Μνημείο για τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους στο Ηνωμένο Βασίλειο

25/04/2024
από
Το πρώτο μνημείο του Ηνωμένου Βασιλείου για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα των ενόπλων δυνάμεων πρόκειται να κατασκευαστεί στο «Εθνικό Μνημείο του Arboretum».

Η κυβέρνηση έχει διαθέσει 350.000 αγγλικές λίρες για το έργο, το οποίο ήταν μία από τις 49 συστάσεις ανεξάρτητης επανεξέτασης της ιστορικής μεταχείρισης των ατόμων που απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τον στρατό επειδή ήταν κουήρ.

Μέχρι και το 2000 ήταν παράνομο να είσαι γκέι άτομο και να υπηρετείς στον βρετανικό στρατό.

Ακτιβιστές δήλωσαν στο BBC News ότι, ενώ το μνημείο είναι ευπρόσδεκτο, παραμένουν επικεντρωμένοι στο να κερδίσουν αποζημίωση από την κυβέρνηση για όσα επλήγησαν από τη λοατκιφοβική νομοθεσία και μεταχείριση.

Η φιλανθρωπική οργάνωση «Fighting With Pride» σημείωσε ότι θα ζητηθεί η γνώμη της κοινότητας σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του μνημείου στην έκταση 150 στρεμμάτων στο Staffordshire, το οποίο τιμά τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Το 1978, η Carol Morgan κατατάχθηκε για 22 χρόνια στο στρατό, ελπίζοντας να γίνει εκπαιδεύτρια φυσικής αγωγής.

Αλλά αφού ερωτεύτηκε μια άλλη στρατιωτικό, υποβλήθηκε σε τετραήμερη έρευνα που περιελάμβανε ψυχιατρικές αξιολογήσεις και προσωπικές ερωτήσεις για τη σεξουαλική της ζωή.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποκάλυψε τη σεξουαλικότητά της στα αφεντικά της – και απολύθηκε αμέσως.

«Πάντα αισθανόμασταν ότι μας έκρυβαν κάτω από το χαλί όταν μας έδιωξαν», δήλωσε η Morgan στο BBC News.

«Αλλά αυτό το μνημείο ελπίζουμε ότι θα αλλάξει αυτό το συναίσθημα.

«Δεν θα νιώθουμε πια σαν ένα βρώμικο μυστικό».

Carol Morgan A young female soldier in a beret and a white shirt
Carol Morgan

Και όπως είπε, η τοποθεσία που θα χτιστεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία, «επειδή δεν διαφέρουμε από κανέναν άλλο – αλλά μας αντιμετώπιζαν διαφορετικά για τόσο πολύ καιρό».

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο στρατό, η Morgan γνώρισε πολλές άλλες λεσβίες που επίσης απολύθηκαν, μερικές από τις οποίες έχουν πεθάνει από τότε.

«Αυτό το μνημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να θυμόμαστε εκείνα τα άτομα που πέθαναν πριν προλάβουν να δουν αυτήν την αλλαγή να συμβαίνει», δήλωσε στο BBC News.

«Είναι μέρος της κληρονομιάς τους.

«Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει επίσης [η κυβέρνηση] να διασφαλίσει ότι οι συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης, θα εφαρμοστούν γρήγορα.

«Πολλοί από εμάς γερνούν ή δυσκολεύονται οικονομικά, οπότε αυτό είναι πραγματικά σημαντικό».

Κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του λόρδου Etherton, ο πρωθυπουργός Rishi Sunak απολογήθηκε στο κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση «μια φρικτή αποτυχία του βρετανικού κράτους» και υποσχέθηκε αποζημιώσεις για όσους επλήγησαν.

Ο Craig Jones, πρόεδρος της οργάνωσης «Fighting With Pride», η οποία διεξήγαγε εκστρατεία για την ανεξάρτητη επανεξέταση, δήλωσε: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το μνημείο θα είναι αντιπροσωπευτικό και ότι θα αποτελέσει τόπο ειρήνης και περισυλλογής».

«Πάρα πολλοί αντιμετωπίζουν εξουθενωτικά χρέη, κακή στέγαση, κοινωνική απομόνωση και ζουν με ανεπαρκή υγεία και ευημερία.

«Το 2024 πρέπει να είναι η χρονιά κατά την οποία θα υλοποιηθούν και οι 49 συστάσεις του λόρδου Etherton για την επανόρθωση», πρόσθεσε.

Η διαδικασία διαβούλευσης θα ξεκινήσει «τις επόμενες εβδομάδες» και το μνημείο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάιο του 2025.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης και το ποσό που θα δικαιούται κάθε άτομο δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Πληροφορίες από BBC. 




Δες και αυτό!