Ετοιμάζεται η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Μποτσουάνα

07/12/2018
από

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μποτσουάνα όρισε ημερομηνία για την πολυαναμενόμενη ακρόαση σχετικά με την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.


Ένας ομοφυλόφιλος, γνωστός ως LM, υπέβαλε αναφορά τον Μάιο στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι οι νόμοι για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας είναι αντισυνταγματικοί.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποκάλυψε ότι η ακρόαση θα αρχίσει στις 15 Μαρτίου 2019, ενώ επικαλέστηκε διοικητικούς λόγους για την καθυστέρηση.

«Είμαστε ευτυχείς που το Δικαστήριο έχει ορίσει μια ημερομηνία ακρόασης γι’ αυτή την πραγματικά σημαντική υπόθεση» , δήλωσε η Anna Mmolai-Chalmers, διευθύνων σύμβουλος της LGBTI της ομάδας της Μποτσουάνα, LEGABIBO σε δήλωσή της:

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας της Μποτσουάνα και είμαστε υπέρ της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» .

Στην υπόθεση αμφισβητούνται τα άρθρα 164(α), 164(γ) και 167 του Ποινικού Κώδικα, τα οποία ποινικοποιούν τις δραστηριότητες μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Το άρθρο 164 αναφέρεται σε «αμαρτωλή γνώση, οποιουδήποτε προσώπου, κατά της τάξης της φύσης» .

Οι καταδικασθέντες αντιμετωπίζουν ποινή έως και επτά ετών στη φυλακή.

Το άρθρο 167 απαγορεύει «άσεμνες πρακτικές μεταξύ προσώπων» με φυλάκιση έως και δύο χρόνια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μποτσουάνα πήρε πρόσφατα κάποιες ιστορικές αποφάσεις προς όφελος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ενέκρινε, επίσης, σε ξεχωριστές περιπτώσεις τα δικαιώματα των δύο τρανς ατόμων, ώστε να διορθωθεί η καταγραφή του φύλου τους στα επίσημα έγγραφά τους.

Τέλος, η οργάνωση LEGABIBO κέρδισε στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2016 σχετικά με μία υπόθεση που έκρινε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να καταγράψει την οργάνωση επίσημα ήταν παράνομη.




Δες και αυτό!