Η Thorgy Thor είναι μάλλον η πιο εναλλακτική queen του RPDR

20/10/2018

Tο RuPaul’s Drag Race, όπως κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζετε, είναι ένα διαγωνιστικό reality show, όπου αμερικανίδες Drag Queens, καλούνται να αναδείξουν τα ταλέντα τους και να διεκδικήσουν την πρωτιά μέσα από πολλαπλές δοκιμασίες. Η επιτυχία του show τεράστια χωρίς αμφιβολία, καθώς μετρά δέκα σεζόν και τρεις all star version, πέντε βραβεία Emmy και εκατομμύρια υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Oι drag queens που παίρνουν μέρος στο show καταφέρνουν και γίνονται ευρέως γνωστές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Μία από αυτές είναι και η Thorgy Thor, μία από τις πιο εναλλακτικές queens που έχουν περάσει από το Rupaul’s Drag Race, την οποία θα έχουμε την δυνατότητα να απολαύσουμε live σήμερα στο “Haze”.

Πότε ήταν η πρώτη σου απόπειρα drag μεταμόρφωσης;

Πρωτίστως, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, τι εστί drag; Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζω. Προσδιορίζω τον εαυτό μου ως μία drag καλλιτέχνιδα, διότι πότε δείχνω περίεργη, πότε όμορφη, πότε σαν φρικιό. Πρώτη φορά, ήταν όταν πήγαινα κολλέγιο ακόμη, που στα πλαίσια ενός καλλιτεχνικού εργαστηρίου, έβαψα όλο μου το σώμα και περπατούσα επί 6 ώρες σε αργή κίνηση στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Κάποιος με είδε, και λίγο καιρό μετά, με προσέγγισαν προκειμένου να πρωταγωνιστήσω στο Τhe Rocky Horror Picture Show, το πασίγνωστο μιούζικαλ. Στην αρχή, για να είμαι ειλικρινής, δίστασα, αισθανόμουν ότι δεν με εκφράζει απόλυτα, αλλά εν τέλει είπα το ναι και από τότε θεωρώ ότι κόλλησα τον “ιό” του drag μια για πάντα.

Υπέροχος τρόπος για να ξεκινήσει κανείς την καριέρα του. Ποιες ήταν οι επιρροές σου σαν παιδί;

Μεγάλωσα έχοντας εμμονή με την club kid κουλτούρα, καθώς έμπνευση μου αποτελούσαν πάντοτε και οι ελαιογραφίες. Κοιτώντας τους πίνακες αυτούς, μπορώ να διακρίνω μία ασταμάτητη κίνηση, είναι σαν να μου μιλάνε (γέλια). Επίσης, και ο Τσαϊκόφσκι υπήρξε μεγάλη επιρροή καθώς και αρκετοί ακόμη ρομαντικοί συνθέτες.

Το πραγματικό σου όνομα ειναι Shane Galligan. Πώς προέκυψε, όμως, το drag name σου, Thorgy Thor, με το οποίο είσαι ευρέως γνωστή;

O παππούς μου λεγόνταν Thor, μεγάλωσε και παντρεύτηκε στην Νορβηγία και απόκτησε 4 παιδιά, τα οποία με την σειρά τους μεταναστεύσαν στην Αμερική. Η μητέρα μου, λοιπόν, ήταν πρώτης γενιάς μετανάστρια, και επειδή δεν είχε την ευκολία να βλέπει το παππού μου όσο συχνά θα επιθυμούσε, μου έδωσε για μεσαίο όνομα, το Thor. Το όνομα μου τελειώνει με το γράμμα G, οπότε κάπως έτσι προέκυψε το Thor-G / Thorgy.

