Ζημιές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Τρικάλων και αναγραφή αντισημιτικών συνθημάτων μίσους στην Εβραϊκή Συναγωγή προκάλεσαν άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες το βράδυ προ-παραμονής προς παραμονή Πρωτοχρονιάς (Δευτέρα 30 προς Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019).

Άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος και τη συναγωγή Τρικάλων

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ), η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) κι ο Δήμος Τρικκαίων καταδίκασαν το γεγονός, κάνοντας λόγο για προσπάθεια καλλιέργειας μίσους κατά των Εβραίων και εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και τη βαθιά θλίψη τους.

«Μας υπενθυμίζουν ότι το αυγό του φιδιού συνεχίζει να εκκολάπτεται στους κόλπους της κοινωνίας μας

και ότι ο αγώνας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού πρέπει να είναι συνεχής και η επαγρύπνηση αδιάκοπη» υπογραμμίζει το ΚΙΣΕ, καλώντας τις αρμόδιες αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών και για την προστασία των εβραϊκών χώρων της πόλης των Τρικάλων, η οποία έχει αποδείξει τη μηδενική ανοχή της στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό» .

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδίκασε το γεγονός και υπογράμμισε ότι:

«Ο αντισημιτισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στην ελληνική κοινωνία.

Η Πολιτεία πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία εκείνα μέτρα, ώστε βραχυπρόθεσμα να στιγματίσει και να κολάσει την πράξη και μακροπρόθεσμα να επιτύχει την εξάλειψη παρόμοιων φαινομένων και να ξεριζώσει τέτοιες αντιλήψεις ακόμη και από τους ελάχιστους θιασώτες» .

Ο Δήμος Τρικκαίων με σχετικό δελτίο τύπου καταδίκασε, επίσης, το γεγονός:

Μας υπενθυμίζουν ότι το αυγό του φιδιού συνεχίζει να εκκολάπτεται στους κόλπους της κοινωνίας μας
Μας υπενθυμίζουν ότι το αυγό του φιδιού συνεχίζει να εκκολάπτεται στους κόλπους της κοινωνίας μας

Ο Δήμος Τρικκαίων καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις ζημιές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Τρικάλων και την αναγραφή συνθημάτων μίσους στη μοναδικής θρησκευτικής και ιστορικής αξίας Εβραϊκή Συναγωγή Τρικάλων.

Πρόκειται για απαράδεκτες, σκοταδιστικές ενέργειες μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, ενάντια σε κάθε έννοια σεβασμού στον Άνθρωπο και τα πιστεύω του.

Σε μια πόλη με καταγεγραμμένη μακρόχρονη ιστορία συνύπαρξης τριών θρησκειών, με σεβασμό και προβολή της διαφορετικής πίστης, παρόμοιες ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ειρηνική συμβίωση.

Ο Δήμος Τρικκαίων καλεί όλους/ες τους τρικαλινούς και τις τρικαλινές να διαφυλάξουν την ιστορία της πόλης, τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, όπως έμπρακτα έχουν εκφραστεί πολλές φορές στο διάβα των αιώνων.

Είναι μέλημά μας να συνεχίσουμε να ζούμε σε μια ανοιχτή πόλη, σε μια πόλη που αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και σεβασμού κάθε ανθρώπου, χωρίς καμία διάκριση.