Πώς μπορούμε να κάνουμε τα γυμναστήρια στην Ελλάδα περισσότερο queer

04/12/2018

Τα γυμναστήρια και τα fitness studios δημιουργήθηκαν για να μας βοηθήσουν να “επιτύχουμε” τις πιο υγιείς εκδοχές του εαυτού μας. Ωστόσο, σε πολλούς χώρους γυμναστικής, δεν μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράζουμε ελεύθερα τον εαυτό μας και να νιώθουμε άνετα.

Τα πρότυπα των influencers του Instagram και των “fitness bros” οδηγούν σε αποκλεισμό πολλά άτομα που δεν χωράνε στο στενό ορισμό του πώς μοιάζει ένα άτομο που κάνει γυμναστική. LGBT άτομα, άτομα με αναπηρία κλπ μπορεί να νιώθουν άβολα σε αυτούς τους χώρους, να αισθάνονται ότι δεν ανήκουν.

Τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας, πιο συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουν συχνότερα καταστάσεις στις οποίες η γυμναστική έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει, όπως κατάθλιψη, άγχος και στρες, απόπειρες αυτοκτονίας και PTSD. Πολλά γυμναστήρια μπορεί να διαφημίζονται ως “χώροι που δεν σε κρίνει κανείς”, “αφοσιωμένοι στο να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία”, και “μια υποστηρικτική, φιλόξενη κοινότητα” αλλά η λογική του ‘όλα-σε-ένα’ δεν καλύπτει απόλυτα τα μέλη της queer κοινότητας.

“Ήμουν ένα άτομο με γνώσεις για το fitness, που ένιωθε άβολα στα συνηθισμένα γυμναστήρια. Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορεί να ήμουν το μόνο queer άτομο που είχε αρνητικές εμπειρίες, οπότε όταν το ψάξιμό μου για ένα queer-friendly γυμναστήριο δεν απέδωσε, άνοιξα το Queer Gym.”

Η Natalie Huerta άνοιξε το Queer Gym στο Oakland στην Καλιφόρνια, το 2010. Αυτό δεν είναι το μόνο στο είδος του. Το Naked in Motion διοργανώνει κάθε εβδομάδα συναντήσεις naked yoga για cis και τρανς γυναίκες, το Liberation Barbell είναι queer γυμναστήριο στο Portland και το Transform Fitness Austin είναι queer-friendly χώρος στο Austin, στο Τέξας.

Είτε είσαι ιδιοκτήτης γυμναστηρίου, γυμναστής ή γυμνάστρια ή αν απλά πηγαίνεις συχνά γυμναστήριο, μπορείς με διάφορους τρόπους να βοηθήσεις τους χώρους γυμναστικής να γίνουν πιο συμπεριληπτικοί και να καλωσορίζουν τρανς και queer άτομα.

1. Ρώτα για αντωνυμίες.

Δεν είναι πάντα δυνατό να γνωρίζεις για την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου απλώς κοιτάζοντάς το. Ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις το misgendering είναι να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν πιο “ουδέτερες” φράσεις και να αποφεύγεις φράσεις με έντονο το στοιχείο του φύλου, όπως “κύριε”, “κυρία” και “δεσποινίς”.

Στο Queer Gym, για παράδειγμα, οι trainers σε κάθε ομάδα ζητούν από τα μέλη της να μοιραστούν το όνομα και τις αντωνυμίες που προτιμούν. Η Shana Sumer, μέλος του Queer Gym και υπεύθυνη social media στην εφαρμογή HER, παρατηρεί ότι η συζήτηση για τις αντωνυμίες ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μοιράζονται άλλες σημαντικές πληροφορίες με τους trainers, τις οποίες αλλιώς δεν θα είχαν αναφέρει καθόλου, όπως θέματα υγείας ή εγκυμοσύνη.

2. Σταμάτα να διαχωρίζεις ασκήσεις και εξοπλισμό με βάση το φύλο.

Αντί γι’ αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως βάση τη δύναμη ή φυσικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα “Όσοι μπορούν να τρέξουν ένα χιλιόμετρο σε λιγότερο από οκτώ λεπτά, στοχεύουν σε 20 burpees το λεπτό, αλλιώς σε 16.”

“Αυτό είναι που μου αρέσει σε προγράμματα που αναθέτουν βάρη ανάλογα με δύναμη – η έμφαση δίνεται στο να νιώθεις όμορφα με το σώμα σου και το τι αυτό μπορεί να κάνει,” λέει η Sumer.

3. Να φροντίζεις όλοι (και εσύ) να είναι υπεύθυνοι.

“Αν οι trainers μας ξεχαστούν και κατά λάθος αναφερθούν στην ομάδα ως ‘αγόρια’ ή ‘κορίτσια’, η κοινότητα στο Queer Gym δεν φοβάται να τους κάνει παρατήρηση,” λέει η Huerta.

