Eric Radford έγινε ένας από τους πρώτους ανοιχτά gay άνδρες που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε Xειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο Adam Ribbon και ο Gus Kenworthy σημείωσαν αρκετές σημαντικές επιτυχίες.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να σχολιάσει κανείς με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδιαίτερα με τους χειμερινούς. Τα αθλήματα για παράδειγμα: δες το curling – πάλι καλά που είχαμε και τον Καπουτζίδη να μας το μάθει – και το δίαθλο, κάτι που συνδυάζει το σκι και την τοξοβολία. Ή ακόμα περισσότερο, τη μεγάλη έλλειψη συμπεριληπτικότητας που μαστίζει τους αγώνες συτούς. Μιλάμε βασικά για λευκούς ανθρώπους που αγωνίζονται σε λευκά (από το χιόνι) αθλήματα.

Αλλά αυτό το χρόνο οι αγώνες έγιναν λίγο πιο συμπεριληπτικοί από το συνηθισμένο, μιας και τα άτομα που σημείωσαν πρωτιές δεν άκουγαν απλά σε ένα όνομα όπως Jens ή Urlike (πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά τέτοια). Η queer κοινότητα είναι ο πραγματικός νικητής αυτών των Αγώνων και κατ΄επέκταση όλη η ανθρωπότητα.

Υπάρχει ένα ρεκόρ ανοιχτά gay συμμετοχών σ΄αυτή τη διοργάνωση συμπεριλαμβανομένου του Καναδού Eric Radford, ο οποίος έγινε ένας από τους πρώτους ανοιχτά gay αθλητές που έχουν κερδίσει χρυσό σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό tweet που είδαμε αυτές τις μέρες ήταν αυτό του Αμερικανού freestyle σκιέρ Gus Kenworthy, ο οποίος έγραψε την πρώτη μέρα «Είμαστε εδώ, είμαστε queer, συνηθίστε το”,  σε μια φωτογραφία μαζί με τον Adam Rippon (σ.σ θα αναφερθούμε και σ΄αυτόν στη συνέχεια).

Eric Radford

Ο Kenworthy δεν κέρδισε κανένα μετάλλιο, αλλά πέτυχε ένα διαφορετικό ρεκόρ όταν οι κάμερες κατέγραψαν τη στιγμή που φιλιόταν με τον σύντροφό του Matt Wilkas. Σίγουρα οι lgbt+ αθλητές έχουν καταφέρει πολλά στα τόσα χρόνια που υφίσταται ο θεσμός των Αγώνων, αλλά – και το γράφω με λύπη – είναι η πρώτη φορά που κάποια τηλεοπτική αθλητική εκπομπή μεταδίδει σε primetime ζώνη μια τέτοια σκηνή. Και αυτό το κάνει μεγάλη υπόθεση. Αν θέλουμε να το δούμε και πολιτικά, καλό θα ήταν να σκεφτούμε πως  ο αντιπρόεδρος Mike Pence είναι ο βασικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στους αγώνες αυτούς. Μιλάμε για τον άνθρωπο που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας για το Κογκρέσο το 2000, είχε δηλώσει: “Οι πόροι πρέπει να κατευθύνονται προς τα ιδρύματα που παρέχουν βοήθεια σε όσους επιδιώκουν να αλλάξουν τη σεξουαλική τους συμπεριφορά”. Η Pence με απλά λόγια είχε ταχθεί υπέρ των – βασανιστικών- διορθωτικών θεραπειών. Και επανερχόμαστε στον Adam Rippon.

Ο Gus Kenworthy με τον σύντροφό του

Τον τελευταίο μήνα, ο εν λόγω (ανοιχτά gay και αυτός) αθλητής/skater έχει καταφέρει να εκθέσει με τον καλύτερο τρόπο όλη αυτή την ομοφοβία του Pence, έχοντας αναμφισβήτητα αναδειχθεί στο σημαντικότερο πρόσωπο των αγώνων αυτών. “Μπορεί να μην είμαι ο καλύτερος, αλλά έχω σίγουρα την περισσότερη πλάκα”, έγραψε ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε όλη αυτή τη δημοσιότητα που έχει συγκεντρώσει.

Adam Rippon

Συμπέρασμα

Αυτοί οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες μας έδειξαν ότι έχουμε ανάγκη για περισσότερους gay αθλητές. Για περισσότερες λεσβίες, τρανς, non – binary, μαύρα ή ό,τι άτομα. Έχουμε ανάγκη για περισσότερη συμπεριληπτικότητα σε έναν παγκόσμιο θεσμό που έχει ως στόχο να προβάλλει  – πέρα τις αθλητικές – τις ανθρώπινες αξίες. Αν αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος να το πετύχουμε, τότε ποιος είναι;

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!