Αυστραλία: Οικονομικά προσιτή στέγαση για τις τρανς γυναίκες

27/05/2024
από
Το Σίδνεϊ ετοιμάζει τις πρώτες στο είδος τους οικονομικά προσιτές κατοικίες ειδικά προσαρμοσμένες στις τρανς γυναίκες.

 Σε συνεργασία με τον τρανσφεμινιστικό συνεταιρισμό στεγαστικών κατοικιών All Nations και το δημοτικό συμβούλιο του Σίδνεϊ, η Common Equity NSW θα αγοράσει επτά ακίνητα με έκπτωση, κατευθύνοντάς τα ειδικά σε γυναίκες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τρανς γυναίκες.

Οι κατοικίες θα επικεντρωθούν σε εκείνα τα άτομα, των οποίων το εισόδημα κυμαίνεται από πολύ χαμηλό έως μεσαίο και θα δημιουργήσει «έναν ισχυρό, βιώσιμο και ακμάζοντα στεγαστικό συνεταιρισμό που θα προσφέρει θετικά αποτελέσματα στις τρανς γυναίκες», σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Common Equity NSW, Nick Sabel, σε δήλωση που έκανε στο PinkNews.

Η έμπνευση για αυτό το σχέδιο ήρθε από μια ομάδα τρανς γυναικών που προσπαθούσαν να βρουν ασφαλή και οικονομικά προσιτή στέγαση. Μετέτρεψαν την ομάδα τους σε συνεταιρισμό γνωστό ως All Nations και παρέχουν συμβουλές σχετικά με τη στέγαση.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η τρανσφοβία και οι διακρίσεις που βιώνουν τα τρανς άτομα σε πολλές χώρες του κόσμου έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο κίνδυνο για αστεγία. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για την Τρανς Ισότητα με έδρα τις ΗΠΑ, ένα στα πέντε τρανς άτομα έχει αντιμετωπίσει διακρίσεις στη στέγαση.

«Όλα τα έθνη έχουν ισχυρές ρυθμίσεις υποστήριξης με μια σειρά υπηρεσιών και οργανισμών. Θα συνδεθούμε επίσης με άλλες υπηρεσίες, όπως το Κέντρο Φύλου και το [κοινοτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα για την υγεία] ACON, για να υποστηρίξουμε αυτόν τον τρανς συνεταιρισμό», δήλωσε ο Sabel.

Τα ακίνητα αυτά είναι σε τόσο χαμηλό κόστος λόγω του προγράμματος πλεονάζουσας γης του Συμβουλίου, το οποίο εντοπίζει ακίνητα που ανήκουν στην κυβέρνηση και δεν αξιοποιούνται. Στη συνέχεια πωλούνται σε οργανισμούς που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν καλύτερα για όσα άτομα τα έχουν ανάγκη.

Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν για άλλες υποβαθμισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αστέγων και άλλων ατόμων με χαμηλό εισόδημα.

Η Aurora Green, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Φύλου και τρανς γυναίκα, δήλωσε στο Guardian ότι η αδυναμία αντιστοίχισης των εγγράφων (σε περίπτωση που ένα άτομο δεν έχει προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου) χρησιμεύει συχνά ως κίνητρο για διακρίσεις κατά των τρανς γυναικών στη στέγαση.

«Παρόλο που είναι παράνομο να κάνεις διακρίσεις εις βάρος κάποιου με βάση το φύλο του, είναι πολύ εύκολο όταν κάποιος υποβάλλει μια ηλεκτρονική αίτηση, να δεις αντικρουόμενα στοιχεία και να τα δώσεις σε κάποιον άλλον», δήλωσε ο Green.

«Σε μια ειδική υπηρεσία, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της ιατρικής φυλομετάβασης, ή ακόμα κι αν δεν θέλουν να προβούν σε αυτήν.

«Όταν υπάρχει ένα μέρος που πρόκειται να καταλάβει γιατί αυτές οι πληροφορίες [ταυτότητας] μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση και να δείξει κατανόηση σε αυτό, είναι τόσο σημαντικό… Επίσης, ενώνει την τρανς κοινότητα».
Δες και αυτό!