Το νέο Σύνταγμα της Κούβας δεν θα στηρίζει την ισότητα στον γάμο

20/12/2018
από

Η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη του νέου συντάγματος της Κούβας απέσυρε τις αποφασισμένες αναφορές στην ισότητα στον γάμο μετά από διαμαρτυρίες.

Το νέο σχέδιο του Συντάγματος “αποσιωπά” το άρθρο 68 που ορίζει ότι ο γάμος είναι μια ένωση «δύο ανθρώπων … με απολύτως ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Η διατύπωση του άρθρου αυτού είχε προστεθεί μετά από την πίεση LGBTI ακτιβιστών.

Το πρώτο σχέδιο του νέου συντάγματος (στον οποίο αναγνωριζόταν η ισότητα στον γάμο) έγινε γνωστό τον περασμένο Ιούλιο προκαλώντας αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους.

Η τελική εκδοχή του συντάγματος θα τεθεί σε ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση αργότερα αυτή την εβδομάδα, πριν το τελικό δημοψήφισμα στις 24 Φεβρουαρίου.

«Ο γάμος είναι κοινωνικός και νομικός θεσμός»

Η Εθνοσυνέλευση δήλωσε ότι η Επιτροπή πρότεινε «την κατάργηση της έννοιας του γάμου από το σχέδιο του Συντάγματος ως έναν τρόπο να σέβεται όλες τις απόψεις. Ο γάμος είναι κοινωνικός και νομικός θεσμός”.

«Από τις 192.408 γνωμοδοτήσεις, 158.376 προτείνουν να αντικατασταθεί το μέτρο που ισχύει με το άρθρο 68»,

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης στη συνέλευση ότι η έννοια του γάμου πρέπει να ορισθεί στον οικογενειακό κώδικα, ο οποίος πρόκειται να ενημερωθεί σύντομα, μετά την έγκριση του νέου συντάγματος.

Η κόρη του πρώην προέδρου Ραούλ Κάστρο, Μαρίλα Κάστρο Εσπίν, έχει γίνει ένα από τα βασικά πρόσωπα την καμπάνια για τους gay γάμους.

«Ακτιβιστές και φίλοι !!! [sic] Τα τελευταία λίγα λεπτά κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικά με τη νέα διατύπωση σχετικά με το γάμο που περιέχεται στο σχέδιο Συντάγματος που μόλις παρουσιάστηκε στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.

«Δυστυχώς, το μήνυμα που δόθηκε από το νομοθετικό μας σώμα ακρωτηριάζει τη νέα πρόταση και με μια ακατάλληλη προσέγγιση που πολλοί άνθρωποι ερμηνεύουν ως εμπόδιο. Με όλη μου την ευθύνη πρέπει να το ξεκαθαρίσω: η νέα φόρμουλα διαφυλάσσει την ουσία του προτεινόμενου άρθρου (68), αφού σβήνει τη έννοια του φύλου και της ετερονομίας με τον οποίο ο γάμος καθορίστηκε στο Σύνταγμα του 1976.

«Δεν υπάρχει άλλο δρόμος, η ουσία του άρθρου 68 διατηρείται, ο αγώνας συνεχίζεται, τώρα ας δώσουμε το ΝΑΙ στο Σύνταγμα και στη συνέχεια να παλέψουμε για να επιτύχουμε έναν Οικογενειακό Κώδικα τόσο προχωρημένο όσο το νέο συνταγματικό κείμενο. Η Κούβα είναι δική μας, η Κούβα ανήκει σε όλους…”, έγραψε η ίδια στο Facebook.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!