Με νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής, αυξάνονται οι ποινές για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο Reporter, αυξάνεται η ποινή φυλάκισης και η χρηματική ποινή για τη διάπραξη του αδικήματος της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου έως πέντε χρόνια και έως δέκα χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα, αντί έως τρία χρόνια και έως πέντε χιλιάδες ευρώ που ισχύει σήμερα.
Τον νόμο, που ψήφισαν 30 βουλευτές και καταψήφισαν 3, κατέθεσε στη Βουλή ο Άριστος Δαμιανός, βουλευτής του κόμματος ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι σκοπός του είναι να ευθυγραμμιστεί το ύψος των ποινών για την υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ανάλογες ρυθμίσεις και για τη ρητορική που υποκινεί ρατσιστικές συμπεριφορές.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρθηκε στις επιθέσεις σε βάρος διανομέων φαγητού, των οποίων όπως είπε το μόνο «έγκλημα» είναι το χρώμα και η εργασία τους. Όπως ανέφερε, οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις διευκολύνουν τη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, φτάνει να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας αλλά και των θεσμών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι αυτά που ψηφίστηκαν είναι ήδη ψηφισθείσες νομοθεσίες και αυτό που γίνεται είναι η αύξηση των ποινών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν και οι αντίστοιχες με τις δικές μας αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ τοποθετήσεις, με τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου, να ισχυρίζεται ότι ο νόμος είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού, ενώ έκανε λόγο για πολλές «νεοφιλελεύθερες φωνές υπεράσπισης της woke ατζέντας».
Συνεχίζοντας, είπε ότι για το κόμμα του υπάρχουν μόνο δύο φύλα, καθώς και ότι το ΕΛΑΜ δεν θα συναινέσει ποτέ στην ισότητα στον γάμο, στη φροντίδα επιβεβαίωσης φύλου και σε όλα όσα περιλαμβάνει αυτή η ατζέντα, η οποία κατά τον ίδιο «είναι ενάντια στην κοινή λογική, τους νόμους της φυσικής και της βιολογίας και αποτελούν προσβολή στο θεσμό της οικογένειας και είναι απέναντι στην πίστη, τις αρχές και αξίες του κυπριακού ελληνισμού».
Απαντώντας στις ομοτρανσφοβικές δηλώσεις του βουλευτή, η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι απαραίτητη, καθώς οι πολιτικοί με τη στάση τους έχουν κανονικοποιήσει τις επιθέσεις που γίνονται στην Κύπρο.
Πηγή: Reporter