Βραζιλία : Αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών

06/05/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αποφάνθηκε πως τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα απολαμβάνουν από εδώ και στο εξής τα ίδια νόμιμα δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η απόφαση υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους δέκα δικαστές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου Σεζάρ Πελούζο, παρά τη σφοδρή αντίθεση της Καθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα έχουν τα ίδια οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα με τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου, όπως δικαιώματα που αφορούν στη σύνταξη, στην κληρονομιά, στην υιοθεσία παιδιών. Η παρούσα απόφαση δεν επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, αλά ακτιβιστές ΛΟΑΤ δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα αργήσει, μιας και η αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών με τα ετεροφυλόφιλα αποτελεί τεράστιο βήμα.

Η Βραζιλία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη Ρωμαιοκαθολική χώρα του κόσμου και μετράει 60.000 ομόφυλα ζευγάρια. Η ισχυρή Ρωμαιοκαθολική εκκλησία έκανε πολλές προσπάθειες κατά της αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών, προσπαθώντας να αναφέρεται ο γάμος ως ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Ἂλλά η νέος πρόεδρος της χώρας Dilma Roussef, είχε το θέμα της αναγνώρισης των ΛΟΑΤ γάμων ως ένα από τα πρωταρχικά στην ατζέντα της.

Αυτή η απόφαση κάνει την Βραζιλία μια από τις λίγες χώρες της Νότιας Αμερικής, μαζί με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Ο Gilmar Mendes, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας δήλωσε ότι το δικαστήριο είχε υποχρέωση να αναγνωρίσει ίσα δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια για να τα προστατέψει από τη διάκριση και τη βία. Το νομοθετικό κενό συμβάλει στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και συντελεί στην άνοδο της βίας την οποία έχουμε δει στις ειδήσεις. Η προστασία των πολιτών αποτελεί υποχρέωση και το δικαστήριο έπρεπε να το κάνει μιας και δεν υπάρχει κάποιος νόμος για να το κάνει.”

“Όσοι επιθυμούν μια ομοφυλοφιλική ένωση ( σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης ) πρέπει να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν και πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους πολίτες της χώρας, δήλωσε στα ξένα πρακτορεία ειδήσεων μέλος του δικαστηρίου.

“Δεν επιτρέπεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων οποιουδήποτε πολίτη λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ” δήλωσε άλλος δικαστής.

«Η ελευθερία του καθενός να αναπτύσσει την δική του σεξουαλικότητα είναι μέρος της ελευθερίας της έκφρασης» δήλωσε ο δικαστής Κάρλος Άιρες Μπρίτο μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης.

” Το πολιτιστικό επίπεδο μιας χώρας μπορεί να μετρηθεί με τον τρόπο με τον οποίο μια χώρα συμπεριφέρεται στη ΛΟΑΤ κοινότητα ” δήλωσε ο Claudio Nascimento, υπεύθυνος ΛΟΑΤ οργάνωσης της Βραζιλίας.

Οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις της χώρας χαιρέτησαν με ενθουσιασμό το νέο και τόνισαν πως πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Βραζιλία.

Λίγα λόγια για τη Βραζιλία

Η Βραζιλία (πορτ. Brasil), ή επίσημα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας (República Federativa do Brasil) είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στη Νότια Αμερική. Επίσης, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο, και πέμπτη σε πληθυσμό. Καλύπτει μια τεράστια έκταση μεταξύ των Άνδεων και του Ατλαντικού ωκεανού, ενώ συνορεύει με όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής, εκτός από τη Χιλή και το Εκουαδόρ. Διαδοχικά, και από νότο προς βορρά, συνορεύει με την Ουρουγουάη, την Αργεντινή, την Παραγουάη, τη Βολιβία, το Περού, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Γαλλική Γουιάνα. Η ακτογραμμή της με τον Ατλαντικό ωκεανό έχει μήκος 7,491 χλμ., ενώ ανήκουν σε αυτή νησίδες και νησιωτικά συγκροτήματα, όπως το αρχιπέλαγος Φερνάντο ντε Νορόνια, η ατόλη Ρόκας, οι βραχονησίδες Σαν Πέδρο και Σαν Πάμπλο, και οι νησίδες Τρινιντάντ και Μαρτίμ Βας.

Η Βραζιλία ήταν αποικία της Πορτογαλίας από το 1500, οπότε και ανακαλύφθηκε από τον Πέντρο Άλβαρες Καμπράλ, μέχρι την ανεξαρτησία της το 1822. Αν και δημοκρατία από το 1889, είχε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση από το 1824, με την εισαγωγή του πρώτου συντάγματος στη χώρα. Το σημερινό σύνταγμα ορίζει τη Βραζιλία ως Ομοσπονδιακή Δημοκρατία που στηρίζεται στην ένωση μίας ομοσπονδιακής περιοχής 26 πολιτειών και 5.564 δήμων.

Η Βραζιλία αποτελεί τη δέκατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε δυναμικό αγοράς και την ένατη σε αγοραστική δύναμη. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν δώσει στη χώρα νέα διεθνή προοπτική. Επίσης, η Βραζιλία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ένωσης των Κρατών της Νότιας Αμερικής. Με μία πολυεθνική, πολυπολιτισμική, κυρίως καθολική και πορτογαλόφωνη κοινωνία, η Βραζιλία παράλληλα φιλοξενεί μία τεράστια βιοποικιλότητα και πολυσχιδές φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα εκτεταμένους φυσικούς πόρους και ένα πλήθος προστατευόμενων οικοσυστημάτων.

H Μπραζίλια είναι η πρωτεύουσα της Βραζιλίας, με πληθυσμό 2.282.049 κατοίκων. Τοποθετημένη στη βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή περιοχή (στα πορτογαλικά Distrito Federal), η πόλη είναι διάσημη για την μοντερνιστική τολμηρή αρχιτεκτονική της και την ταχεία ανάπτυξη του πληθυσμού της. ( πηγή : Wikipedia )

Και το σχόλιο μας είναι πάντα το ίδιο. Πώς είναι δυνατό μια χώρα να απαιτεί από τους πολίτες της ίσες υποχρεώσεις αλλά να μη παρέχει ίσα δικαιώματα ; Και αν η πολιτική ηγεσία μιας χώρας δεν προσφέρει ίσα δικαιώματα στους πολίτες της, οι δικαστές δεν έχουν ηθική υποχρέωση για την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες ; Ο όρος δημοκρατία περιλαμβάνει και την ισότητα όλων των πολιτών ενός κράτους, όχι μόνο ίσες υποχρεώσεις αλλά και ίσα δικαιώματα.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!