«Αγόρια στο ντουζ» και γονείς στα κάγκελα

0
31
«Αγόρια στο ντουζ» και γονείς στα κάγκελα. Κύματα ηθικού πανικού αναδύθηκαν με αφορμή την ταινία μικρού μήκους από τη Σουηδία που έδειξε μια δασκάλα στην πέμπτη τάξη ενός δημόσιου δημοτικού σχολείου.

του Θεοδόση Γκελτή

Το εγχείρημά της αυτό είχε ως συνέπεια να λάβει εξώδικο από τους γονείς ενός εκ των μαθητών της τάξης που παρακολούθησε την ταινία. Ο δικηγόρος των γονέων χαρακτήρισε την κίνηση της δασκάλας «χυδαία και αισχρή προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας μεταξύ ανηλίκων»!

Η νομική στόχευση της δασκάλας έχει εκρηκτικές συνέπειες. Αρχικά, λειτουργεί ως φόβητρο στους/στις εκπαιδευτικούς, ώστε να μην αγγίζουν θέματα που μπορεί να εγείρουν τις αντιδράσεις γονέων. Επαναφέρει και ενισχύει την αυτολογοκρισία, την πιο αποτελεσματική μορφή λογοκρισίας. Οι εκπαιδευτικοί θα σκεφτούν δύο και τρεις φορές αν θα μιλήσουν για τον ρατσισμό και πως, για την ομοφοβία, την άκρα δεξιά. Και τελικά δε θα μιλήσουν. Και όλα καλά και τακτοποιημένα. Τα μέρη του λόγου θα διδάσκονται κανονικά, αλλά ο «λόγος» που έχουν τα παιδιά για τις ζωές τους θα αποσιωπάται. Η διαίρεση θα επανέρχεται στη διδακτική πράξη, αλλά η διδασκαλία του πως «διαίρεση» των ανθρώπων μας τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια θα αποφεύγεται. Προσθέσεις και αφαιρέσεις. Ένα παιδί κάτω που αυτοκτόνησε. Μια μήνυση πάνω, μια νέα Ε.Δ.Ε.

Τρόμος. Ένας ηθικός πανικός ξυπνάει, ανασυντάσσεται και διεκδικεί την εκπαίδευση. Μια αντιδραστική μερίδα των γονέων που μπαίνει μπροστά για να απειλήσει, να φοβερίσει, να διαστρεβλώσει. Μια βραβευμένη ταινία μικρού μήκους κατασυκοφαντείται ως πορνογραφικό υλικό, μια δασκάλα που προσπαθεί να προβληματίσει γίνεται η μάγισσα που πρέπει να οδηγηθεί στην πυρά.

Μια εκπαίδευση που αφυδατώνεται, με εκπαιδευτικούς που τελούν σε φόβο και μηχανισμούς πειθάρχησης (εσωτερικούς και εξωτερικούς) έτοιμους να επιστρατευτούν. Η είδηση αυτή πρέπει να ενώσει τους προοδευτικούς πολίτες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που διεκδικούν την ευτυχία των παιδιών τους μακρυά από τον φόβο και την καταστολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.