία, ούτε γιατί τον γύρισαν πάλι πίσω στο σημείο όπου ζούσε – γιατί δε με ενημέρωσαν, ως συγγενής του;

«Ήταν πολύ δυσάρεστα αυτά τα νέα για εμάς. Την περασμένη Δευτέρα πήγα στο σπίτι του, εκεί όπου έβαλε τέλος στη ζωή του και είδα την κατάσταση του σπιτιού. Ήταν σε κακή κατάσταση ειλικρινά, δεν ξέρω πώς μπορείτε να βάλετε κάποιον σε έναν τέτοιο χώρο να ζήσει έτσι.»

Περιέγραψε τον Nguase ως «υπέροχο, νεαρό, ταλαντούχο, σεβαστό άνθρωπο», ο οποίος ήθελε να σπουδάσει, ώστε να αλλάξει τον πολιτισμό πίσω στη Ναμίμπια και να αγωνιστεί για τα δικαιώματα ανθρώπων σαν αυτόν.

Ο Kahiha είπε ότι προσπάθησε να τον βοηθήσει, όταν έφτασε στο Hull, αλλά ο ξάδελφός του δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειαζόταν.

«Του έδωσα κουπόνια και προσπαθούσα να καλέσω οργανισμούς για να τον βοηθήσουν με το φαγητό, αλλά ήταν ένας νέος και ντροπαλός άντρας, που προερχόταν από την Αφρική και που δεν ήξερε πολλά για το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

«Οι άνθρωποι δε λαμβάνουν αρκετή συμβουλευτική – εδώ στη Γλασκόβη υπάρχει μεγάλη βοήθεια για άτομα που είναι αιτούντες άσυλο και ομάδες για ΛΟΑΤ+ άτομα.»

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε: «Λυπούμαστε για το θάνατο του κ. Nguase και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

«Η κυβέρνηση έχει νόμιμο καθήκον να παρέχει διαμονή και υποστήριξη σε αιτούντες άσυλο που διαφορετικά θα ήταν άποροι, ενώ εξετάζουμε τους ισχυρισμούς τους.

«Μένουν σε ασφαλή και φυλασσόμενο χώρο, έχουν στη διάθεσή τους 24ωρη γραμμή βοήθειας εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες και έχουν πρόσβαση σε τοπική υγειονομική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, εάν χρειάζεται. Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω.» 

Η οικογένεια του Nguase συγκεντρώνει χρήματα για να επιστρέψει η σορός του στη Ναμίμπια για ταφή. Κάντε κλικ εδώ για δωρεά.