Οι LGBT ταινίες του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

16/10/2018
από

Mετά από τρία χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει δριμύτερο. Το 9ο AΑGFF θα διεξαχθεί στις 17-29 Οκτωβρίου 2018 στην Ταινιοθήκη και το Exile Room.

Οι LGBT ταινίες του φεστιβάλ

1) Σεργκέι / Σερ Γκέι | Sergei – Sir Gay

ΗΠΑ, Γαλλία, 2017, 36′, Αγγλικά

Σκηνοθεσία: Mark Rappaport

Ο Σεργκέι Άιζενσταϊν ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών αλλά και ένας εξαιρετικός εικαστικός. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ζωγράφισε χιλιάδες εκπληκτικά σχέδια, καθώς και εκατοντά- δες ομοερωτικά σκίτσα, καθαρά για προσωπική του ευχαρίστηση, χωρίς καμία πρόθεση να τα δημοσιεύσει. Αυτό το βίντεο εξετάζει και διερευνά τις ομοερωτικές αναφορές στις ταινίες του Άιζενσταϊν, μια μέχρι πρόσφατα ανεξερεύνητη πτυχή του έργου του.

Παίζεται: Πέμπτη 18/10 @ 18:15, Αίθουσα Β’

———————————————————————-

2) Nina

Πολωνία, 2018, 130′ Πολωνικά

Σκηνοθεσία: Olga Chajdas

Μετά από είκοσι χρόνια, ο γάμος της Νίνα και του Βότζεκ βρίσκε- ται σε αδιέξοδο, εν μέρει επειδή δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν παιδιά. Συναντούν μια νεαρή γυναίκα, τη Μάγκντα, και αποφασίζουν να της προτείνουν να γίνει παρένθετη μητέρα για το παιδί τους. Αλλά τα πράγματα περιπλέκονται όταν η Νίνα αισθάνεται ξαφνικά έλξη για τη Μάγκντα.

Παίζεται: Παρασκευή 19/10 @ 21:45 Αίθουσα A’

——————————————————————————————

3) Η πένθιμη παρέλαση των ρόδων | Funeral Parade of Roses

Directed by Toshio Matsumoto

Ελληνική Πρεμιέρα της 4k Αποκατάστασης

Ιαπωνία / Japan, 1969, 105′, Ιαπωνικά / Japanese

Σκηνοθεσία: Matsumoto Toshio

Αποδίδοντας τη φρενίτιδα της αντικουλτούρας του 1960 στο Shinjuku στο Τόκιο, αυτή η αντιπροσωπευτική ιαπωνική queer ταινία είναι απο- λαυστικά χαοτική. Η νέα hostess του μπαρ Genet είναι η τρανσέξουαλ Eddie, της οποίας η αυτοπεποίθηση και η σεξουαλικότητα απειλούν τη μαντάμ Leda που εργάζεται εκεί πολλά χρόνια, αλλά προσελκύει τον Gonda, τον ιδιοκτήτη του μπαρ. Όταν η Eddie μπλέκεται σε αυτό το ερωτικό τρίγωνο, περνά το χρόνο της με περιθωριακούς ναρκομανείς, βλέπει πειραματικές ταινίες, χορεύει distorted rock και συμμετέχει ενί- οτε σε διαμαρτυρίες. Ο Matsumoto περιέγραψε τη δομή και τη μορφή της ταινίας σαν να έριχνε έναν καθρέφτη στο πάτωμα και να μάζευε τα σπασμένα κομμάτια.

Παίζεται: Παρασκευή 19/10 @ 00:00 Venue A’

———————————————————————

4) Οι σκληροί –Το μιούζικαλ της δράσης | Hard Way, the action musical

Γερμανία, 2018, 33′, Αγγλικά

Σκηνοθεσία: Daniel Vogelmann

Όταν η δράση συναντά το μιούζικαλ, υπάρχει μόνο ένας κανόνας: Δεν τους έχεις στο στόχαστρο, όταν τραγουδούν και χορεύουν. Ο Τζέικ χάνει τον καλύτερο του φίλο, τον Ζακ, σε μια ειδική αστυνομι- κή αποστολή κοντά στο Ντιτρόιτ. Οκτώ μήνες αργότερα ο Τζέικ και η ομάδα του προσπαθούν να πιάσουν «Τη Μητέρα» – τον τρομοκράτη που κρύβεται πίσω από το θάνατο του Ζακ. Ενώ τραγουδούν και χο- ρεύουν, πολεμούν με τους εχθρούς τους. Όμως η τυφλή δίψα του Τζέικ για εκδίκηση τους οδηγεί σε μια θανάσιμη παγίδα.

Παίζεται: Σάββατο 20/10 @ 23:15 Αίθουσα A’

———————————————————————

5) Κασάνδρο, ο Εξωτικός! | Cassandro El Exotico!

Γαλλία, 2018, 73′, Ισπανικά, Αγγλικά
Σκηνοθεσία: Marie Losier

Στον λαμπερό, φανταχτερό κόσμο του Lucha Libre, o Cassandro είναι το πιο εκκεντρικό αστέρι του. Είναι ο βασιλιάς των Exóticos, των ρευστού φύλου τραβεστί παλαιστών που παλεύουν με τους αντιπάλους τους αλλά και με την προκατάληψη ότι αυτό το άθλημα είναι μόνο για τα απόλυτα αρσενικά.

Παίζεται: Παρασκευή 26/10 @ 23:45 Αίθουσα A’


Το site του Φεστιβάλ: http://9aagff.tainiothiki.gr/




Δες και αυτό!