Αντιδράσεις προκαλεί η αφίσα του Gay Pride στο Παρίσι

17/04/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Η αφίσα του φετινού Marche des Fiertés ( gay pride ) του Παρισιού ( το οποίο θα γίνει στις 25 Ιουνίου ) προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της γαλλικής ΛΟΑΤ κοινότητας.

Οι διοργάνωτες επέλεξαν για την αφίσα έναν κόκορα ( ο κόκορας είναι ένα από τα σύμβολα της Γαλλικής δημοκρατίας ) ο οποίος γύρω από το λαιμό του φορά ένα boa με κόκκινα φτερά.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Le Refuge, η οποία υποστηρίζει και βοηθά εφήβους και νέους θύματα ομοφοβίας, ζήτησε πριν λίγες ημέρες την απόσυρση της αφίσας. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι η αφίσα προβάλει λανθασμένα στερεότυπα και δηλώνει «είναι απαράδεκτο να προβάλουμε λανθασμένα στερεότυπα. Η αφίσα αυτή προκαλεί το στηγματικσμό της ΛΟΑΤ κοινότητας και παρουσιάζει τα μέλη της ως κότες που φορούν φτερά γύρω από το λαιμό».

Στο δελτίο τύπου της η οργάνωση κάνει λόγο για ένα τεράστιο βήμα πίσω, στον δύσκολο αγώνα κατά της ομοφοβίας και ζητά την άμεση απόσυρση της αφίσας.

Η οργάνωση δηλώνει επίσης τη θλίψη της που μετά από τη 33 χρόνια από την προβολή της ταινίας «La cage aux folles» ( μετάφραση Το κλουβί με τις τρελές ) , «τα στερεότυπα υπάρχουν ακόμα και φτάνουν στην αποκορύφωση τους φέτος».

«Οι ψυχολόγοι μας προσπαθούν να βοηθήσουν τους νέους και συμβάλουν στην καταστροφή αυτών των λανθασμένων στερεοτύπων, στερεότυπα που υπάρχουν και συμβάλουν σε αρνητικά συναισθήματα. Πρέπει να προσέχουμε πως κάνουμε χρήση των στερεοτύπων που υποβιβάζουν τη ΛΟΑΤ κοινότητα».

Η λεσβιακή οργάνωση Lesbiennes Of Color, δηλώνει ότι η αφίσα είναι «ρατσιστική» (δίοτι ο κόκορας είναι λευκός ) .

Ήδη υπάρχει μια ομάδα στο Facebook «l’affiche officielle de la Marche des fiertés parisienne 2011 est infecte», που διαβάζουμε μεταξύ άλλων : «Το σύμβολο της Γαλλίας, τι φορά ; Το σύμβολο της ΛΟΑΤ κοινότητας ; Το σύμβολο της ομοφυλοφιλίας ; Οι gay δε φοράμε όλοι φτερά γύρω από το λαιμό και αυτό το γνωρίζει όλος ο κόσμος ».

Αρκετά μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας δηλώνουν ότι αρνούνται να πάρουν μέρος σε μια παρωδία, ότι δε θα παρελάσουν και ότι θεωρούν την αφίσα γελοία. Πολλοί είναι και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αφίσα προβάλει μόνο ένα αρσενικό ( τον κόκορα ) με αποτέλεσμα η ίδια η κοινότητα με αυτή την αφίσα να δίνει το μήνυμα ότι οι διοργανωτές δεν θέλους τις λεσβίες στη παρέλαση.

Ο Nicolas Gougain, εκπρόσωπος τύπου της Inter LGBT (Interassociative lesbienne, gay, bi et transsexuelle), της ομάδας η οποία συγκεντρώνει 60 ΛΟΑΤ οργανώσεις και η οποία διοργανώνει το Marche des Fiertés, αντέδρασε λέγοντας ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι «γελοίες και χωρίς βάση». «Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε επικοινωνιακά εργαλεία τα οποία θα μας επιτρέψουν να επικοινωνήσουμε και με κόσμο εκτός της ΛΟΑΤ κοινότητας ». 

«Θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σύμβολο του κράτους , τον κόκορα, και να το συνδυάσουμε με το boa σύμβολο τρανβεστισμού γιατί αποτελούν εικόνες που υπάρχουν στο κίνημα μας. Εάν με αυτή την αφίσα τραβήξουμε την προσοχή στο κέντρο του φετινού pride ο οποίος δεν είναι άλλος από την ισότητα για όλους και όλες, τότε πετύχαμε ήδη το στόχο μας », δήλωσε ο Nicolas Gougain. 

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας Ομοφυλία και σοσιαλισμός ( Homosexualité et socialisme / HES ), Gilles Bon-Maury, δήλωσε για τις αντιδράσεις : « Το σύμβολο του κόκορα επιτρέπει στους ακτιβιστές της ΛΟΑΤ κοινότητας να δείξουν ότι απαιτούν ίσα δικαιώματα και τον αγώνα τους για αυτά ».

Το 2010, η διοργάνωση συγκέντρωσε πάνω από 800.000 άτομα. Κάθε χρόνο συμμετέχουν ο δήμαρχος της πόλης, ο περιφερειάρχης του Παρισιού, πολιτικοί, επώνυμοι καλλιτέχνες και πολλοί άλλοι.

Στη φωτογραφία ο δήμαρχος του Παρισιού, Bertrand Delanoe με τη Liza Minelli και τον περιφερειάρχη του Παρισιού στο pride του 2009.

Antivirus Newsroom

 

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!