Αυστραλία: Το πρώτο ανοιχτά non-binary άτομο σε ποδοσφαιρική ομάδα της A-League

01/03/2024
από
Το Grace Wilson έκανε coming out ως non-binary και έγινε το πρώτο άτομο σε αυστραλιανή ομάδα ποδοσφαίρου της A-League που το κάνει.

Το Wilson που παίζει στη θέση του τερματοφύλακα της Adelaide United δήλωσε ότι «έφυγε ένα τεράστιο βάρος» μετά το δημόσιο coming out του, βοηθώντας το να νιώσει αυθεντικά με το εαυτό του.

Σε ένα τεράστιο βήμα για τη συμπερίληψη στον αθλητισμό της Αυστραλίας, το αστέρι του ποδοσφαίρου έκανε coming out ως non-binary σήμερα.

Σε συνέντευξή του στη Holly Ransom, την πρόεδρο του Pride Cup, το Wilson εξήγησε ότι «το φύλο και η αντίληψή του για το φύλο δεν ταιριάζει στα δυτικά πρότυπα του “άνδρα” ή της “γυναίκας”.

«Εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι ότι είμαι κοντά σε αυτό», εξήγησε. «Αισθάνομαι ότι διαχωρίζομαι από αυτό… Κάθε non-binary άτομο βιώνει [το φύλο] διαφορετικά».

Το 18χρονο άτομο συνέχισε λέγοντας ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο επιδραστική συναισθηματικά είναι η χρήση των σωστών αντωνυμιών, μέχρι που κάποιο άλλο το έκανε.

«Δεν το είχα συνειδητοποιήσει, αλλά ακούγοντας επιτέλους τους ανθρώπους να αναφέρονται σε μένα ως “they/them”, ένιωσα αυτό το πρωτοφανές, ευφορικό συναίσθημα», είπε.

Όπως είπε στη συνέχεια, η εμπειρία του γύρω από την ταυτότητα φύλου ήταν κάτι που δεν μπορούσε πλέον να καταπιέσει. «Έχω πραγματικά καταλάβει ότι είμαι non-binary εδώ και έναν περίπου χρόνο.

«Αλλά νομίζω ότι κοιτάζοντας πίσω, το ήξερα κατά κάποιο τρόπο από τότε που ήμουν παιδί. Θυμάμαι ότι μπήκα σε ένα μαγαζί και μια ηλικιωμένη κυρία με χαιρέτησε. Μου είπε: “Γεια σας δεσποινίς, τι κάνετε;”. Δεν μου άρεσε πολύ αυτό.

«Θυμάμαι να μπαίνω στο αυτοκίνητο και [να σκέφτομαι], “Είμαι non-binary. Αυτό είναι. Δεν μπορώ να το αρνηθώ πια”».

Θυμήθηκε επίσης όταν το είδωλό του, το G-Flip, έκανε coming out ως non-binary και πώς αυτό το επηρέασε. «Βλέποντας κάποιο που θαύμαζα τόσο πολύ να κάνει coming out, με έκανε να σκεφτώ ποιο ήμουν».

Το Wilson υπέγραψε με την Adelaide – η οποία ανακοίνωσε ότι «στέκεται αλληλέγγυα και υποστηρίζει το Grace Wilson» – ενόψει της σεζόν 2021-22 της A-League.

Η γενναιότητά του να μιλήσει δημόσια για την ταυτότητά του σηματοδοτεί ένα τεράστιο ορόσημο για το ίδιο αλλά και για την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα. Μια μέρα μετά την είδηση για το ομοφοβικό πανό σε γήπεδο της ΑΕΚ, ελπίζουμε τα coming outs ατόμων στο εξωτερικό να προωθήσουν περαιτέρω την ποικιλομορφία και τη συμπερίληψη στο ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα.
Δες και αυτό!