Η Καθολική Σύνοδος για τη Νεολαία αφαίρεσε το ακρωνύμιο “LGBT”

01/11/2018
από

Η Καθολική Εκκλησία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ακρωνύμιο “LGBT” σε πρώτο draft έγγραφο της Συνόδου για τη Νεολαία, αλλά στο τελικό έγγραφο το αφαίρεσε.

Η Σύνοδος για τη Νεολαία, μια παγκόσμια σύνοδος από καθολικούς επισκόπους, που έγινε στις 27 Οκτωβρίου, σε ένα πρόχειρο πρώτο έγγραφο 60 σελίδων, που αφορά σε προτάσεις για να καλωσορίσουν νεαρά άτομα στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, χρησιμοποίησε το ακρωνύμιο “LGBT” . Ήταν η πρώτη φορά, που το Βατικανό χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο “LGBT” με επίσημο τρόπο.

Ωστόσο, στην τελική έκδοση του έγγραφο το ακρωνύμιο αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε από τις φράσεις “σεξουαλική προτίμηση” και “ομοφυλοφιλία” .

Κάποιοι προοδευτικοί επίσκοποι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ υπογράμμισαν τη σημασία μεγαλύτερης συμπεριληπτικότητας για τα LGBT+ νεαρά άτομα, ώστε να έρθουν κοντά στην Εκκλησία. Βέβαια, υπήρχε αντίλογος από επισκόπους της Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής, που θεώρησαν, ότι η χρήση μιας πιο συμπεριληπτικής γλώσσας, καθώς και του ακρωνυμίου, θα περνούσε το μήνυμα ότι η Καθολική Εκκλησία δίνει την έγκρισή της, κάτι που, προφανώς, δεν θέλει να κάνει.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Καθολική εφημερίδα The Tablet περιγράφεται το ζήτημα με το ακρωνύμιο ως “μία χαμένη ευκαιρία για την Εκκλησία” προσθέτοντας ότι “μία ευκαιρία για να χτιστούν γέφυρες με τα νεαρά gay άτομα, για να δείξει [η Καθολική Εκκλησία] επιθυμία για αγάπη και ότι αφουγκράζεται, θυσιάστηκε σε μια αντανακλαστική εμμονή για τη διατήρηση του status quo.”

Ακόμη, υπήρξαν επίσκοποι που μίλησαν για τον ρόλο των γυναικών και για το ότι χρειάζεται να πάρουν μέρος με επίσημο τρόπο στις αποφάσεις της Καθολικής Εκκλησίας. Βέβαια, καμία γυναίκα δεν επιτράπηκε να μπει στα ψηφοδέλτια της Συνόδου…

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, δόθηκε άδεια σε νεαρά άτομα να παραμείνουν στη συνάντηση και να πάρουν τον λόγο, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα ψήφου.




Δες και αυτό!