“Μπορεί να ακούγεται άβολο να κάνεις παρατήρηση σε φίλους ή προπονητές σου όταν κατά λάθος αποδίδουν φύλο ή λένε κάτι ‘άκομψο’, αλλά αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον σεβασμού, στο οποίο όλοι αισθάνονται όμορφα,” αναφέρει η Sumer.

4. Σκέψου να δημιουργήσεις ομάδες μόνο για τρανς ή queer άτομα.

“Το γυμναστήριό μου έχει συγκεκριμένες ώρες κάθε εβδομάδα μόνο για τρανς άτομα και γυναίκες, και ο χώρος είναι πάντα γεμάτος,” τονίζει η Liz Powell, LGBTQ-friendly παιδαγωγός σεξουαλικής αγωγής, προπονήτρια και ψυχολόγος.

5. Αφιέρωσε χρόνο στις πολιτικές που αφορούν στη παρενόχληση.

“Στο Portland, queer γυμναστήρια ξεφυτρώνουν παντού και παρατηρώ ότι έχουν καλύτερες πολιτικές όσων αφορά στην παρενόχληση”, αναφέρει η Powell. Αυτές οι πολιτικές αντιμετωπίζουν θέματα όπως το cruising, το ‘πέσιμο’ σε άλλα μέλη και το επίμονο κοίταγμα, και έχουν μηδενική ανοχή στην παρενόχληση.

Η Powell προσθέτει: “Σου εξήγησε ποτέ ένα γυμναστήριο αναλυτικά την πολιτική του για την παρενόχληση προτού εγγραφείς; Τα queer γυμναστήρια συνήθως θα το κάνουν”. Πινακίδες με την πολιτική αναρτώνται σε διάφορα σημεία, ενώ η ενημέρωση για αυτήν γίνεται μέρος κάθε διαδικασίας και δραστηριότητας που περιλαμβάνει τα μέλη.

6. Πρόσθεσε αποδυτήρια χωρίς διαχωρισμό φύλου.

Η δημιουργία χώρων που να προκαλούν άνεση είναι απαραίτητη. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το άγχος της χρήσης αποδυτηρίων όταν είσαι gender non-conforming ή τρανς. Η προσθήκη επιλογών χωρίς διαχωρισμό ως προς το φύλο αφαιρεί την πιθανότητα να κατηγορηθεί κανείς ότι βρίσκεται στο “λάθος” μπάνιο, ή ακόμα χειρότερα να υποστεί επίθεση ή κακοποίηση για την έκφραση φύλου ή τη σεξουαλικότητά του.

7. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου και το προσωπικό.

“Αν ο στόχος σου είναι ένα γυμναστήριο πιο υποστηρικτικό σε τρανς και queer άτομα, πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να ενημερωθείς για την κουλτούρα αυτών των κοινοτήτων,” λέει η Huerta. Γι’ αυτό και το Queer Gym διοργανώνει δύο φορές το χρόνο ένα σεμινάριο για queer θέματα και κουλτούρα, όπου όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να έχουν. Η συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δράσεις από LGBTQ+ άτομα στην περιοχή σου μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Για τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, η Powell προτείνει να προσλάβουν LGBTQ+ άτομα. “Πολλές φορές, αν ένα queer άτομο έχει ένα πρόβλημα ή αντιμετωπίζει μια άβολη κατάσταση, δεν θα μιλήσει στο προσωπικό. Αν κάποιος από το προσωπικό είναι queer, δείχνει ότι το γυμναστήριο είναι υπεύθυνο στις πράξεις όσο και στα λόγια.”

8. Σκέψου ξανά το marketing σου.

“Το μάρκετινγκ για γυμναστήρια είναι πολύ “λευκό”, πολύ cis και αποκλείει άτομα με αναπηρία. Μπορεί να γίνει δύσκολο να φανταστείς εκεί τον εαυτό σου αν δεν ταιριάζεις με αυτά τα πρότυπα – ειδικά αν δεν έχεις ήδη το six-pack που έχουν πολλά από τα μοντέλα. Το μάρκετινγκ των queer γυμναστηρίων έχει να κάνει περισσότερο με την αγάπη προς το σώμα στο οποίο βρίσκεσαι και τη βελτίωση της υγείας σε αυτό το σώμα. Το βλέπεις στα σλόγκαν, στις διαφημίσεις και στις αφίσες στο γυμναστήριο,” αναφέρει η Powell.

Για να γίνει ένα γυμναστήριο όντως συμπεριληπτικό, χρειάζονται περισσότερα από μία rainbow σημαία και αυτοκόλλητο, ή να ‘γιορτάζει’ το pride. Όλα ξεκινούν από το να καταλαβαίνεις την LGBTQ+ κοινότητα και, με τη γλώσσα, την προπόνηση, τις προειδοποιήσεις και τις διαφημίσεις σου, να προσπαθείς να εντάξεις αυτά τα άτομα, να τα κάνεις να νιώθουν ασφάλεια.

https://avmag.gr/94959/queering-the-fitness/

Κωνσταντίνος Καραΐσκος 




Δες και αυτό!