Επομένως, δεν υπήρξε εσκεμμένα κάποιο λογοπαίγνιο με την λέξη “orgy”;

Για να είμαι ειλικρινής, απολαμβάνω απίστευτα πολύ να δημιουργώ λογοπαίγνια, οπότε δεν είναι τελείως τυχαίο, όχι. Είναι ένα όνομα που είναι “kiki” και “σεξουλιάρικο” και αυτή είμαι άλλωστε.

Είχες φανταστεί ποτέ την εαυτή σου, να είναι τόσο διάσημη και πετυχημένη, ενώ κάνεις αυτό που αγαπάς;

Πολύ καλή ερώτηση. Όχι, δεν είχα ποτέ ονειρευτεί τον εαυτό μου έτσι, μου αρέσει να οραματίζομαι γεγονότα που αντιλαμβάνομαι ότι μπορώ να υλοποιήσω σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Με αντιλαμβανόμουν σαν έναν ερημίτη που διακατέχεται από εξαιρετικές ιδέες. Ποτέ δεν επιθυμούσα να αποκτήσω φήμη, και ακόμη και σήμερα δεν έχω αντιληφθεί πλήρως το πόσο αναγνωρίσιμη είμαι. Αφού οι φίλοι μου, μου λένε πάντα “Thorgy, απλά δεν έχεις συνειδητοποιήσει πόσο διάσημη είσαι, όπου και να πάμε σε κοιτάνε, ο κόσμος στο subway σκαλώνει πάνω σου.” Και πράγματι, δεν το έχω αντιληφθεί, και ελπίζω να μην το αντιληφθώ ούτε μελλοντικά.

Είναι, όμως, αλήθεια. Θα έρθεις για πρώτη σου φορά στην Ελλάδα και παρόλαυτα είμαι σίγουρος, πως θα υπάρξουν αρκετά άτομα που θα σε αναγνωρίζουν στον δρόμο, ακόμη και εκτός drag.

Στα αλήθεια; Τι να πω, αυτό είναι υπέροχο, ανυπομονώ. Μου αρέσει, άλλωστε να γνωρίζω ανθρώπους, και να χτίζω συζητήσεις.

Μεγάλωσες στην Νέα Υόρκη;

Μεγάλωσα στο Long Island μέχρι που μετακόμισα στο Brooklyn για να σπουδάσω βιολί και βιόλα. Μετέπειτα ξεκίνησα να εργάζομαι σαν drag performer στο Brooklyn. Οπότε, ναι, είμαι καθόλη μου την ζωή, στην Νέα Υόρκη.

Πώς είναι η drag σκηνή του Brooklyn; Και εν γένει η Νεουορκέζικη Drag σκηνή; Φαίνεται πως στο RPDR αγαπάνε τις NY Queens.

Πραγματικά, δεν έχουν πάψει να κερδίζουν. Εκτός από μένα (γέλια)

Εξαιτίας του Bob…

Κοίτα να δεις, ο Bob είναι υπέροχος! Απλά όταν μιλάμε για New York Queens, όπως η Aquaria, που νίκησε πολύ πρόσφατα, μιλάμε για queens που δεν μεγάλωσαν στην Νέα Υόρκη αλλά δουλεύουν σε αυτή, επομένως αποτελούν “μοσχεύματα”. Η Sasha Velour επίσης δεν μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη. Εγώ μεγάλωσα εδώ. Φαίνεται, λοιπόν, πως στο RPDR αγαπάνε τις “μεταμοσχευμένες” στην Νέα Υόρκη, queens.

Δεν μου απάντησες, όμως, ποια η διαφορά της drag σκηνής του Brooklyn με αυτή του Manhattan;

Όταν ξεκίνησα πριν χρόνια, μπορούσα να μετρήσω στα δάχτυλα του ενός χεριού τις queens του Brooklyn. Εγώ και άλλες τρεις, τέσσερις ήμασταν όλες και όλες, που δουλεύαμε απίστευτα σκληρά όλο το βράδυ για ένα εικοσάρικο.

