Αίγυπτος: ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στοχοποιούνται μέσω εφαρμογών dating

03/02/2023
από

Η αστυνομία στην Αίγυπτο χρησιμοποιεί διαδικτυακούς ιστότοπους γνωριμιών για να δελεάσει, να συλλάβει και να διώξει κουήρ άτομα.

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το BBC αποκάλυψε πώς η αιγυπτιακή αστυνομία χρησιμοποιεί διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών, για να στοχοποιήσει, και να παγιδεύσει μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Το νέο ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο “Queer Egypt Under Attack” κυκλοφόρησε στις 30 Ιανουαρίου. Περιγράφει λεπτομερώς μια διετή έρευνα, που διεξήγαγε ο δημοσιογράφος Ahmed Shihab-Eldin σχετικά με το πώς η αστυνομία στην Αίγυπτο στοχοποιεί ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα χρησιμοποιώντας εφαρμογές γνωριμιών για να τα δελεάσει και να τα παγιδεύσει, πριν τελικά τα συλλάβει.

Ενώ οι ομόφυλες σχέσεις δεν είναι παράνομες στην Αίγυπτο, η κουήρ κοινότητα αντιμετωπίζει διακρίσεις και κακοποίηση λόγω ενός νόμου, που στοχεύει κυρίως την εργασία στο σεξ, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για τη δίωξη ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη χώρα.

Μια έκθεση, που δημοσιεύτηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2020 περιγράφει πώς οι αιγυπτιακές αρχές “συλλαμβάνουν αυθαίρετα λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλα και τρανς άτομα (ΛΟΑΤ) και τα κρατούν υπό απάνθρωπες συνθήκες, υποβάλλοντάς τα συστηματικά σε κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, και συχνά υποκινώντας συγκρατούμενους να τα κακοποιήσουν.”

Στο ντοκιμαντέρ του BBC, ο ρεπόρτερ Ahmed Shihab-Eldin, ο οποίος μεγάλωσε κι ο ίδιος στην Αίγυπτο, ανακάλυψε ότι η αστυνομία ξεκινά συνομιλίες με μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μέσω εφαρμογών γνωριμιών, όπως το WhosHere ή το Grindr, με σκοπό να τα ενθαρρύνει να συναντηθούν και στη συνέχεια τα κατηγορούν βάσει του νόμου, ενώ συχνά κατασκευάζονται αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους.

«Οι φίλοι μου λένε ότι η κατάσταση έχει γίνει πρόσφατα πολύ πιο βάναυση και οι τακτικές για τον εντοπισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων πιο εξελιγμένες» εξήγησε.

Όπως σημειώνεται στο ντοκιμαντέρ του BBC, αξιωματούχοι της Αιγύπτου είχαν ήδη παραδεχτεί, ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα το 2020. Τότε, ο πρώην βοηθός του υπουργού Εσωτερικών, Ahmed Taher, σχολίασε το θέμα, λέγοντας: «Επιστρατεύσαμε την αστυνομία στον εικονικό κόσμο, για να αποκαλύψει τις μάζες των ομαδικών σεξουαλικών πάρτι, των ομοφυλοφιλικών συγκεντρώσεων».

Ενώ οι εφαρμογές γνωριμιών εκδίδουν προειδοποιήσεις στους χρήστες τους σχετικά με την πιθανή παρουσία της αστυνομίας στις πλατφόρμες τους, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα παραμένει ευάλωτη σε αυτές τις στρατηγικές.
Δες και αυτό!