Επίθεση σε ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές σε καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα

17/12/2018
από

Πάνω από 40 ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές συμμετείχαν σε ειρηνική πορεία την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στον καταυλισμό προσφύγων Kakuma. Ο καταυλισμός λειτουργεί κάτω από την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR, Office of the United Nations High Commissioner for Refugees), στην επαρχεία Turkana της Κένυας. Μέσα στον καταυλισμό δραστηριοποιείται η οργάνωση Refugee Flag Kakuma για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων και αιτούντων ασύλου.

Μέλη της Refugee Flag Kakuma κατήγγειλαν πως η πορεία δέχθηκε επίθεση αρχικά από την τοπική κοινότητα και στη συνέχεια από την αστυνομία. Πολλά μέλη τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν. Η πορεία οργανώθηκε ως προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθώς οι προσφυγές στην UNHCR δεν είχαν ανταπόκριση. Τα μέλη καταγγέλλουν τις κακές συνθήκες διαβίωσης, την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη και τις διακρίσεις που υφίστανται. Επιπλέον, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον καταυλισμό έρχονται αντιμέτωπα με ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις από τους υπόλοιπους πρόσφυγες.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην Κένυα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που φτάνει τα 14 έτη. Το στρατόπεδο προσφύγων Kakuma, με πληθυσμό περίπου 185.000 κατοίκους, ιδρύθηκε το 1969 και αποτελείται κυρίως από πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου στο Νότιο Σουδάν. Εκπρόσωπος του Συνασπισμού των Προσφύγων της Ανατολικής Αφρικής, μια οργάνωση προστασίας ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων στην Ανατολική Αφρική, δήλωσε πως οι βίαιες πράξεις εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων είναι συνήθης στην Κένυα, ζητώντας την παρέμβαση του ΟΗΕ. Τα μέλη της πορείας εισήλθαν στα γραφεία της UNHCR στο Κakuma παραδίδοντας μία λίστα αιτημάτων, ενώ όσοι συνελήφθησαν απελευθερώθηκαν το ίδιο βράδυ.

 

 

Πηγή: www.pinknews.co.uk

Απόδοση: Θοδωρής Καφάσης

 




Δες και αυτό!