Συγνώμη, είκοσι δολλάρια για να βγάλεις ολόκληρη βραδιά;

Ίσως να υπερβάλλω λίγο, αλλά και είκοσι να μην ήταν, θα ήταν σαράντα, άντε πενήντα. Και πάλι, ήταν τίποτα, δυσκολευόμασταν να πληρώσουμε το νοίκι μας, τους λογαριασμούς μας κλπ Όμως, για εμάς ήταν πιο σημαντικό το να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο, μιας και βλέπαμε ότι υπάρχει κάτι μοναδικό στην μικρή drag σκηνή μας, και πως το Brooklyn βρισκόνταν σε συνεχή άνοδο. Μάλιστα, γνώριζα πολύ καλά τις Manhattan Drag queens και όλες τους αρνούνταν συνεχώς να εμφανιστούν στο Brooklyn για show. “Δεν υπάρχει περίπτωση” μου λέγανε και απορούσα, μιας και εμείς περνάγαμε υπέροχα. Τώρα, από την άλλη, θέλουνε όλες τους να εμφανιστούν στο Μπρούκλιν, διότι είναι πλέον δημοφιλές και έχει να προσφέρει πολλά. Είμαι σίγουρα περήφανος που βοήθησα να δημιουργηθεί μία τόσο ισχυρή σκηνή στο Μπρούκλιν, όμως δεν μπορώ όταν μία καινούργια queen εμφανίζεται από το πουθενά, με ένα όνομα του τύπου “poopy diapers”,
για ένα μόνο βράδυ, και απαιτεί εξωφρενικά χρηματικά ποσά. Για να λέμε και τα θετικά πάντως, κάθε μέρα ακούω για δέκα καινούργιες κουίνς που ξεκινάνε τώρα την καριέρα τους και τις βλέπεις που κυκλοφορούν στους δρόμους και γελάνε και δείχνουν υπέροχες.

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το αντίκτυπο του rpdr σε όλα αυτά;

Η νέα γενιά, ξεκινά γνωρίζοντας την επιτυχία και την καταξίωση που πολλές από εμάς απολαμβάνουμε, καθώς κάνουμε περιοδίες και ταξίδια ανά τον κόσμο, δίνουμε συνεντεύξεις, κερδίζουμε πολλά περισσότερα λεφτά. Αποτελεί σοβαρή καριέρα πια αυτό το πράγμα, ενώ παλιότερα δεν ήταν έτσι. Για αυτό και αισθάνομαι, πως οι νέες drag queen το βλέπουν πρωτίστως σαν ένα επάγγελμα, και μετέπειτα σαν καλλιτεχνική έκφραση. Εγώ ξεκίνησα λέγοντας “είμαι θεοπάλαβη και κάνω drag γιατί είναι διασκεδαστικό και με κάνει να περνάω καλά”

Στην Ελλάδα, πάντως, το drag υπήρξε ευλογία για πολλά άτομα, καθώς ήταν ένα καταφύγιο γι΄αυτά.

Ναι, έχεις δίκιο. Να σου πω, πως το drag υπήρξε βοηθητικό και για πολλά τρανς άτομα στην Νέα Υόρκη. Σίγουρα πάντως οι δυναμικές έχουν αλλάξει. Το rpdr έχει τεράστιο αντίκτυπο στο drag. Δεν είναι αρνητικό, είναι απλά αλλιώς τα πράγματα πια. Προκύπτουν ένα σωρό νέες δυνατότητες. Όλες φαίνεται ότι πουλάνε προιόντα μακιγιάζ, πια, jezus christ.

Aναφέρεσαι στην Trixie;

Όχι μόνο, αλλά μιας και ξεκίνησες με την Trixie μπορούμε να αναφέρουμε και άλλες. Γνωρίζεις την Miss Fame;

Φυσικά, είμαι μεγάλος rpdr fan.

