Η νέα υπουργός Υγείας Thérèse Coffey υποσχέθηκε ότι δε θα προσπαθήσει να υπονομεύσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη.

Η Coffey διορίστηκε αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Υγείας στο νέο υπουργικό συμβούλιο της Liz Truss, που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης (6 Σεπτεμβρίου).

Η νέα υπουργός Υγείας έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και στο δικαίωμα στην άμβλωση, επικαλούμενη την καθολική της πίστη. Ψήφισε κατά του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, κατά της επέκτασης του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, και κατά των ρυθμίσεων για τις αμβλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, που κατέστησαν τα χάπια αμβλώσεων στο σπίτι μόνιμα διαθέσιμα, μετά την πανδημία, και την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς.

Όμως, μιλώντας στο Sky News την Τετάρτη (7 Σεπτεμβρίου), η Coffey είπε, ενώ «θα προτιμούσε να μην κάνουν οι άνθρωποι αμβλώσεις… δεν πρόκειται να καταδικάσω τους ανθρώπους που το κάνουν».

Και πρόσθεσε: «Έχω συνείδηση ​​ότι ψήφισα κατά των νόμων για τις αμβλώσεις. Αυτό που θα πω είναι ότι είμαι απόλυτα δημοκράτης κι αυτό έγινε. Δεν είναι ότι επιδιώκω να αναιρέσω κάποιες πτυχές των νόμων για τις αμβλώσεις.»

Επίσης, την Τετάρτη, η Βρετανική Συμβουλευτική Υπηρεσία Εγκυμοσύνης (BPAS) εξέδωσε μια δήλωση που περιγράφει τη στάση της Coffey για την άμβλωση ως «βαθιά ανησυχητική».

Η Clare Murphy, διευθύνουσα σύμβουλος του BPAS, δήλωσε στο BBC: «Το να έχουμε μία υπουργό Υγείας που θα έθετε τις προσωπικές της πεποιθήσεις πάνω από τις ειδικές κλινικές οδηγίες είναι βαθιά ανησυχητικό».

Στον απόηχο της ανατροπής του Roe v Wade στις ΗΠΑ, η Murphy είπε ότι «η δραστηριότητα διαμαρτυρίας κατά των αμβλώσεων κλιμακώνεται, με τις γυναίκες και το προσωπικό των κλινικών να αντιμετωπίζουν εκφοβισμό, ενώ επιδιώκουν να έχουν πρόσβαση και να παρέχουν μια υπηρεσία που χρηματοδοτείται από το NHS» και ότι σε αυτό το κλίμα , ήταν απαραίτητο για το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι «φάρος για την αναπαραγωγική επιλογή των γυναικών».

«Κάθε εβδομάδα, γυναίκες με περίπλοκες ιατρικές παθήσεις αναγκάζονται να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη παρά τη θέλησή τους λόγω έλλειψης ραντεβού στα νοσοκομεία του NHS», είπε.

«Χρειαζόμαστε μία υπουργό Υγείας που θέλει να βελτιώσει την πρόσβαση σε μια ιατρική διαδικασία που μία στις τρεις γυναίκες θα χρειαστεί στη ζωή της, όχι να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς».

Αντιδρώντας στη δήλωση σε μια εμφάνισή της στο Πρωινό του BBC, η Coffey είπε: «Η πρόσβαση στην άμβλωση έχει καθοριστεί – είναι ήδη διαθέσιμη σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω την ευθύνη για την Αγγλία και αυτή η πρόσβαση θα συνεχιστεί».

Σχετικά με την αντίθεσή της στα χάπια αμβλώσεων στο σπίτι, περιέγραψε ξανά τον εαυτό της ως «δημοκράτη» και πρόσθεσε: «Η ψήφος κέρδισε στο κοινοβούλιο και οι άνθρωποι ήθελαν να το κάνουν μόνιμο. Υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά υπέρ των αμβλώσεων που δεν ήθελαν να συμβεί αυτό.

«Όπως και αν ψήφισε το κοινοβούλιο, συνέβη και οι κανονισμοί είναι ήδη σε ισχύ».

Αν και ο οικοδεσπότης Jon Kay συνέχισε να την πιέζει, είπε ότι «η εστίασή της είναι στα ασθενοφόρα, τις καθυστερήσεις, τη φροντίδα, τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους», προτού ανακοινώσει ότι έπρεπε να φύγει.