Η νέα έκθεση που δημοσίευσε η ΛΟΑΤΚΙ+ ΜΚΟ Ilga Europe υπογραμμίζει μια «ανησυχητική αύξηση» των περιορισμών στην έκφραση των κουήρ ατόμων.
Η Ilga World ένας διεθνές ΛΟΑΤΚΙ+ οργανισμός, που αποτελείται από περισσότερες από 1.900 οργανώσεις από 160 χώρες και περιοχές, οι οποίες αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
Στη φετινή έκθεση, η οποία επικεντρώνεται στην περίοδο μεταξύ του Ιανουαρίου 2023 και Απριλίου 2024, ο οργανισμός κάνει λόγο για μια «ανησυχητική αύξηση» των περιορισμών στην ελευθερία έκφρασης και του σχετίζεσθαι, μεταξύ των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Αυτοί οι περιορισμοί έχουν οδηγήσει σε «λογοκρισία, συλλήψεις, και διώξεις» σε πολλά κράτη μέλη του ΟΗΕ, λέει συγκεκριμένα ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο Dia Rezki Rohaizad.
«Ακόμα και το να μιλάμε για τη ζωή μας δημόσια γίνεται όλο και πιο δύσκολο σε έναν αυξανόμενο αριθμό κρατών», ανέφερε από την πλευρά της η εκτελεστική διευθύντρια της Ilga World, Julia Ehrt.
«Αυτή η τάση είναι εξαιρετικά ανησυχητική: Η ιστορία μας έχει δείξει πολλές φορές ότι οι πρόοδοι που έχουν σημειώσει τα κινήματά μας παγκοσμίως συχνά απέχουν μόνο μια εκλογική αναμέτρηση από το να ανατραπούν».
Για παράδειγμα, τους τελευταίους 16 μήνες η Ιορδανία, το Κιργιστάν και η Ουγκάντα έχουν προχωρήσει σε νομοθεσίες, που στοχεύουν τη λεγόμενη «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας, όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 59 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσία, κάτι που έχει θέσει νομικά εμπόδια στη λειτουργία των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων.
Το ένα τρίτο των κρατών μελών ποινικοποιεί τις ομόφυλες σχέσεις, ενώ η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε οκτώ χώρες: Μπρουνέι, Μαυριτανία, Ιράν, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Ουγκάντα και Υεμένη.
Μεταξύ των θετικών βημάτων που έχουν γίνει σχετικά με την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων είναι η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο στην Ανδόρα, την Εσθονία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία και την Ταϊβάν.
Επίσης, πέντε κράτη μέλη του ΟΗΕ, η Γερμανία, ο Ισημερινός, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία, επιτρέπουν την αναφορά του φύλου στα επίσημα έγγραφα, με βάση των αυτοπροσδιορισμό των ατόμων.