Η miss fame κυκλοφόρησε την δικιά της σειρά με προιόντα καλλυντικών πρόσφατα, με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε αν θα ήθελα να μου τα στείλει ώστε να τα μοιραστώ μέσα από τα social media με τους θαυμαστές μου. Και η αλήθεια είναι πως τα δοκίμασα και έμεινα έκπληκτη. Είναι πανέμορφα προιόντα, καλύτερα και από εκείνα της εταιρίας MAC. Και η μεγαλύτερη έκπληξη μου, ήταν όταν συνειδητοποίησα πια πόσες πολλές καινούργιες προοπτικές προκύπτουν για όλα αυτά τα κορίτσια, ώστε να κάνουν μία ισχυρή καριέρα και ένα όνομα. Και πάντα, όλα αυτά, υπό το πρίσμα μίας drag περσόνας. Φαντάζεσαι να έβγαζα δικιά μου σειρά καλλυντικών; (γέλια)

Η Alyssa, παραδείγματος χάριν, ξεκίνησε το δικό της σόου χωρού, στην πλατφόρμα Netflix, και η Courtney Act, πρόκειται να παρουσιάζει in drag, εκπομπή ερωτικών γνωριμιών στην βρετανική τηλεόραση.

Ακριβώς, ακριβώς! Αυτά βλέπουν οι νεώτερες γενιές και θεωρούν ότι το να μπεις στο rpdr, αρκεί από μόνο του για να κάνεις καριέρα, όμως δεν είναι έτσι. Προυποθέτει πολύ δουλειά, και εξυπνάδα στο πως θα διαχειριστείς όσα το σόου αυτό σου δίνει. Εγώ, που μιλάμε, έχω πάει δύο φορές, και τις δύο έχασα πανυγηρικά. Και όμως, προσπαθώ να χτίσω την thorgestra μου (μία συμφωνική ορχήστα που θα αποτελείται κατά βάση από drag περσόνες και όχι μόνο), παίζω μαζί με μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες ήδη, κάνω σόους σε όλο τον κόσμο, και τώρα και στην Ελλάδα, και πραγματικά προσπαθώ να φτιάξω ένα όνομα για τον εαυτό μου.

Πώς ήταν η εμπειρία σου στο RPDR; Θέλω να είσαι ειλικρινής μαζί μου, πέρασες καλά;

Ας αρχίσουμε με την όγδοη σεζόν. Ήταν περίεργα. Τώρα που έχει περάσει αρκετός καιρός και αναπολώ, μπορώ να πω πως πέρασα υπέροχα με τις drag αδερφές μου, εγώ ίσως ήμουν παραπάνω νευρική από όσο θα έπρεπε, αλλά έτσι είμαι πάντα, λειτουργώ με τελειομανεία. Θεώρησα πως το editing ήταν σχετικά δίκαιο προς όλες μας, ίσως όχι πάντα, ειδικά στα δύο τελευταία επεισόδια πριν την αποχώρηση μου. Αλλά έτσι είναι η τηλεόραση, πόσο μάλλον ένα ριάλιτι πρόγραμμα, που έχει ένα σωρό επιπρόσθετες βλακείες να ανεχτείς.

Όσον αφορά στο all stars 3;

Όσον αφορά το all stars, αλήθεια θεώρησα ότι με προσκαλούν και πάλι να πάρω μέροςμ ώστε να αναδείξω ακόμη περισσότερα τα ταλέντα μου και τις δυνατότητες μου, αλλά τελικά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Όλα λειτουργούσαν εναντίον μου, ήταν γενικά όλα λάθος, από την παραγωγή, μέχρι τις queens που επιλέχθηκαν να πάρουν μέρος, μέχρι τις αποφάσεις των κριτών. Ήταν σαν να μην με ήθελαν εκεί, μέχρι που φυσικά με έδιωξαν χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Ακόμη και σήμερα δεν καταλαβαίνω γιατί. Πληγώθηκα, ένιωσα απίστευτα άσχημα. Για αυτό και ξέσπασα στο τέλος λέγοντας “Χριστέ μου, τι αηδία”.

