Υπέρ της προστασίας των LGBT φοιτητών κι όχι της θρησκευτικής ελευθερίας το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά

18/12/2018
από

Την Παρασκευή το δικαστήριο αποφάσισε εναντίον του Trinity Western University στη Βρετανική Κολομβία (BC), που προέβαλε τη θρησκευτική ελευθερία, επιβάλοντας στους φοιτητές να ορκιστούν, ότι δε θα κάνουν εξωγαμιαίο ή gay σεξ.

Τα κατώτερα δικαστήρια στη Νέα Σκοτία και τη Βρετανική Κολομβία ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Πανεπιστήμιο, αλλά η πλευρά του Οντάριο ευθυγραμμίστηκε με τη δικηγορική κοινότητα και επιβεβαίωσε το δικαίωμα του οργανισμού να αρνηθεί τη σχολική διαπίστευση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η προστασία των LGBT φοιτητών από τη διάκριση απέτυχε, στο όνομα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο νόμος του Οντάριο, της Βρετανικής Κολομβίας και της Νέας Σκωτίας δε δέχτηκε τη διαπίστευση της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου, στη λογική της υποχρέωσης υπογραφής ενός εγγράφου, για όλους τους φοιτητές, που τους δεσμεύει με έναν κώδικα συμπεριφοράς, που απαγορεύει το σεξ, εκτός του ετεροφυλοφιλικού γάμου.

Η υπόθεση πήγε μέχρι το ανώτατο δικαστήριο του Καναδά και θεωρήθηκε ως βασική νίκη για τους υπερασπιστές των LGBT δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ενίσχυση της ποικιλομορφίας στο νομικό επάγγελμα του Καναδά κι η προστασία της ασφάλειας των LGBT φοιτητών ήταν πιο σημαντική από το δικαίωμα του σχολείου στη θρησκευτική ελευθερία.

Η (κοινωνία δικαίου της Βρετανικής Κολομβίας) ενδιαφέρεται πρωτίστως για την προστασία των αξιών της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της“, αποφάνθηκε το δικαστήριο. “Η έγκριση ή η διευκόλυνση άδικων φραγμών στο επάγγελμα θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ικανότητα (της κοινωνίας της δικαιοσύνης) να ρυθμίζει προς το δημόσιο συμφέρον» .




Δες και αυτό!