Αλήθεια, πώς αντιλαμβανόμαστε τη γυναικεία αμφιφυλοφιλία;

30/10/2018

“Νομίζω ότι το 90% του κόσμου πιστεύει ότι οι queer άνθρωποι είναι σεξουαλικά ρευστοί, ‘πάσχουν’ από έλλειψη αξιών, δέσμευσης ή εντιμότητας. Έχουν μια μαλακισμένη άποψη.”

Η παραπάνω φράση αποτελεί απόσπασμα από τις συνεντεύξεις που παίρνει η Tara Pond στα πλαίσια της έρευνάς της για τις bisexual γυναίκες.

Η Tara Pond είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, στη Νέα Ζηλανδία. Η έρευνά της αφορά στις bisexual γυναίκες και πώς αυτές αντιλαμβάνονται τη σεξουαλικότητα και το φύλο τους. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή κίνηση, αφού δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη έρευνα για τις ζωές των bisexual γυναικών – στη Νέα Ζηλανδία αλλά και στον κόσμο – και αποκαλύπτει τις μοναδικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που έλκονται από περισσότερα από ένα φύλα.

Μία από τις κύριες διαπιστώσεις είναι η σεξουαλικοποίηση που πολύ συχνά υφίστανται οι bisexual γυναίκες. Το ενδιαφέρον που δείχνουν στις γυναίκες θεωρείται πως είναι προς ευχαρίστηση των αντρών. “Μπορεί να το δει κανείς σε πολλά μέσα, με γυναίκες να έρχονται σε επαφή με άλλες γυναίκες για την ευχαρίστηση των αντρών, συμπεριλαμβανομένου του πορνό,” αναφέρει η Pond. Έτσι, πολλές bi γυναίκες νιώθουν ότι η σεξουαλικότητά τους δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και ότι αντιμετωπίζονται ως σεξουαλικά αντικείμενα.

Παρατηρείται, επίσης, σύνδεση μεταξύ της σεξουαλικότητας των bi γυναικών και των υψηλών ποσοστών σεξουαλικής βίας απέναντί τους: περίπου οι μισές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα υπήρξαν θύματα σεξουαλικής βίας από άντρες. Παράλληλα αναφέρεται ότι τα bisexual άτομα αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό διακρίσεις τόσο εκτός, όσο και εντός της LGBTQ+ κοινότητας, κάτι που οδηγεί σε ψυχικά αλλά και σωματικά προβλήματα υγείας.

Οι διακρίσεις από την LGBTQ+ κοινότητα αποδεικνύονται πολλές φορές ιδιαίτερα συντριπτικές για τις bisexual γυναίκες. Μία από τις γυναίκες που έδωσαν συνέντευξη στην Pond δήλωσε ότι νιώθει πως οι gay άντρες και οι λεσβίες αντιμετωπίζουν τα bisexual άτομα σαν “τουρίστες” της κοινότητας, παρά σαν ισότιμα μέλη. Το να αισθάνεσαι ξένος στην LGBTQ+ κοινότητα, πόσο μάλλον στην ευρύτερη κοινωνία, αποτελεί συχνό μοτίβο.

Σε περιβάλλοντα ετεροκανονικότητας, όπως στον χώρο εργασίας και μέσα σε ομάδες straight ατόμων, οι bisexual γυναίκες θεωρούνται straight. Μπορεί να γίνει εξαντλητικό για τα bisexual άτομα να διορθώνουν τους υπόλοιπους, προσπαθώντας να αποτρέψουν το να γίνει η σεξουαλικότητά τους αόρατη. Ωστόσο, όπως έδειξαν και παλαιότερες έρευνες, οι περισσότερες γυναίκες οι οποίες έδωσαν συνέντευξη έχουν σχέση με άντρα. Η Pond θεωρεί ότι θα μπορούσε να έχει να κάνει με τον αριθμό: απλά υπάρχουν περισσότεροι άντρες που να ενδιαφέρονται παρά queer γυναίκες. Άλλη εξήγηση, όμως, είναι ότι η κοινωνία κάνει τη ζωή των γυναικών που έχουν άντρες συντρόφους πολύ πιο εύκολη από αυτών που έχουν συντρόφους γυναίκες.

Συμφωνώντας με έρευνες για τα bisexual άτομα γενικότερα, πολλές από τις bisexual γυναίκες στην έρευνα της Pond προτιμούν μη-μονογαμικές ή πολυσυντροφικές σχέσεις. “Όχι απαραίτητα επειδή τα bi άτομα έχουν ανάγκη να βγαίνουν με διαφορετικά φύλα ταυτόχρονα”, διευκρινίζει η ίδια. “Νομίζω αυτό συμβαίνει επειδή τα bi άτομα ήδη αμφισβητούν τα κοινωνικά πρότυπα με το να έλκονται από πολλά φύλα, οπότε άλλα ταμπού όπως η μονογαμία καταρρίπτονται πιο εύκολα.”

Ο όρος “bisexual” πλέον είναι τόσο ευέλικτος, όσο και αμφιλεγόμενος. Αρκετές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιούν πολλαπλούς όρους για τη σεξουαλικότητά τους, όπως bisexual, pansexual, queer, takatāpui και gay. Άλλες απορρίπτουν τις ταμπέλες γενικά. Η άνεσή τους να υιοθετούν συγκεκριμένους όρους εξαρτάται επίσης από την περίσταση. “[Τα μέλη της έρευνας] θα χρησιμοποιούσαν τον όρο ‘bisexual’ σε άτομα που δεν θα τους έκριναν για την ταυτότητά τους, ενώ το ‘pansexual’ θα χρησιμοποιούνταν κυρίως γύρω από άλλα LGBTQ+ άτομα, επειδή δεν θα ήθελαν να το εξηγούν σε όλους όσους συναντούν.”

Ο όρος “pansexual” σημαίνει έλξη από άτομα ανεξαρτήτως βιολογικού φύλου ή ταυτότητας φύλου. Η Pond αναφέρει ότι κάποιες συμμετέχοντες έχουν πρόβλημα με τον όρο “bisexual” επειδή θεωρούν ότι ενισχύει την ιδέα του διπόλου του φύλου. “Παρόλο που οι bi ακτιβιστές της δεκαετίας του 1990 ανέκτησαν τον ορισμό του bisexual, ώστε να σημαίνει έλξη από πολλά φύλα, κάποιοι ακόμα θεωρούν ότι περιορίζει το φύλο σε αρσενικό και θηλυκό, αποκλείοντας genderfluid και trans άτομα.” Η άποψη της ίδιας είναι ότι ο όρος bisexual είναι αρκετά περιεκτικός, αλλά υπάρχει διαφωνία πάνω σε αυτό στην LGBTQ+ κοινότητα.

Η έρευνα της Pond προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται να ανακουφίσει τις bisexual γυναίκες που έχουν βαρεθεί να αντιμετωπίζονται σαν σεξουαλικά αντικείμενα και “φετίχ”, ενώ ταυτόχρονα θα διαφωτίσει straight αναγνώστες που δεν έχουν ιδέα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι bi γυναίκες καθημερινά.




Δες και αυτό!