Μία ατάκα που έχει μείνει στην herstory, μεταξύ άλλων.

Ήταν αυθεντική, για αυτό. Δεν είμαι φυσικά θυμωμένη με κανέναν, απλά θεώρησα πως η όλη κατάσταση που επικρατούσε και η δικιά μου προσωπική εμπειρία ήταν αηδιαστική. Δεν ήθελα να κλάψω, δεν ήμουν θυμωμένη, ήθελα απλά να σηκωθώ να φύγω από εκεί.

Υπάρχουν πολλοί φανς που ισχυρίζονται ότι υπήρξε προσπάθεια, μέσω του editing, να αποτυπωθείς στο κοινό σαν την κακιά της υπόθεσης. Και εξίσου πολλοί που αναγνωρίζουν ότι είσαι υποτιμημένη.

Ίσως να λειτούργησε υπέρ μου τελικά όλο αυτό, ίσως είναι καλύτερο το ότι με έδιωξαν ενώ δεν το άξιζα, μιας και τώρα έχω ένα μεγάλο κοινό που βρίσκεται δίπλα μου και με υποστηρίζει.

Γιώργης: Η συμπαίχτρια σου Shangela ήταν αυτή που σε έδιωξε από το παιχνίδι με την ψήφο της, και όμως στο τέλος ήσουν η μόνη παίχτρια που ψήφισε την Shangela για την νίκη και το έπαθλο.

Απίστευτο, πραγματικά! Πρέπει να ξεκαθαρίσω πως μέχρι και την επίσημη προβολή του τελικού, καμία μας δεν γνώριζε τι ψήφισαν οι άλλες. Δεν το πίστευα, όταν έβλεπα τον τελικό, ότι είμαι η μόνη που ψήφισε την Shangela. Δεν το καταλαβαίνω. Μετά την προβολή του τελικού, εγώ και η Shangela είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας δύο ωρών, όπου παραδεχτήκαμε την αγάπη που τρέφει η μία προς την άλλη. Ο κόσμος νομίζει οτι μισιόμαστε, όμως αυτά είναι χαζομάρες. Είναι δικαιολογημένο να έχεις πικρά συναισθήματα απέναντι στο άτομο που σε διώχνει από ένα παιχνίδι, στο οποίο δίνεις την ψυχή σου για να καταφέρεις να επιτύχεις τους στόχους σου. Για αυτό και φεύγοντας έγραψα στο καθρέπτη “Suck my dick, Shangela”. Όμως, αυτό διαρκεί λίγο, είναι χαζό να διατηρείται μίσος.

Είσαι η πρώτη rpdr queen που θα εμφανιστεί στην Ελλάδα. Τι έχεις σκοπό να μας παρουσιάσεις;

Δεν έχει ιδέα πόσο ανυπομονώ για αυτό το σόου. Έχω διαλέξει κάποια πολύ αγαπημένα μου κλασσικά νούμερα, που πάντα με κάνουν να αισθάνομαι όμορφα και όλος ο κόσμος τα απολαμβάνει μέσα από την καρδιά του. Θα είναι ένας συνδυασμός από παλιές, καλές divas με μία Μπρούκλιν παραποίηση.

Τι μήνυμα θες να στείλεις στο κοινό του antivirus και γενικά στο LGBT+ κοινό, που θα διαβάσει όσα λέμε;

Να έρθουν να δουν το σόου, χωρίς κριτική διάθεση, παρακαλώ. Περί drag πρόκειται έτσι και αλλιώς, πρόκειται για κάτι διασκεδαστικό. Με το που τελειώσω το show, θα αλλάξω ρούχα και θα χωθώ ανάμεσα στο κοινό ώστε να γνωρίσω τους πάντες.


συνέντευξη: Giorgis Benias




Δες και αυτό!